• Vliegende Hollander by night

Historische schepen zetten koers naar Terneuzen

Scheepspotters opgelet! De zeilschepen die deelnemen aan de Tall Ships Races 2022 varen tussen dinsdag 19 en vrijdagmorgen 22 juli over de Westerschelde. Je kunt deze dagen de circa 40 Tall en Small Ships van dichtbij voorbij zien varen.

Tussenstop Veerhaven Terneuzen

Een aantal van deze zeilschepen is te bewonderen tijdens een tussenstop in de Veerhaven van Terneuzen. Zij zijn dan niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt ze wel van dichtbij bekijken. Afhankelijk van het weer en getij komen de Belgische zeilschepen Rupel, Zenobe Gramme, Op Stok 3 en Saeftinghe dinsdagavond 19 juli of woensdagochtend 20 juli aan in de Veerhaven van Terneuzen. Deze schepen vertrekken op donderdagochtend 21 juli naar Antwerpen.

Donderdag

In de loop van donderdagmiddag 21 juli arriveren de Tall Ships Oosterschelde en Jens Krogh in de Veerhaven. De Oosterschelde is de laatst overgebleven originele Nederlandse driemaster uit het begin van de vorige eeuw en een van de weinige echt historische zeilschepen ter wereld. Op vrijdagmorgen 22 juli vertrekken de Oosterschelde en Jens Krogh naar Antwerpen.

De Oosterschelde – Foto: Pieter Nijdeken

Over the Tall Ships Races

De race bestaat dit jaar uit twee delen. De eerste race vond plaats tussen Esbjerg (Denemarken) en Harlingen. Op maandag 25 juli vertrekken de zeilschepen voor het tweede deel van de race vanuit Antwerpen en zeilen ze om het snelst naar Aalborg (Denemarken).

The Tall Ships Races is een jaarlijks Europees evenement, dat sinds 1956 wordt georganiseerd door Sail Training International. De grootste zeilschepen van over de hele wereld doen eraan mee. De crew aan boord van de Tall Ships bestaat voor minimaal 50 procent uit trainees, jongeren tussen de 15 en de 25 jaar.