In beeld: Dierenasiel Terneuzen
Omdat alle dieren een warm thuis verdienen, is het werk van Stichting Dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen enorm belangrijk. Het asiel is al heel lang te vinden in Terneuzen, maar hoe gaat het er nou allemaal aan toe bij een dierenasiel? Wij waren benieuwd en besloten om een kijkje te gaan nemen en het dierenasiel in beeld te brengen. We spraken met de enthousiaste beheerster Greet over haar werk:
“Ik werk nu 17 jaar bij het dierenasiel. Ik heb toen een open sollicitatie gestuurd en ze zochten toevallig iemand, dus ik heb geluk gehad. Sinds een paar jaar ben ik beheerster hier. We werken met vaste medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Op dit moment zijn er 4 vaste medewerkers en ongeveer 15 vrijwilligers, maar dit wisselt vaak, net als de stagiaires. De werkzaamheden bestaan eigenlijk uit het dieren verzorgen, dus voeren, schoonmaken en uitlaten. Daarnaast helpen we natuurlijk klanten en ik doe nog de administratie. Zelf heb ik ook twee katten uit het asiel en een hond die hier als puppy van 8 weken oud kwam.
Het dierenasiel bestaat nu al zo’n 50 jaar. We zijn laatst een weekje dicht gegaan, omdat het dak gerenoveerd moest worden. De dieren konden toen gelukkig een weekje naar het pension in Axel. Op dit moment hebben we 21 katten en 7 honden in het asiel. Deze aantallen veranderen ook heel vaak. Als mensen een hond in huis willen nemen uit het asiel moeten ze eerst een formulier invullen en dan krijgen beide partijen twee dagen bedenktijd. Als het dan aan één van de kanten toch niet goed voelt, kunnen we nog besluiten om de hond niet te plaatsen. Katten gaan wat makkelijker mee. We hebben ook regelmatig kittens hier. Ze worden vaak gevonden op straat als zwervertje. Wij vangen de diertjes dan op en we ontwormen, ontvlooien en helpen ze dan. Naast dat het ontzettend zielig is om zo’n beestje te vinden, is het ook vervelend dat mensen de kosten niet willen betalen om de dieren af te staan. Alle kosten zijn dan voor ons. Dieren worden vaak af gestaan, omdat mensen persoonlijke problemen hebben, dus niet omdat de dieren ‘slecht’ zijn, zoals vaak gedacht wordt. Soms komt het voor dat er een dier wordt teruggebracht naar het asiel.

Een voorbeeld van een dier die is teruggebracht na de plaatsing is de hond Boef. Hij is ontzettend lief, maar soms gaat er een knop bij hem om en dan is hij wat lastiger. We hebben tegen de mensen toen gezegd dat we Boef niet plaatsen bij kinderen en de mensen zeiden toen dat ze geen kinderen hebben of willen. Vier maanden later is Boef teruggebracht, omdat de mensen toch hadden besloten om kinderen te nemen. Het is beter voor Boef dat hij niet bij kinderen zit, maar het is wel zielig dat hij nu terug hier is.”
Stagiaire Lonny vult aan dat zij altijd het asiel vermeed, omdat ze dacht dat dieren ingeslapen werden als ze er al lang zitten. Greet zegt dat dit vaker gedacht wordt. “Soms staan we op de markt of iets dergelijks en dan komen er vaak mensen vragen wat er dan met de dieren gebeurd. Het is echt onzin dat we ze laten inslapen. Dat gebeurt niet. Het is wel een enkele keer gebeurd dat een hond naar Almere naar ‘dierenthuis’ ging, als hij echt te moeilijk was om te herplaatsen. Hier kunnen honden dan lekker in een roedel leven en dan hoeven ze niet meer geplaatst te worden.”
Succesverhalen
“Een hoogtepunt van mijn werk is eigenlijk ook te zien op de website bij succesverhalen. Het doet mij heel goed om te zien dat een dier die eerst bang en schuw was het zo goed doet bij iemand thuis. Wij steken veel tijd en energie in een hond of kat om hem wat socialer te maken, dus dat geeft dan extra voldoening.”
Nog niet genoeg dierenpret? Het dierenasiel organiseert ook een paar keer per jaar evenementen. Zo hebben ze de honden spetterdag. Op deze dag mogen honden zwemmen in Axel op de laatste openingsdag van het seizoen. Ook organiseren ze elk jaar een open dag en een hondenwandeling. Andere initiatieven zijn bijvoorbeeld het plaatsen van kittens (met moederpoes) in een ‘pleeggezin’. Zo kunnen de kittens opgroeien in een huiselijke sfeer. Ten slotte verkopen ze bij het asiel in Terneuzen ook tweedehands dierenspulletjes. Dit weten veel mensen niet.
Dus heb jij nog wat tijd over en ben je ook dol op dieren? Vrijwilligers zijn welkom! Of ben je nog op zoek naar een hond of kat? Neem eens een kijkje bij het dierenasiel, want daar zitten genoeg dieren die nog een warm thuis zoeken!