• Vliegende Hollander by night

In beeld: Grote Kerk

Een evenement organiseren in een kerk? In Terneuzen kan dat! De Grote Kerk in Terneuzen wordt al 20 jaar niet meer gebruikt voor officiële kerkdiensten en wordt tegenwoordig onderhouden door Stichting Behoud de Grote Kerk. Het is toch wel bijzonder dat je in zo’n oude en grote kerk een evenement kan organiseren. Technisch beheerder Jan-Kees vertelt maar al te graag over de Grote Kerk en hij liet ook erg graag alle mooie plekjes van de kerk zien… (Kleine opmerking: er waren veel trappen, héél veel trappen)

Natuurlijk moet je eerst even weten over welke kerk het nou eigenlijk gaat. Het gaat over de Grote Kerk in de Noordstraat. Deze lijkt vanaf de Noordstraat helemaal niet zo groot, maar als je binnen komt door de glazen schuifdeuren (ja in een oude kerk), loop je een hele grote ruimte met mooie glas in lood ramen binnen. Deze ruimte is erg groot en er staat een opgeknapt orgel, hierdoor kunnen er religieuze, maar ook culturele evenementen in georganiseerd worden!

Eerst wat geschiedenis weetjes over de kerk… Hiervoor moeten we al eeuwen terug in de tijd kijken. De kerk die er op dit moment staat is al de derde kerk op deze plek en staat er sinds 1885. Dit is maar goed ook, want de eerste kerk uit 1612 was net zo groot als een huiskamer. Na de derde en huidige kerk meer dan 100 jaar gebruikt te hebben, besloot de Hervormde Gemeente te stoppen met vaste bijeenkomsten. Om de kerk te behouden is de Stichting Behoud Grote Kerk Terneuzen opgericht.

Jan-Kees: “Ik doe dit werk vrijwillig en dat is een beetje vanzelf zo gekomen. Ik speelde orgel en moest een keer invallen voor een andere organist. Zo raakte ik in gesprek met de bestuursleden. Ik ben wel goed met elektro en ik deed steeds vaker zulke klusjes in de kerk. Uiteindelijk was het makkelijker om officieel technisch beheerder te worden.”

Als je binnenkomt in de kerk, loop je gelijk de gigantische hal binnen met mooie glas in lood ramen. Bovenin staat een groot orgel, waar ook regelmatig op wordt gespeeld. Bij Open Monumentendag kunnen mensen mee naar boven. Je moet hiervoor heel veel trappetjes op klimmen en vervolgens kan je de klok en het uurwerk van binnenuit zien.

Het uurwerk werkt nog helemaal zonder de moderne technologie en moet twee keer per week opgewonden worden, zodat hij blijft lopen. Ook de klok heeft een hele geschiedenis. Als je nou alles hierover wilt weten, moet je echt is een kijkje gaan nemen bij de Grote Kerk. Hier werken enthousiaste vrijwilligers die hier alles over kunnen vertellen!

Speciaal voor deze blog liet Jan-Kees ons wel een heel speciaal plekje van de kerk zien. We stonden namelijk ineens op het dak van de Grote Kerk en dat levert natuurlijk prachtige plaatjes op…

Tegenwoordig worden er evenementen georganiseerd in de Grote Kerk. Dit kan religieus zijn, maar het mag ook een ander evenement zijn. Bijvoorbeeld bruiloften, exposities, vergaderingen, lezingen en informatieavonden. Er zijn ook orgelconcerten, omdat er natuurlijk een orgel staat die helemaal goed in werking is gebracht door de vrijwilligers. De kerk is ook speciaal, omdat Galerie Kleur uw interieur van Joke Deij ook deels gebruik maakt van de kerk. Op deze manier wordt de kerk voor iets wat vast is gebruikt.

Dus ben je nog op zoek naar een locatie voor jouw event? Bedenk dan eens of de Grote Kerk bij jouw evenement past!

Voordelen van deze locatie:

-Midden in de stad
-Grote ruimte
-Kan verwarmd worden
-Orgel aanwezig