Greening the city: groene gevel bij Studio Blique
Hoe maak je een stad leefbaarder voor mens én dier? Juist, ‘greening the city’ – dé trend van nu. Urban parken, groene stroken en groene gevels schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. Maar wat is nou de waarde van al dat groen in een bebouwde omgeving? We spreken Frederike van Battum van Studio Blique, die de eerste groene gevel in Terneuzen gaan realiseren en spreken we Linda van de Lavoir, ontwerpster van de gevel, over de voordelen hiervan. Samen gaan ze voor biodiversiteit en hopen dat meerdere ondernemers hun voorbeeld volgen.

Frederike van Battum – Studio Blique
Groene ideeën
“We zijn al een hele poos bezig met groen voor de deur, dit omdat we groen in het straatbeeld erg belangrijk en leuk vinden. Daar fleurt de boel meteen van op. Eerst hadden we verrijdbare bakken, maar we zijn nu overgestapt naar gewone bakken. We hebben diverse kwekers gesproken over ons idee voor een groene gevel, maar bleven een beetje steken. Tot we via via bij Linda Lavoir terecht kwamen. Zij heeft al bij vrienden en kennissen de tuin gedaan, en diverse projecten als de ‘groene schoolpleinen’. We dachten ‘als zij daar een groene situatie kan creëren, dan kan dat bij onze winkel vast ook wel’. Het is natuurlijk ook een uitdaging om op een plek met veel verharding en winkelende publiek een groene gevel neer te zetten. Je hebt hier planten voor nodig die snel kunnen vernieuwen en veel kunnen verdragen.
We hadden niet veel eisen naar Linda toe, maar wat we wel wilden was o.a. een groene gevel die bestand is tegen de invloeden van het veranderend klimaat. Je moet dan denken aan schaduw en bijvoorbeeld het absorberen van grote hoeveelheden water. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld grind en aarde in gedachte, zodat het regenwater sneller de grond in kan zakken. En we wilden graag een toevluchtsoord voor insecten creëren, zodat die ook ergens terecht kunnen in de stad. Het zal uiteindelijk een gevel worden met een perfecte balans van planten qua looks en functionaliteit.”
Groene toekomst
“Ons grootste doel is om uiteindelijk een vriendelijke, gezellig en natuurlijk straatbeeld te creëren. De gemeente was gelukkig heel positief over ons plan. De samenwerking ging heel goed, en ons plan sloot ook goed aan bij de mogelijkheden om als pandeigenaar je gevel te verbeteren. We zijn natuurlijk een soort pilot op dit gebied, en ik hoop dat de gemeente dit breder kan uitdragen in de stad. We hebben natuurlijk weinig ruimte voor groen in de winkelstraat, dus het is wel fijn om samen te kijken naar wat wél mogelijk is. Het plan is om in oktober te starten met het realiseren van onze groene gevel, en we hopen uiteraard dat meerdere ondernemers ons voorbeeld zullen volgen!”
————————————————————-
Linda van de Lavoir – Ontwerpster gevel
Een groen centrum, waarom?
“Er zijn twee belangrijke voordelen te benoemen als we het over groen in het centrum hebben. De eerste is ‘ambiance’. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen zich beter voelen wanneer zij omgeven worden door groen. Het aanzicht op groen geeft rust en geeft een knus en idyllisch gevoel. De Noordstraat van Terneuzen voelt nu meer als een koude, stenen en onpersoonlijke tunnel dan een gezellige straat. Vergroening kan ervoor zorgen dat het centrum veel vriendelijker zal overkomen. Daarnaast is groen in het centrum ook heel belangrijk omdat het zorgt voor verkoeling, leefgebieden creëert voor insecten en vogels en het zorgt voor een betere waterhuishouding.”
Groen ontwerp
“Het was voor mij de eerste keer dat ik een gevel van een winkel mocht ontwerpen, maar de eis van Frederike was duidelijk. Veel groen! Ik heb gekeken naar wat de mogelijkheden waren om zoveel mogelijk groen toe te passen, met zo min mogelijk ruimte. Daarbij hield ik de twee belangrijke voordelen van groen die bij de eerste vraag zijn beantwoord in mijn achterhoofd. De gevel moet aantrekkelijk zijn, een frame worden voor de etalages en een leefgebied worden voor de insecten en vogels. Met een aantal vierkante meters bestrating eruit, win je al enorm veel.
Als ik aan een ontwerp begin, kijk ik altijd eerst naar de praktische zaken en stel ik mijzelf 100 vragen. Wat zijn de eisen van de opdrachtgever? Hoe ziet de situatie er nu uit? Hoe ziet de omgeving eruit? Hoe staat de zon op de gevel? Wat zijn de mogelijkheden van het toepassen van groen? etc. etc. Om dit te bereiken heb ik er uiteindelijk voor gekozen om een deel van de bestrating eruit te halen en heb ik Frederike 3 opties van het toepassen van groen laten zien. De keuze was om alleen beplanting toe te passen, beplanting en een boom toe te passen of beplanting, bomen en klimplanten toe te passen. Ze was enthousiast over de derde optie. Zoveel mogelijk groen! Zoals ze al had verteld in het eerste gesprek. Aan de hand van haar keuze ga ik het ontwerp verder uitwerken en komen de volgende vragen. Welke beplanting zal mooi staan in deze straat en bij het gebouw? Welke combinaties ga ik toepassen? Wanneer bloeit er wat? Op deze manier kan je ervoor zorgen dat de gevel er 365 dagen per jaar aantrekkelijk uitziet, ook in de winter!”
Mijn ideale straatbeeld
“Goede vraag.. Een straat is vaak ingericht om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk van A naar B te laten lopen. Als ik denk aan mijn ideale straatbeeld zie ik juist mensen rustig en zonder haast door een groene straat lopen of juist even zitten. Het winkelen zelf wordt meer een beleving doordat er elk seizoen weer iets anders staat te bloeien in de straat. Dat zou ik wel voor me zien! Ik ben blij dat Frederike zich al heeft ingezet om deze beleving van winkelen in gang te zetten.”
————————————————————-
Steven de Froy – gemeente Terneuzen
De gemeente stelt een subsidie beschikbaar voor pandeigenaren om hun gevel te verbeteren. Het gaat niet alleen om bouwtechnische verbeteringen maar ook om het aanlichten en vergroening van gevels. Dit waren wensen van ondernemers en pandeigenaren.
Wil je meer weten over de mogelijkheden en voorwaarden van gevelverbetering? Kijk dan HIER.
Steven, beleidsmedewerker omgeving en economie: “Meer groen in de binnenstad is iets waar we als gemeente de nodige aandacht voor hebben. We hebben inmiddels een plan gemaakt om de binnenstad te vergroenen. Uitvoering hiervan zal vanaf 2021 plaatsvinden. Je moet dan denken aan de vele overhoeken of te grote trottoirs die nu betegeld zijn, en waar straks groen en bomen worden aangeplant.”