• Vliegende Hollander by night

Het gezicht van… de Wim Hendriks Trofee

In het weekend van 25 en 26 maart 2023 vindt de 39ste editie van de Wim Hendriks Trofee plaats. De organisatie van de wielerwedstrijd zal, net als bij de voorgaande editie, startgelegenheid bieden voor vrouwen van de Women Cycling Series en de mannen van de U23 Road Series. Ludwig Kouijzer, secretaris van Stichting Wim Hendriks Trofee, is één van de drijvende krachten achter de organisatie.

Wim Hendriks Trofee 2022 Men U23 | Foto: Stichting Wim Hendriks Trofee

“Ik ben al sinds  1991 betrokken bij de stichting. Eerder zat ik bij het wielercomité van Graauw. Toen ik naar Koewacht ging verhuizen, ben ik gevraagd om bij de Stichting Wim Hendriks Trofee te komen. Affiniteit met de wielersport heb ik wel, ik heb vroeger zelf ook gekoerst.”

Op zaterdag 25 maart wordt de U23 Road Series gereden. “Dat zijn de beloften, mannen onder de 23 jaar, die aan het begin van hun carrière staan”, licht Ludwig toe. “Zondag 26 maart is de wedstrijd van de Women Cycling Series, waar de clubrensters vanaf 18 jaar aan meedoen. Er is veel belangstelling om aan de Women Cycling Series deel te nemen; er zijn niet zoveel wedstrijden op dat niveau.”

Met de U23 Road Series bieden de Belgische en Nederlandse wielerbonden de U23-renners van beide landen een reeks van negen wedstrijden met een afstand van maximaal 170 kilometer aan, kalendermatig én geografisch evenwichtig verdeeld. Vier koersen worden afgewerkt op Belgisch grondgebied, vijf keer gaat het peloton aan de slag in Nederland. “Het leuke aan deze competitie is dat 12 Nederlandse tegen 12 Belgische ploegen strijden. Bij landelijke wedstrijden komen ze vaak dezelfde renners tegen. Nu komen ze in een situatie waarbij ze renners tegenkomen die ze minder goed kennen. Dat is leuk voor het koersverloop.”

Wim Hendriks Trofee 2022 Women U23 | Foto: Stichting Wim Hendriks Trofee

Bij zowel de U23 Road Series als de Women Cycling Series wordt met puntentruien gewerkt. “Dat kan omdat we met een algemeen klassement werken. De leider van het algemene klassement draagt de gele trui, de leider van het sprint puntenklassement de groene.”

Aan de Wim Hendriks Trofee – ook wel mini Parijs-Roubaix genoemd – doen bij beide categorieën 150 deelnemers mee. “De mannen rijden in totaal 170 km, de dames 110 km. Het parcours is hetzelfde als vorig jaar. Daar was iedereen lovend over. De charme van onze koers zijn de kasseistroken, bij onder meer de Bonte Koe, de Waterhuisstraat in Zuiddorpe en de Plattedijk van Margrette naar Axel. Na de koers vindt de huldiging op het podium plaats. We hebben mooie prijzen voor de winnaars, waaronder een trofee in de vorm van een kassei voor degene die de meeste punten verzameld heeft op de verschillende kasseistroken.”

Wim Hendriks Trofee 2022 Men U23 | Foto: Stichting Wim Hendriks Trofee

Publiek is uiteraard van harte welkom langs het parcours om de renners aan te moedigen. Ludwig: “De mensen die echt voor de koers komen, zoeken de kasseien op. Op de Koewacht is altijd veel publiek te vinden; de finalerondes worden rond Koewacht gereden. Dan zie je de renners meerdere keren voorbijkomen.”

De mensen achter de organisatie
De organiserende stichting bestaat uit louter wielerenthousiastelingen. “Een aantal van ons is vanaf het eerste uur bij de Wim Hendriks Trofee betrokken. Er is onlangs vers bloed in de organisatie gekomen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Op vrijdag gaan we de route uitpijlen, de jurybus plaatsen en het geluid regelen, zodat de renners en het publiek toegesproken kunnen worden. We hebben gelukkig een vrijwilligersleger waar we als organisatie een beroep op mogen doen. Daar zijn we ontzettend blij mee. Veiligheid is heel belangrijk, natuurlijk horen valpartijen bij een koers. Daarom is zijn er ervaren EHBO-ers aanwezig en rijdt er een ambulance mee in de koers. Samen met de inzet van 65 verkeersregelaars, een tiental politie- en burgermotoren proberen we alles ingoede banen te leiden. We hebben alle medewerking van de gemeente Terneuzen gekregen. Niet alleen qua vergunning en subsidie, maar ook qua faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van dranghekken.”

“We zijn laatst als wielercomité door de gemeente Terneuzen ook uitgenodigd om bij de ontvangst van de grote namen van de Tour de France uit 1980, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en Johan van der Velde, aanwezig te zijn. Ik heb hen op tv allerlei koersen zien winnen. Nu heb ik de wielerlegendes in levende lijve mogen ontmoeten. Dat was heel bijzonder, een samenzijn met deze bekende renners.”

Over de Wim Hendriks Trofee
Wim Hendriks was in de jaren ’60, ’70 en ’80 een bekende wielerverslaggever in Zeeland en Brabant. De razende reporter met rood geruite pet. Hij maakte indruk door zijn uitspraken en de herkenning van alle coureurs, ook op verre afstand. In 1982 overleed Wim Hendriks. Een jaar later werd een klassieker naar hem vernoemd, om in de wielersport zijn naam in herinnering te houden.

De start van de U23 Road Series is zaterdag 25 maart om 13.00 uur, de finish wordt rond 17.00 uur verwacht. Op zondag 26 maart gaan de renners van de Women Cycling Series om 13.00 uur van start. De finish wordt rond 15.30 uur verwacht. Start en finish zijn in de Eikenlaan in Koewacht.