• Vliegende Hollander by night

IN BEELD: Green Forest BBQ’s & Grills

Ben jij van mening dat je de ultieme grillmeister bent die de lekkerste wings of de sappigste brisket maakt? Of ben je een beginner die graag alle kneepjes van het vak wil leren? Dan ben je bij Green Forest BBQ’en Grills aan het juiste adres. Van BBQ’s tot rubs, van BBQ-accessoires tot workshops.. alles onder één dak aan de Polenweg 24 in Terneuzen!

Richard Herrebout barbecuet al zijn hele leven en begon met een offset smoker, een barbecue die je goed in de gaten moet houden en waar je relatief veel bij moet zijn. Tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe barbecue kwam Richard de Green Mountain Grills tegen, een hout-pellet barbecue uit Amerika. Deze grills worden volledig gestuurd door een digitale controller. De BBQ’s zijn voorzien van WiFi en je kunt zelfs door middel van een App het hele proces (in de bbq) volgen, de temperatuur reguleren, tijd instellen en zelfs recepten zoeken. Dit maakt barbecueën een stuk laagdrempeliger, geeft het vlees meer sappigheid en je hebt geen/minder kans op aanbranden”.

BBQ Pioniers
In 2013 begon Green Forest BBQ’s & Grills met het importeren van Green Mountain Grills uit Amerika, die zij tegenwoordig in het dagelijks leven vertegenwoordigen. “Wij zijn de pionier en specialist van de Benelux op het gebied van alles wat met pellet barbecues te maken heeft. Green Forest BBQ’s & Grills is inmiddels voor een groot deel van Europa de Green Mountain Grills importeur en distribueert deze in Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Portugal, Engeland, Ierland en Estland. Naast het importeren van de GMG’s ontwerpen en bouwen we in onze eigen werkplaatsen maatwerk pellet BBQ’s voor o.a. restaurants en catering bedrijven”.   

BBQ Wedstrijden
Om de bekendheid van de barbecues te vergroten, begon hij samen met zijn vrouw Irene het Vliegende Hollander BBQ-team en deden zij mee aan verschillende wedstrijden. “Afgelopen jaar hebben we aan 12 wedstrijden meegedaan. De wedstrijden zijn vaak een heel weekend, en vinden door heel Europa plaats. We doen mee aan wedstrijden in Nederland, België, Duitsland, Engeland en soms ook in Italië. In 2017 hebben we zelfs meegedaan aan de “Jack Daniëls” wereldkampioenschappen in Lynchburg  Tennessee, één van de meest prestigieuze BBQ wedstrijden waar je alleen op uitnodiging aan mee mag doen. We behaalden daar de 2e prijs in de categorie ‘Cooking from the Homeland’.  De sfeer tijdens zulke weekenden is onbeschrijfelijk. We heb niet per se een doel, maar vinden het vooral gezellig. Al jaren staan we in de top 10 van Europa, daar zijn we best trots op. Onze specialiteiten zijn toch wel echt kip en brisket. In 2016 werden wij zelfs Nederlands en Europees kampioen op het onderdeel ‘Brisket’. Vanaf toen is het gaan groeien en begonnen allerlei andere team ook met de pellet-barbecues.
Ondanks de winst moet je bereiding wel blijven aanpassen en finetunen, omdat de smaak van de jury ook blijft veranderen. In de wedstrijden gebruikten we alleen onze eigen rub. We proberen altijd zoveel mogelijk bij lokale leveranciers te halen voor de wedstrijden, zoals groente bij De Feijter ‘Het Boertje’, vlees bij Culinaire Slagerij Schneider en de kip komt natuurlijk van Poelier Zeevla”.

De volle prijzenkast in de winkel

BBQ Rubs
Een hoogtepunt uit het verleden is absoluut het uitbrengen van een eigen all-purpose BBQ rub genaamd ‘Captain’s Luck’ die al meer dan 35 awards heeft opgeleverd. Inmiddels is dit een hele populaire rub die niet alleen door verschillende BBQ teams wordt gebruikt maar zeker ook door de ‘Backyard BBQ-er’. “We hadden eerst alleen de bbq rub, maar hebben sinds kort ook een nieuw product de Captain’s Luck Gold Brine. Dit is een pekel mix die echt lekker is bij o.a. kip en vis. De kruidenmengsels zijn in onze winkel en onze webshop te verkrijgen.”

BBQ Workshops
Mensen die graag barbecueën of het juist willen leren, kunnen bij Green Forest BBQ & Grills ook terecht voor smakelijke workshops. Ook mensen die willen voorbereiden op een wedstrijd kunnen hier terecht. Je maakt hier kennis met de Amerikaanse BBQ-wereld van Low en Slow maar ook van Hot en Fast. Je maakt (en proeft) diverse gerechten op verschillende grills en krijgt tips en trucs voor thuis. In de toekomst wil Richard het aanbod uitbreiden met een workshop ‘Frontier cooking’, koken op open vuur met gietijzeren pannen.

de workshop ruimte in de winkel

Ook wil Richard graag laten zien dat barbecueën heus niet alleen kan als het lekker weer is, maar dat het iets is wat je gewoon dagelijks zou kunnen doen. “Ik ben van mening dat je beter één goed stuk vlees kan bereiden, dan allemaal kleine stukjes uit de supermarkt. Zelf barbecue ik minstens vier keer per week, en het is zoveel smaakvoller!”.

In 2020 staan er weer een hoop leuke activiteiten op de planning bij Green Forest BBQ’s en Grills. Er zullen o.a. twee internationale wedstrijden georganiseerd worden in Terneuzen. Op 2 mei de 2e Green Forest Cookoff onder de vlag van de SCA (Steak-Cookoff-Association), deze dag zal er ook een kinder-wedstrijd plaatsvinden. Op 22 en 23 augustus vindt de Vliegende Hollander BBQ-Contest plaats onder de vlag van de KCBS (Kansas City Barbecue Society) – een wedstrijd waar teams uit heel Europa op afkomen. De nieuwe data voor de workshops in 2020 zullen binnenkort bekend gemaakt worden, hou de website in de gaten. BBQ-liefhebbers, genoeg om naar uit te kijken!