• Vliegende Hollander by night

Kiezen=delen: Sanne Pronk

In 2019 schitterde Sanne Pronk in de liveshow van Holland’s Got Talent. In 2020 zou ze te zien zijn als Fiona in de Musical Shrek in Goes. Door de corona maatregelen kon er toen niet gerepeteerd worden, wat betekende dat er ook geen musical was. Dit jaar hopen ze de musical door te kunnen laten gaan. Het afgelopen jaar is voor veel sectoren een zwaar jaar geweest; zo ook voor de kunst en cultuursector. Door de maatregelen zijn er al sinds vorig jaar geen musicals en voorstellingen meer te zien, wat natuurlijk veel effect heeft op de sector. Sanne Pronk vertelt over haar liefde voor musicals en hoe wij de kunst en cultuursector kunnen steunen!

Hoe is jouw liefde voor musicals ontstaan?

De 23-jarige Sanne heeft altijd al een passie gehad voor musicals en theater. Het begon allemaal bij de showband. Haar broer zat al bij de showband in Axel, maar Sanne wilde ook heel graag. “Eigenlijk was ik nog te jong om bij de showband te mogen, maar omdat ik zo graag wilde, mocht ik gelukkig eerder aansluiten. Het begon allemaal met het zwaaien met pompommetjes. Later heb ik geleerd xylofoon en piano te spelen. Ik heb dus op jonge leeftijd mijn passie voor muziek al ontdekt. 

De liefde voor musicals ontstond écht toen ik als kind de dvd van de musical Doornroosje had gezien. Die vond ik geweldig! Ik heb de dvd helemaal afgedraaid. Dit was mijn eerste aanraking met musicals. Toen ik in de pubertijd kwam viel eigenlijk de passie een beetje weg, want het was niet ‘stoer’. Totdat iemand mij een filmpje liet zien van de musical Wicked. Die vond ik zo mooi dat ik gelijk weer verliefd werd op musicals. De musical Wicked stond sindsdien hoog op mijn lijstje, maar helaas was de musical in Nederland net gestopt, dus ben ik in Londen naar deze musical gegaan. Dit was zo’n magische ervaring! Alles was groen in het theater en de sfeer is daar zo anders, musical leeft daar echt.

Echter zag ik mijn eerste ‘live’ musical hier in Terneuzen. Dit was de musical Flashdance, omdat dit naast de deur was wilde ik deze absoluut zien. Toen ik de musical eenmaal gezien had, was ik gelijk verkocht; het ensemble, de samenhang en harmonie, ik vond het prachtig! 

Mijn passie voor musical heeft zich dus op jonge leeftijd al ontwikkeld. Maar op 14-jarige leeftijd begon zich dat meer te uiten. De boodschap van de musical Flashdance was: als je iets wil, moet je ervoor gaan. Dit inspireerde mij en dus besloot ik er volledig voor te gaan!”

Hoe ben je verdergegaan nadat je wist dat je een deel uit wilde maken van de musicalwereld?

“Ik wist van mijzelf dat ik best oké kon zingen, maar dans en spel vond ik nog best eng omdat ik daar minder ervaring mee had. Ik zag een online workshop voorbijkomen van Cindy Bell. Zij heeft rollen gespeeld in Legally Blonde en The Sound of Music; twee super bekende musicals. Dit was een geweldige kans, dus besloot ik me daarvoor op te geven. Voornamelijk om te kijken wat een professional over mij dacht en waar ik dan aan kon werken. Ik was toen heel verlegen en onzeker en zo kwam ik ook over, maar toen ik begon met zingen waren ze helemaal verbaasd, in een positieve zin. Het enige wat ik dacht bij mezelf was: ‘wow, dat iemand uit het vak zo enthousiast is over mijn kwaliteiten; misschien kan ik hier serieus wat mee!’

Hierna ben ik verschillende workshops gaan volgens in dans, zang en spel. Ook ben ik op musicalkamp gegaan: een kamp waarbij je intensief aan het werk gaat met mensen uit het vak op het gebied van zang, dans en spel. Zo ben ik eigenlijk een beetje de musicalwereld ingerold.

Natuurlijk wilde ik na alle workshops iets gaan doen met musicals. Daarom heb ik in Zwolle auditie gedaan voor de musicalopleiding en ben daar ook aangenomen. Daar heb ik veel geleerd en heb ik het heel erg naar mijn zin gehad. In 2019 ben ik afgestudeerd aan de musicalopleiding en nu studeer ik ‘Klassiek’ aan het conservatorium in Tilburg. Daar ben ik één dag in de week mee bezig en hopelijk kan ik dit afronden binnen een jaar, zodat ik kan gaan schitteren op het podium.” 

Wat betekent de kunst en cultuur in Terneuzen voor jou?

“Ik ben natuurlijk geboren in Terneuzen: dit is mijn thuis. Kunst en cultuur is iets wat erg belangrijk is voor iedereen, daarom vind ik het ook te gek dat we zo’n groot theater in Terneuzen hebben. Er wordt ook heel wat georganiseerd in het Scheldetheater aan voorstellingen en musicals, maar qua musicallessen wordt er niet veel georganiseerd. Hopelijk kan dat in de toekomst wel. Voor zo’n relatief kleine plaats als Terneuzen vind ik het bijzonder dat we het grootste theater hebben van Zeeland.”

Waarom moeten we straks weer naar het theater gaan?

De coronacrisis heeft natuurlijk veel effect op alle sectoren, maar de kunst en cultuursector lijdt er erg onder. Voor theaters zijn er ook weinig alternatieven momenteel. Zij kunnen bijna  niks. Kunst en cultuur is zo belangrijk voor de algemene ontwikkeling van jong en oud; veel mensen beseffen niet hoe aanwezig kunst en cultuur is in ons leven. Zoiets mag eigenlijk niet stilstaan, daarom moeten we die sector zo veel mogelijk steunen waar we kunnen. Zodra de theaters weer open kunnen is het belangrijk dat we weer gaan genieten van veel leuke theatervoorstellingen. Niet alleen voor acteurs en actrices die thuiszitten, maar ook voor jezelf. Ik weet al wat mijn eerste voorstelling gaat zijn; The Sound of Music. Ik heb deze in 2015 al een aantal keer gezien, maar ik vind de musical en muziek gewoon prachtig, zeker een aanrader!