• Vliegende Hollander by night

In beeld: Reham!

2020 was voor Reham een prachtjaar; het 25-jarig jubileum werd gevierd en ze verkochten in totaal 315 huizen, een recordaantal! Van met zijn tweeën op het zolderkamertje naar prestigieus vastgoedkantoor. Koen Hamelink werkt al 24 jaar bij Reham dus heeft bijna alles meegemaakt. Inmiddels is hij samen met Fabian du Puy eigenaar en bestaat Reham uit een hecht team van twaalf collega’s. Een jong team, waarin jong talent volop de ruimte krijgt om zichzelf te ontwikkelen. Reham heeft in de afgelopen 25 jaar hard gewerkt aan de naamsbekendheid en hun marktaandeel. Wij spraken Koen over de nieuwe ontwikkelingen en ondernemen in coronatijd.

Een dag bij Reham

“We werken veel thuis en hierdoor zien de dagen er nu iets anders uit dan eerst, toch gaat er ook veel door. Zo hebben de bezichtigingen gelukkig het hele jaar door plaats mogen vinden.

Ik houd mij vooral bezig met nieuwe opdrachten, dus mensen die hun huis willen verkopen, nu of in de toekomst. Deze mensen ga ik bezoeken en raadplegen over onder anderen de waarde van hun woning en de juiste verkoopaanpak. Daarnaast ben je natuurlijk ook altijd bezig het merk ‘Reham’ te verkopen. Af en toe doe ik ook bezichtigingen. Tussendoor heb ik veel contact met mijn collega’s; bellen, appen, mailen. Zo blijven we op de hoogte. Mijn dagen zijn altijd anders en dat vind ik juist zo leuk aan dit vak. Een leuk gevarieerd pakket aan werkzaamheden dus!”

De unieke factor van Reham

Aandacht en kwaliteit staan bij Reham hoog in het vaandel: “Als je een huis wilt verkopen zijn er twee dingen belangrijk. Ten eerste moet je verleiden; het huis moet verkocht worden dus is presentatie heel belangrijk. We sturen altijd een verkoopstyliste langs en zorgen voor professionele foto’s. We durven in de fotografie anders te zijn, door bijvoorbeeld gebruik te maken van avondfotografie.

Ten tweede is het informeren heel belangrijk. In de huidige markt heb je als koper niet veel tijd; de markt is vrij gejaagd en veel kopers hebben het gevoel dat er snel beslissingen gemaakt moeten worden. Wij vinden het belangrijk om die druk eraf te halen, zodat meer mensen de kans krijgen om een pand te bezichtigen. Iedereen die een kans krijgt, moet dit ook echt zien als een eerlijke kans. Stel dat jij langere tijd op een bezichtiging moet wachten, dan is een 3D-opname natuurlijk ideaal om een goed beeld te vormen van de woning. Op deze manier is het proces dus veel makkelijker: de mensen hebben het huis al gezien. Zo komen ze nooit voor verrassingen te staan.”

Ondernemen in Zaamslag

Voor Reham is de ligging in Zaamslag ideaal. Het werken vanuit een kleinere kern vinden ze juist wel fijn: “Wij ondernemen natuurlijk in heel Zeeuws-Vlaanderen en onze locatie biedt ons de mogelijkheid om in meerdere gemeentes te werken. Stel dat je op de kaart de punt van de passer op Zaamslag zou zetten en een rondje zou tekenen; dan zie je dat alle grote plaatsen binnen dat rondje vallen. Die gunstige ligging is ook hetgeen wat ons ook eigenlijk in Zaamslag heeft gehouden. Als je een bedrijf in een kleine plaats opent is het heel belangrijk dat je de mensen kent. Dat was voor Reham ook het geval. De gunfactor is zeker in die eerste jaren heel belangrijk. Hier in Zeeuws-Vlaanderen kent iedereen elkaar, op deze manier kon de naam Reham groeien.”

