• Vliegende Hollander by night

ICOON gezocht!

Terneuzen kiest haar ICOON!

Eén van de sterke punten van de stad Terneuzen is de band met het water en de economische en culturele verbindingen die daaruit voortkomen.

Met de realisatie van uitkijktoren ICOON (één van de openbare attracties uit het project Veerhaven en omgeving) worden de sluizen, de ligging aan de Westerschelde, het centrum, de internationale economische verbindingen en de omliggende industrie vanaf grote hoogte zichtbaar. Uitkijktoren ICOON wordt gerealiseerd op de westpier in het verlengde van de Nieuwstraat. Vanaf deze locatie zijn de sterke punten van Terneuzen goed te zien.

Inwoners maken hun eigen ICOON

Het bijzondere van dit project is dat het ontwerp van de uitkijktoren samen met de inwoners van de gemeente Terneuzen wordt bepaald. De verhalen en ideeën van inwoners en bezoekers vormen de inspiratie voor het ontwerp van de toren. Hoe de toren er uit komt te zien weten we dus nog niet, maar de vormgeving moet in ieder geval indrukwekkend zijn zodat het met recht hét “ICOON” van Terneuzen genoemd mag worden.

In de eerste fase van het project worden inwoners en bezoekers door middel van een uitgebreide mediacampagne opgeroepen om hun persoonlijke verhaal over Terneuzen te vertellen. Wat is je band met Terneuzen, heb je hier iets bijzonders meegemaakt of heb je misschien al een idee hoe dit zich kan vertalen in een ontwerp voor de uitkijktoren?

Tot 31 december kunnen verhalen en ideeën worden ingezonden op de website

Stemmen op één van de ontwerpen

Door al deze verhalen en ideeën mee te geven aan de ontwerpers wordt de uitkijktoren straks ieders eigen ICOON. In de tweede fase van het project (begin 2019) gaan ontwerpers en architecten een ontwerp voor de toren maken. Inwoners van de gemeente Terneuzen die in de eerste fase van het project een verhaal of idee hebben ingediend, kunnen op één van de ontwerpen stemmen. Zo wordt het ontwerp democratisch gekozen.

Crowdfunding en sponsorcampagne Door middel van crowdfunding en een sponsorcampagne moet het ontwerp uiteindelijk ook financieel mogelijk worden gemaakt. De gemeente Terneuzen heeft in ieder geval al een aanzienlijk deel van het budget beschikbaar gesteld. Als alles goed gaat kan in de tweede helft van 2019 gestart worden met de realisatie.

Werkgroep ICOON

Voor het project ICOON is een werkgroep actief waarin diverse enthousiaste ondernemers, het bureau Citymarketing en de gemeente Terneuzen samenwerken.

De gemeente Terneuzen is uiteindelijk opdrachtgever voor de realisatie van de uitkijktoren.

 

Lees het artikel dat gepubliceerd is in de PZC.