• Vliegende Hollander by night

In beeld: Hollandse Mosselcentrale

Van carnavalsverenigingen tot overheidsinstellingen, en van eredivisie voetbalclubs tot onderwijsinstellingen. Allemaal vertrouwen ze op de ervaring en service van de Hollandse Mosselcentrale. Al decennia lang één van de grootste full-service toeleveranciers van klein- en grootschalige mosselfeesten. Vanuit een hypermodern energieneutraal pand in Axel leveren zij door geheel Vlaamstalig België en Zuidwest Nederland. Deze leveringen bestaan uit mosselen, groenten, frieten, sauzen, koelwagens, mosselpotten, friteuses, borden, bestek e.d. Daarnaast hebben ze ook twee eigen merken: Kroket Marie (artisanale garnalen- en kaaskroketten) en Tradition de Zélande (eigen merk mosselen én sauzen). Wij spraken met de eigenaar Niels Tieleman.

Mosselfeesten

“In vooral België worden vanaf begin juli t/m eind maart veel mosselfeesten georganiseerd. Ook wel bekend als mosselsouper of mosselkermis. Vooral de maanden augustus t/m november zijn piekmomenten in de mosselconsumptie bij onze zuiderburen. Deze mosselfeesten zijn belangrijk voor veel verenigingen om zo budget te creëren om bijvoorbeeld de contributie laag te kunnen houden of materiaal aan te kunnen schaffen. In combinatie met de bourgondische inslag van de Belgen maakt dat ze drukbezocht zijn.  Op deze feesten komt vaak de hele dorpsgemeenschap af, en per feest worden er vaak honderden tot duizenden kilo’s mosselen verkocht met dito omzetten voor de clubkas. In de drukkere maanden zijn 25-40 mosselfeesten per weekend eerder regel dan uitzondering. Er zijn weekenden bij dat er tussen de 20.000 – 25.000 mensen van ons eten en dat wij ook op volle sterkte draaien met 28 man. Je kunt je voorstellen dat de druk dan hoog ligt, maar we zijn het gewend. Je moet wel een beetje stressbestendig zijn. Afgelopen jaar was uiteraard dramatisch voor ons met alle coronabeperkingen, maar we merken dat de nood hoog is bij de clubs en verenigingen. We verwachten dan ook alsnog een druk seizoen.”

Tradition de Zélande

“Onze mosselen worden vers aangevoerd vanuit Yerseke. Sinds enkele jaren werken we enkel nog met ons eigen merk mosselen, Tradition de Zélande genaamd. Enkel de mosselen met het hoogste vleespercentage zijn goed genoeg en we staan garant voor de beste kwaliteit en smaak. Onder dit label brengen we trouwens ook oesters, verse mayonaise en mosselsaus uit”

Kroket Marie

“Zoals eerder al vermeldt zijn juli t/m eind maart de piekmaanden qua mosselfeesten. Mijn nicht, Manon Tieleman en haar man Joris Jansen, hebben restaurant Auberge des Moules in Philippine. Omdat mosselen ook hun corebusiness zijn, hebben zij eenzelfde curve in het seizoen. In de overige vier maanden is het wat rustiger. Zo zijn we samen het merk ‘Kroket Marie’ in 2018 gestart. Onder dit merk brengen we artisanale garnaal- en kaaskroketten uit. Marie was de oma van mijn nicht. Zij stond altijd in de keuken bij Auberges des Moules heerlijke garnaal & kaaskroketten te draaien. Het is dus een soort ode aan haar oma.

Een bekende Belgische sterren chef heeft het oorspronkelijke recept doorontwikkeld, en wij hebben het verder verfijnd en vermarkt zodat het voor elk restaurant toegankelijk is. De kaas voor onze kaaskroketten komt van Fromagerie Eric Murre. Wij richten ons met Kroket Marie op de kwalitatieve restaurants. Verder werken we samen met groothandel VHC Kreko, die onze kroketten en de Tradition de Zélande mayonaise landelijk verdeeld. Fromagerie verdeeld het op lokaal niveau.

Wat onze kroketten zo bijzonder maakt? Ze hebben een dun korstje en een mooi lopende vulling. Dat is en van de moeilijkste dingen om te maken. En we bieden veel verschillende varianten aan: verschillende vormen en kroketten met 25% en 40% garnaal. Én er zit een geheim ingrediënt in wat de smaak zo bijzonder maakt.”

Koelwagen & Catering materiaal verhuur

Naast de mosselfeesten is er ook de mogelijkheid om als bedrijf of particulier een koelwagen, professionele friteuse of ander cateringmateriaal te huren. Dit onderdeel is ondergebracht in Koelwagenverhuur Zeeland (www.koelwagenverhuurzeeland.nl). Veel festivals, traiteurs, hotels, restaurants, slagerijen e.d. maken gebruik van onze diensten om bijvoorbeeld de pieken tijdens de feestdagen op te vangen, maar ook particulieren die bijvoorbeeld een tuinfeestje geven. Ook voor lange termijnverhuur kan men bij ons terecht.

Mosselshop in Axel

Wil je gewoon thuis van de lekkerste mosselen genieten? In hun kantoorpand aan de Meekrapweg in Axel is ook een ‘mosselshop’ gevestigd waar ze de mosselen voor je vers uit gefilterd Oosterschelde water scheppen. Naast mosselen kun je hier alles voor een complete mosselmaaltijd verkrijgen: mosselwijn, kruiden, sauzen, mosselgroenten, verse frieten en de kroketten van Kroket Marie.