• Vliegende Hollander by night

Hoe overleef ik het Sasse carnaval?

Al 63 jaar verandert Sas van Gent tijdens carnaval in de Betekoppenstad. Mocht je nog nooit in de Betekoppenstad geweest zijn tijdens carnaval, kun je deze waardevolle informatie beter even grondig bestuderen.
De onderstaande tips van een aantal locals zijn namelijk cruciaal om carnaval in tsas te overleven als buitenstaander:

Betekoppenstad Sas Van Gent Carnaval
 1. Verkleden!
  Als je in Sas gaat carnavallen, ga je verkleed. Punt. Je gaat juist opvallen in je spijkerbroek. Hoe gekker, hoe beter. Je wilt toch niet uit de toon vallen? Eén worden met de Sasse bevolking is het doel!
 2. Drinken!
  Met mate uiteraard. Een tip van een rasechte Sassenaar: “Heb je last van je keel, begin de dag dan met een lekkere Schrobbelèr!”
 3. Eten!
  Op een lege maag feesten is geen pretje. Zorg voor een goede basis! Daarom eten sommige Sassenaren tot wel 3x per dag een broodje beenham bij de kraam aan de Westkade. De Chinees bij de pomp, de pizzeria of de frietkraam zijn ook een geliefde uitvalsbasis tijdens carnaval.
  …..Carnavals kilo’s tellen niet toch?
 4. Feesten!!
  Geef je nou maar over aan die vreselijk polonaise, je ontkomt er toch niet aan. Mocht je dit toch een beetje willen ontlopen, is voor jongeren Bottles Next Door toch echt wel de gedoodverfde favoriet. Hier wisselen ze de echte carnavalskrakers af met zwoele beats. Voor ieder wat wils!
Plattegrond van Betekoppenstad

Naast deze basis informatie is het ook belangrijk om te weten wat er allemaal op de planning staat tijdens het Sasse carnaval:

Vrijdag 21 februari
Yes, eindelijk is de dag daar. Dé avond dat er weer verkleed en gefeest mag worden. Op vrijdagavond gaan enkele Sassenaren op pad om te ‘plakken’. Dit gebeurt in aanloop van het Leuren op maandag (hierover later meer). Er worden in alle cafés posters met behangplaksel op de muren geplakt met daarop hints met betrekking tot hoe je met je carnavalsgroep of vereniging gaat Leuren maandag. Uiteraard zal het bier daarna rijkelijk vloeien in alle cafés.

Zaterdag 22 februari
Zaterdagmiddag staat o.a. in het teken van kinderen. Mocht je geen zwaar hoofd hebben van de vorige avond, kun je naar de Betenjacht of de Betenspeurtocht gaan. De Betenjacht is een leuke spelletjesmiddag voor kinderen. Ook zal ’s middags om 14:15 uur de sleutel van het Stadhuis worden overgedragen aan Prins Carnaval.
In de namiddag druppelen de Betekoppen weer langzaam de cafés binnen, en wordt er weer gefeest tot na middernacht.

Zondag 23 februari
Het is tijd voor de stoet! Heel Sas rukt uit om deze te bekijken. Gezellig met hordes mensen aan de kant van de weg de optocht bekijken, gepaard met een biertje in je hand. Heerlijk! De stoet begint om 14:00 uur vanaf het Suikerplein. Route: Canadalaan – Poelstraat – Stationsstraat – Westkade – Bolwerk – Watermolenstraat – Brandspuitstraat – Kleine Markt – Noordstraat – Walstraat – Rozenlaan – Stationsstraat – Poelstraat – Westdam – Vlaanderenplein (Leutfabriek)

Om 17:00 uur volgt de prijsuitreiking in de Statie, en dit is best wel een Big Deal in Sas. Deze dag eindigt natuurlijk ook weer in de cafés.

Maandag 24 februari
Voor buitenstaanders is dit misschien een hele vreemd aangelegenheid, voor veel mensen is maandag D-day. Dit is dé dag waar alles om draait. Maandag staat in het teken van Leuren en het Dweilbandfestival. Tijdens het Leuren verkoop je met je carnavalsgroep of vereniging een product of service voor een klein bedrag zodat je de pot weer een beetje kunt spekken. Dit levert hilarische taferelen op. Of je nou een vroege vogel bent of niet, om 10:00 uur begint dit spektakel. ‘Het Dweilbandfestival begint om 13:00 uur. Om 13:30 uur zal de ‘Leutigste Leurder’ en ‘Leutigste Act’ bekend gemaakt worden in de Narrentempel. Hierna scheidt zich het kaf van het koren. Een enkeling kruipt weer in bed, maar mocht je nog bruisen van de energie kan je ook naar het 55+ Bal in de Statie of aansluiten bij de kroegentocht.

Dinsdag 25 februari
Dinsdag heb je twee opties: maximaal uitslapen of naar de 11e Mega Carnavalsbingo. Om 13:30 uur start de Kinderoptocht vanaf de Statie met daarna de prijsuitreiking ook in de Statie.
De overdracht van de sleutel zal in de Narrentempel (Bottles Next Door) plaatsvinden. Om 01:00 uur stipt verzamelen de Sassenaren zich bij de pomp om carnaval officieel gezamenlijk af te sluiten.

Met deze informatie heb je hopelijk al een duidelijker beeld van de gang van zaken tijdens dit jaarlijkse spektakel. Mocht je je nog beter willen voorbereiden..lees dan de Carnavalskrant De Betekop. Laat je meeslepen in dit avontuur, en neem alles (en iedereen) vooral met een korreltje zout. Spring mee, dans mee, drink mee, laat je lekker meevoeren in het moment en éél veeel leute eeeh!