• Vliegende Hollander by night

“Hoeveel prachtige, interessante muzikale dingen ik heb mogen meemaken, zijn niet te tellen”

Hoeveel jaar komt ze er eigenlijk al? In 2018 wordt het 45 jaar. In de novembermaand van 1973, ze weet het nog goed, vond jazzliefhebster Hanna Schoen de weg naar Porgy & Bess. Het is een dame die graag de handen uit de mouwen steekt.

“Voor ik het wist zat ik achter de kassa bij de entree tijdens het festival het jaar daarop. En enige tijd later achter de bonnenkassa”, blikt Hanna, nu verantwoordelijk voor het reilen en zeilen achter de bar, terug.

Nadat de kaartjes waren verkocht was ze getuige van het ene na het andere prachtige concert. “Zo langzamerhand kent iedereen wel alle grote namen die in Porgy & Bess optraden. Dat zijn er teveel om op te noemen, maar bij één in het bijzonder wil ik stilstaan: Lillian Boutté. Aan het eind van zijn leven heeft Frank met haar een elpee gemaakt. De presentatie daarvan was zo indrukwekkend. Nog geen week later was Frank dood …”

En toen? “Tja, toen gingen we hard aan de slag om Porgy & Bess te behouden. Om een lang verhaal kort te maken gingen Maja Lemmen en ik een horecacursus volgen, althans dat dachten wij, maar op die bewuste datum bleek al het examen te zijn. We leenden een boek en onder het aardappels schillen sloegen we aan het lezen. We haalden het allebei en gingen daarna samen hard aan de slag.”


Aan namen noemen is niet te beginnen

Er werden nieuwe activiteiten gelanceerd, zoals het Filmhuis. Elke woensdagavond draaide er een film in Porgy & Bess. Eén keer in de maand was er een film voor de kids. Ze zaten op de grond op kussens. Het zorgde voor een hoop plezier net zoals onlangs bij het slaapfeestje.

“Hoeveel prachtige, interessante muzikale dingen ik heb mogen meemaken is niet te tellen”, zegt Hanna. “Het was hard werken maar vooral veel genieten!” Aan namen noemen is nauwelijks te beginnen. “Art Blakey, onze dochters hebben een week zijn zoen niet van hun wangen gewassen. Betty Carter, Kenny Werner, laten we maar ophouden …” “De hoeveelheid borden en kopjes die we in dat kleine keukentje hebben staan afwassen, dat wil je niet weten.” Men heeft nu gelukkig een afwasmachine, Stalen Mie genaamd.

“Ondertussen zijn de dochters te groot om nog sterretjes te knippen voor de kerstversiering, maar ze komen nog graag naar huis voor een mooi concert of een interessante Prometheus-avond.” Vaak wordt het een latertje voor Hanna.

Zoals velen hoopt de vrijwilligster dat Porgy & Bess tot in lengte der dagen blijft bestaan. Porgy & Bess’ 75e verjaardag, het is nog een eind weg, maar Hanna Schoen wil er graag bij zijn.