• Vliegende Hollander by night

In beeld: Jes! Dance Center

Als vijf jarig meisje op dansles gaan en vervolgens jaren laten een eigen dansschool overnemen. Het gebeurde bij Jesca Donken. Na jarenlang te dansen en meerdere dansopleidingen gevolgd te hebben kwam de vraag of zij de dansschool van Lilianne Butler wilde overnemen. ‘Dat is iets waar je meer dan één nacht over moet slapen’ vertelt Jesca.

Foto door John Bosch

“Ik ben als klein meisje begonnen met dansen bij de dansschool van Lilianne Butler. Toen ik naar de middelbare school ging wist ik eigenlijk al dat ik verder wilde gaan met dansen, maar ik heb uiteindelijk toch besloten om hier in Terneuzen naar de havo te gaan. Vervolgens ben ik naar MBO dans in Goes gegaan en daarna heb ik nog mijn bachelor of dance education gehaald bij Codarts in Rotterdam.”

Jesca is ook uitwisselingsstudent geweest aan de dansacademies van Kaapstad (UCT) en Parijs (IFPRO). Daarnaast heeft ze nog een paar stages gelopen in India en in de UK! Terneuzen is ze nooit vergeten, want ze heeft ook stage gelopen bij Lilianne Butler om vervolgens naast al haar andere dans activiteiten ook nog dansdocent te worden bij de dansschool. Jesca beheerst zelf dan ook veel soorten dans.

“Leerlingen en ouders kenden mij al door mijn tijd als stagiair en daarna als docent. Lilianne vroeg toen eigenlijk aan mij of ik de school wilde over nemen. Het runnen van een eigen dansschool was niet iets waar ik echt over nagedacht had, meer als wellicht iets voor later. Ik was druk en blij met de werkzaamheden die ik tot dan toe als zelfstandige mocht verrichten binnen diverse bedrijven en instellingen, maar was ook heel dankbaar en vereerd dat Lilianne mij deze vraag stelde. Ik kijk altijd wat er op mijn pad komt en of dat bij mij past en besloot deze kans met beide handen aan te grijpen. In september 2018 ben ik begonnen met de dansschool Jes! Dance Center. Mijn eerste focus lag bij de leden die er al waren. Nu zijn er ook wat nieuwe lessen bijgekomen, zoals de dance-workout en een voorstellingsgroep. Deze groep treedt op bij onder andere evenementen in de regio Terneuzen.

Het was traditie van Lilianne om één keer in de twee jaar een voorstelling te geven in het Scheldetheater. Er kwamen al leerlingen naar mij toe van ‘juf gaan we een voorstelling doen’. Nu is de eerste voorstelling van Jes! Dance Center op zaterdag 1 februari. Terneuzen staat centraal in de voorstelling, omdat dat iets is wat iedereen met elkaar verbindt. Er komen allemaal verschillende karakters in de dansschool, maar iedereen heeft wel iets met Terneuzen. De naam van de voorstelling is ‘een vliegende start’. Dit staat ook voor de vliegende start die de dansschool heeft gemaakt sinds ik het heb overgenomen, want het was al een dansschool met een naam natuurlijk. 

Foto door Anne Nobels

De band die je als dansdocent kunt opbouwen met leerlingen is voor mij heel waardevol. Het betekent voor mij heel veel dat ik mag meemaken wat dans en danslessen voor anderen kunnen betekenen. We doen ook alles samen voor de voorstelling Ouders, Familieleden en andere vrijwilligers helpen zelfs met bv. Het maken van decorstukken, kostuums en het uitdelen van flyers. Het mooiste moment is wel als je achter de schermen staat en elkaar aankijkt en elkaar gelijk begrijpt. Dat je leerlingen jou lijken te begrijpen zonder een woord te hoeven zeggen.”

Heb jij (stiekem) ook altijd al willen dansen? Bij Jes! Dance Center kan het! Er zijn lessen voor verschillende leeftijdsgroepen en dansstijlen. Daarnaast is er dus ook de dance – workout, plezier voor iedereen!

Wil je ontdekken of dans ook iets voor jou is? Dan kun je tijdens de proeflesweek van 10 tot en met 14 februari een gratis proefles volgen bij Jes! Dance Center. Vanaf 11 februari start er een nieuwe cursus voor beginnende volwassen dansers. Tijdens deze les leert je in een aantal maanden de basis aan van diverse dansstijlen. Dit zodat je kan ontdekken welke dansstijl het beste bij je past zodat je daarna met de opgedane kennis en ervaring gemakkelijker kan instromen in 1 van de andere danslessen. Deze lessen zijn wekelijks op dinsdag van 18.30-19.30 uur.