• Vliegende Hollander by night

In beeld: nemen of geven

Éen kast in je tuin zetten met gratis spullen voor de mensen die minder te besteden hebben en dit twee jaar later laten uitgroeien naar maar liefst drie kasten, een groentekraam en nog wat bakken… Willy en Jaap van Nemen of geven uit Terneuzen hebben dit prachtige project met veel liefde opgezet. Wij waren benieuwd naar het ontstaan, de groei en de gedachte achter dit mooie en dankbare initiatief, dus gingen we langs om alles te weten te komen!

“Het begon allemaal ongeveer twee jaar geleden. We waren de kelder aan het opruimen en kwamen erachter dat heel veel dingen over datum waren of dat we spullen gewoon niet gebruikten. Zo is eigenlijk het idee van een kast in de tuin ontstaan. Als ik een idee heb, wordt het meestal ook snel uitgevoerd, dus de volgende dag zijn we naar de kringloop gegaan en hebben we een kast gehaald. Dezelfde avond stond de kast er dus al. De dag erna hebben we spullen gehaald en een facebookpagina aangemaakt. De eerste mensen kwamen al snel langs. Wij zijn echt heel erg geschrokken dat de situatie zo dichtbij zo ernstig is. We hadden niet verwacht dat zoveel mensen in zulke omstandigheden leven. In het begin bleven we even weg bij het raam als er iemand bij de kast stond, zodat mensen niet afgeschrikt zouden worden. Nu kennen we al veel mensen en maken we vaak een praatje.

Mensen die hier komen zijn vooral mensen die net niet in aanmerking komen voor de voedselbank en veel oudere mensen. Vroeger werkten vrouwen niet, dus die moeten rondkomen van enkel een AOW inkomen. Zij zijn vaak ook eenzaam, dus dan vragen we wel is of ze willen helpen met inpakken bijvoorbeeld. Zo zijn ze even onder de mensen, want het is niet alleen een fysiek probleem, maar ook vaak geestelijk. Het doet mensen zo goed om even te kunnen praten.

We horen echt schrikwekkende verhalen. We hadden bijvoorbeeld een keer 144 pakken wc-papier gekocht en deze waren echt heel snel weg. Dan hoor je mensen dingen zeggen als ‘zo fijn dat ik een keer geen folders hoef te gebruiken’. Van dit soort verhalen schrik je dan heel erg. Vaak leggen juist mensen die naar de voedselbank gaan dingen in de kast. Ze ruilen dan iets om voor iets anders. Deze mensen nemen ook nooit veel mee, want dat is dan ‘voor een ander die het harder nodig heeft’, wordt er dan gezegd door deze mensen die zelf bijna niets hebben.

We halen bijna alles zelf wat in de kast staat. Soms krijgen we iets van een bedrijf, maar dit is niet structureel. We zijn heel blij met alles wat we krijgen. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld voor de kerstdagen kerstpakketten gemaakt. We deden een oproep op facebook wie er graag een kerstpakket wilde en hier kwamen veel meer reacties op dan verwacht, maar je kan geen nee zeggen tegen iemand die al niets heeft. We doen dan toch nog heel erg ons best om iedereen wat te kunnen geven, maar hulp van bedrijven zouden we heel erg waarderen. Als veel mensen en bedrijven iets zouden geven, zouden heel veel andere mensen geholpen zijn. We kregen bijvoorbeeld net voor kerst nog wel pakketten van een bedrijf die mensen niet waren komen halen en die gebruik ik dan weer voor de kast in januari mee te vullen. Het gaat bij onze kerstpakketten niet eens om alle mooie spullen die vaak in een pakket erbij zitten, maar echt om de voedingsmiddelen. Kerstpakketten die we krijgen verdelen we in zoveel mogelijk kerstpakketjes. Ondanks alle tijd en kosten die er vorig jaar in zaten gaan we dit jaar toch weer deze actie doen. Dus ken of ben je iemand die ons kan helpen? Alle etenswaren en/of pakketten zijn welkom!

Verder doen we voor de feestdagen ook kerstversiering verzamelen en die kast staat ook nu al in de tuin. Mensen kunnen hier dan spullen brengen als ze iets over hebben, waardoor mensen die dit soort dingen niet kunnen veroorloven toch hun huis kunnen versieren. Ook voor Sinterklaas organiseren we jaarlijks een soort feestje. Er worden dan Sinterklaascadeautjes gegeven en er komen drie pieten langs. Mensen kunnen zich dan aanmelden en dan krijgen ze nog wat lekkers te eten en te drinken tijdens deze middag/. Het is prachtig om te zien dat ook de ouders met hun warme chocomelk gezellig staan te praten met elkaar.”

Er staat nu een kast met eten in de tuin, de eerste kast. Er staan ook wel is honden- en kattenbrokjes in de kast. In deze kast is ook een koelkast gebouwd, waar Willy en Jaap een paar keer per week maaltijden in bakjes in zetten. Ze maken dan een extra pan klaar speciaal voor de kast. Daarnaast staat er ook nog een groentekraam met verse groenten. Dan is er nog de kast met kerstversieringen, een mini bibliotheek met boeken en nog speelgoedbakken. Ook staat er een bak waar mensen hun lege flessen in kunnen doen.

“We doen dit nog steeds, omdat het ons echt rijkere mensen maakt om anderen gelukkig te maken. Het is heel hard nodig en we vinden het ook goed om onze kinderen een stukje sociale opvoeding mee te geven. We doen dit echt samen als een gezin om andere mensen gelukkig te kunnen maken.”

Het werk en de inzet van Willy en Jaap is enorm inspirerend en belangrijk. Dat is te merken aan het feit dat er veel animo voor is. Dus heb jij vaak spullen over? Ga dan eens langs bij Nemen of Geven op Rivierenpark 20 in Terneuzen. Of als je misschien zelf in een situatie zit, waarbij je een initiatief zoals nemen of geven goed kan gebruiken, ga dan vooral eens een kijkje nemen in deze mooie tuin!