• Vliegende Hollander by night

“Hier is het altijd in beweging”

Willy van Gremberghe heeft zijn leven lang in Axel gewoond. Toen hij en zijn vrouw in 2017 nog eens nadachten over hun woonsituatie – ze woonden in een mooi vrijstaand huis met een grote tuin -besloten ze dat het misschien wel verstandig was om op zoek te gaan naar een appartement. In Axel vonden ze niet direct iets naar hun zin en toen kwam onverwacht Terneuzen met nieuwbouwproject De Sluiswachter op hun pad. Ze waren gelijk verkocht.

Mooie plek
“Het is gewoon een hele mooie plek! We konden ons huis snel verkopen, dus we hebben eerst nog 15 maanden tijdelijk in een appartement met uitzicht op de Westerschelde gewoond. En nu zitten we hier sinds oktober 2018. Toen we de plannen zagen, leek dit ons het perfecte plaatje en dat is het ook. Het uitzicht is hier het mooist. Er gebeurt hier echt altijd wat! We zien de aanleg van het Rooiboskanaal, de bouw van de nieuwe sluizen, ze halen bootjes in of uit het water bij de watersportvereniging of er is een duikoefening. Begrijp me niet verkeerd, de Scheldeboulevard is ook prachtig. Die is zo goed opgezet – het ziet er echt uitnodigend uit. Maar hier is het altijd in beweging.”  

Bedrijvigheid
“Er is altijd leven rond ons gebouw. Natuurlijk, het uitzicht aan de voorkant op de sluizen en de aanleg van de nieuwe sluis, maar ook aan de achterkant is van alles te zien. Daar zitten we heerlijk op het zonnetje en je kijkt op de parking van de winkels. Daar kunnen we ook heerlijk zitten en kijken naar alle bedrijvigheid. Maar je moet niet denken dat ik de hele dag maar een beetje van het uitzicht zit te genieten… Daar heb ik het nog veel te druk voor met mijn hobby’s!”

Kleine stap
“Voor ons was het een kleine stap om naar Terneuzen te verhuizen. Ik zat er op school en heb hier lang gewerkt als vestigingsmanager van Sikkens Terneuzen. Heel soms hoor je nog iemand zeggen: ‘Hoe kon je nou in Terneuzen gaan wonen?’ Dan merk je dat er nog iets van rivaliteit leeft, maar zelf heb ik dat helemáál niet. Het ligt zo dicht bij elkaar. Ik ben een echte Axelaar en ik kom er dus nog vaak. Je hebt er hele leuke restaurants en cafés en je kunt er prima uit eten. Trouwens, er wonen hier in het gebouw nog heel wat mensen die oorspronkelijk uit Axel komen. Echt, die stap is niet zo groot.”

Het juiste moment
“Dé reden dat we zijn verhuisd is dat we dit gewoon een mooi appartement vonden. Alles is lekker nieuw. Wij hebben een standaard appartement. Dat is voor twee personen prima. Het past bij wat we ons voorstelden bij wonen in een appartement en het past bij ons budget. En dat uitzicht, dus hè. Ik hou van water en ik hou van scheepvaart… we zitten hier eerste rang. We zijn precies op het juiste moment hierheen verhuisd. Er gebeurt van alles bij de sluizen en voorlopig zijn ze nog niet klaar en wij kijken daar allemaal op uit!  En zo zullen er meer over hebben gedacht. De appartementen waren binnen een mum van tijd verkocht.”  

“Dat we vooral voor het appartement gingen, wil niet zeggend dat we Terneuzen geen leuke stad vinden. Het centrum is dichtbij. Daar gaan we regelmatig naartoe. En we wandelen bijna elke dag naar de Scheldeboulevard. Een van de mooiste plekken in Terneuzen vind ik de pier met de spottersplekken. Daar zie je van die oceaanreuzen. Ze varen er bijna over je voeten. Heel indrukwekkend. Verder is Terneuzen een echte sportstad. Ik ben zelf vrijwilliger en natuurlijk supporter van FC Axel, maar ik ga ook regelmatig kijken bij Terneuzense Boys. Daar voetbalt m’n kleinzoon, dus daar juich ik ook heel hard voor. En ook kijk ik graag hoe m’n kleindochter bij de hockey in actie komt.”

Goede sfeer
“De sfeer in De Sluiswachter is goed, zo samen met allemaal nieuwe mensen. Dat zal alleen maar groeien, denk ik, want er komen ook allerlei gelegenheden om samen te zijn. We zeggen elkaar gedag en maken eens een praatje. Ik ken al veel van de nieuwe buren. Het is een leuke mix van jong en oud, nationaal en internationaal. Ik ken al Poolse mensen en Franse mensen en zo woont er nog van alles, vaak ook via DOW, denk ik. Dat heeft wel wat. We zijn als bewoners al een keer uitgenodigd door het Portaal van Vlaanderen om het glas te heffen op hun nieuwe locatie. Je deelt tenslotte toch een gebouw. En toen hoorde ik dat er nog wel eens vrijdagmiddagborrels zouden komen. Dat lijkt me ook wel gezellig.”

Betrokken bij de stad
“Er gebeurt veel in Terneuzen. Ik geloof niet dat dat nou per se heel anders is dan vroeger. Toen werd er ook al van alles georganiseerd, maar je krijgt informatie over wat er hier allemaal gebeurt wel veel beter mee, of het nou gaat om evenementen of werkzaamheden. Ik weet niet of iedereen dat zo ziet, maar omdat ik bijvoorbeeld in mijn functie als bestuurslid van Ondernemersorganisatie Axclusief en ook voor FC Axel ook veel bij het organiseren van evenementen betrokken was, is dat wel iets waar ik op let en het valt me echt op. Die zichtbaarheid is wel een groot verschil ten opzichte van vroeger. Toen was dat allemaal echt minder. Dat je het nu zo goed meekrijgt, is prettig. Het zorgt namelijk niet alleen dat je op de hoogte bent, maar ook dat je meer betrokken bent bij de stad. En dat zorgt dat het hier weer beter wonen is. Iets wat ik heel mooi vind, is die lichtshow bij het beeld van Vliegende Hollander. Dat soort dingen geeft toch wat extra’s aan het centrum. Dat heeft een stad nodig.”