Ondernemen in coronatijd

“Voor velen was het een raar jaar, zeker als je kijkt naar de thuissituatie, maar ook de relatie tot werk. Kijk naar het vele thuiswerken. Wij hebben een heel hecht team, maar je ziet elkaar gewoon veel minder. Dat zijn we echt niet gewend en dat vinden we eigenlijk het moeilijkste. We zorgen ervoor dat, ondanks dat we veel thuiswerken, iedereen goed op de hoogte blijft. We hebben meerdere keren per dag overleg en kort contact via WhatsApp of Zoom. Op deze manier weten we alles van ieder pand en iedere klant. Wij zijn geen eilandjes; we zijn één team.

Wij hadden gedacht dat in een krimpende markt waarin het aanbod steeds slinkt het jaar 2020 niet heel voordelig ging worden voor ons. Zeker toen in maart allerlei drempels zoals geen fysieke bezichtigingen werden opgeworpen, hadden we verwacht dit enorm te merken.

In april/mei ging dit wel weer vrij normaal, maar natuurlijk wel volgens de richtlijnen: afstand houden, mondkapjes gebruiken, niet meer dan twee personen, goed ventileren en genoeg tijd nemen tussen de bezichtigingen. Ondanks deze maatregelen, bleek 2020 een mooi jaar voor ons. We verkochten maar liefst 315 huizen! Wat een nieuw record was voor ons. Hier waren we natuurlijk super blij mee!”

Betrokken bij ondernemend Zeeuws-Vlaanderen

“We gaan zoveel mogelijk lokale samenwerkingen aan. Zo besteden we een deel van onze communicatie uit en wordt onze webhosting ook door een lokaal bedrijf gedaan. Ook kijken we voor geschenken altijd bij ondernemers uit de regio. Daarnaast sponsoren we ook lokale evenementen zoals de dorpsfeesten in Zaamslag en natuurlijk verenigingen, zoals de voetbal in Zaamslag. Zij hebben natuurlijk een verschrikkelijk jaar achter de rug, we sponsoren hen al jaren maar hopelijk biedt de sponsoring nu wat extra motivatie voor het nieuwe seizoen!”

Toekomstplannen

“Ons plan voor de toekomst is om de reikwijdte van Reham groter te maken, omdat we een goede organisatie hebben en veel werk aankunnen is dit ook mogelijk. Zeeuws-Vlaanderen heeft aan de ene kant natuurlijk water en aan de andere kans heb je de Belgische grens. De Belgische grens is iets waar we niet over willen gaan, die stap is voor ons niet heel voor de hand liggend. Maar over het water is natuurlijk wel een optie.

Daarnaast willen we nog meer samenwerkingen en partners opzetten. We hebben in 2019 de tak ‘verhuur’ opgezet samen met Robert Bareman en de hypothekentak met Jeroen Ferket, dus wie weet kunnen we nog zo’n fantastische samenwerking of verbinding maken. Bovendien hebben we hiermee verschillende diensten onder één dak, wat onze klanten alleen maar fijn vinden!

Het afgelopen jaar is natuurlijk een top jaar geweest voor ons, ondanks dat we dit niet hadden verwacht. Daarom is het extra belangrijk om te kijken naar dit jaar. De woningmarkt is erg krap en dit merken wij heel erg goed; in sommige kernen staan momenteel nog geen 10 huizen te koop, terwijl dit normaal gezien rond 20 tot 25 huizen is. Het is belangrijk dat in de toekomst meer huizen worden gebouwd, want iedereen verdient toch een mooi huis! Nieuwbouw is nooit een heel groot deel van onze portefeuille geweest, het stopt ook de keten die wij nodig hebben om het spreekwoordelijke treintje aan de gang te houden. Toch is het nu belangrijk dat er woningvoorraad bijkomt. We zijn daarom met verschillende partijen aan het kijken wat er nodig is in de regio qua aanbod. Voornamelijk ouderen en starters hebben het nu ontzettend moeilijk, er is veel te weinig aanbod voor deze twee doelgroepen. Dit wordt wel de uitdaging voor ons, maar ook voor de stad Terneuzen.”

Ben je benieuwd naar de nieuwbouwprojecten, diensten of het aanbod van Reham? Kijk dan op de website www.reham.nl