• Vliegende Hollander by night

In beeld: Yakiniku

Barbecue liefhebbers opgelet! Houd jij ook zo van barbecueën en zou je hier graag meer over willen leren? De mannen van Yakiniku houden ook van barbecueën en deze hobby is inmiddels flink uit de hand gelopen! Ze hebben inmiddels meerdere zelf ontwikkelde barbecues én deze laten ze maar al te graag zien in hun eigen mancave! Kortom: een echte jongensdroom die uitkomt. Wij werden hier natuurlijk erg nieuwsgierig van en besloten om eens langs te gaan in de mancave (já wij mochten als vrouwen ook de mancave betreden…)

Yakiniku is ontstaan als hobby door Marijn Regoort en Frederic Kole. Twee mannen die al hun hele leven dol zijn op barbecues en alles wat hierbij komt kijken. Ze hebben hun eigen Kamado barbecue ontwikkeld en zijn deze in 2015 actief gaan vermarkten. Eerst lag de focus voornamelijk op sterren restaurants waar ze zelf kwamen. Zo kwam eigenlijk van het één, het ander. Frederic vertelt over de ontwikkeling van de laatste jaren, hoe deze hobby ooit is begonnen én we vroegen natuurlijk ook even hoe de naam ‘Yakiniku’ is ontstaan.

Frederic en Marijn

“Ladiesnight in de mancave”

“Ik vond barbecueën altijd al leuk, maar het is echt begonnen toen mijn opa vroeger een rekje in de open haard had gezet en we hier vervolgens sateetjes op gingen maken. Marijn en ik zijn in 2014 begonnen met het ontwikkelen van een Kamado barbecue en deze bij sterren restaurants voor te leggen. Zij waren onder de indruk van de barbecue en zo is het er eigenlijk van gekomen dat we het product breder gingen vermarkten. We kennen elkaar gewoon uit vriendschap en we vinden barbecueën beide al altijd leuk. In 2017 hebben we toen dit pand gekocht en drie maanden lang verbouwd. Eigenlijk zijn we van kofferbak verkopen naar een pand met showroom gegaan. Nu ligt de volle focus op het bedrijf. Het pand is een oude school geweest en deze ruimte specifiek was voor de metaalbewerking. We hebben de hele inrichting samen gedaan en we hebben ook veel zelf gemaakt. We hebben nog oude metaal werkstukken aan de muur hangen en we hebben ook nog andere metaal projecten hier staan en geprobeerd om dit terug te laten komen in de mancave. Ook hingen er ringen van een gym toestel en hier hebben we een schommel van gemaakt. Voordat het pand een school was, was het de oude fruit en groente veilig van Terneuzen. Dit vertellen we ook tijdens workshops. Er komen vaak mensen die les hebben gehad in dit gebouw of leraren die hier les hebben gegeven. Zo komen er veel herinneringen naar boven. We hebben er voor gekozen om een mancave van te maken, omdat we mannen en barbecues een goede combinatie vinden. Eigenlijk is het gewoon een jongensdroom. Daarnaast maakt een mancave vrouwen nieuwsgierig… Vrouwen zijn ook gewoon welkom in de mancave en we organiseren zelfs een ladiesnight.”

Workshops

Overdag gebruiken we de mancave om in te werken en mensen te ontvangen. ’s Avonds is deze plek een gelegenheid om workshops in te geven. We barbecueën binnen door de speciale lucht afvoer. We geven workshops voor bedrijven, dat is vanaf ongeveer 15 personen, maar je kan je ook gewoon inschrijven voor een workshop en dan wordt er daarna een groep gevormd van maximaal 15 personen. Er worden altijd verschillende gerechten gemaakt. Per seizoen gebruiken we andere producten, dus in het najaar is het vooral wild. We maken ook veel gebruik van groenten op de barbecue, want dit kan ook heel lekker zijn. Ook de vergeten groente, zoals paksoi, zijn bij ons niet vergeten, want ook deze zijn heerlijk op de barbecue. We proberen altijd streekproducten te gebruiken. Tijdens de workshops is er een chef kok aanwezig die alles uitlegt over het eten. Daarnaast is er ook een dealer aanwezig van de barbecues.

De Kamado barbecue is eigenlijk de makkelijkste manier van barbecueën. Door de zuurstofschuiven aan de onder- en bovenkant kan je de temperatuur aan de binnenkant heel handig bedienen. Door alle speciale materialen kan de barbecue het hele jaar door gebruikt worden, want hij is bestemd voor alle weertypes. De Kamado kan van 30 graden koud roken tot 300 graden pizza’s bakken. Je kan er naast alle groenten en vlees ook dingen op maken als appelkruimeltaart en zelfs spareribs.

We hebben inmiddels al een dealer netwerk binnen Nederland en België. Spanje en Frankrijk zijn ontwikkelingsmarkten voor ons. Ons doel in de toekomst is om heel Europa te bedienen. We hebben er voor gekozen om ons te vestigen in Terneuzen, omdat het erg centraal ligt tussen Nederland en België.”

Natuurlijk waren we nog wel nieuwsgieriger geworden naar de inrichting van de mancave, want er is echt aan alle details gedacht… En natuurlijk de naam!

“De inrichting van de mancave hebben we helemaal zelf gedaan. Ik heb een tafel nog zelf gelast en de spullen die in het rek staan, zijn spullen van Marijn en mij van vroeger. De band die er staat is van mij en de fles die er naast staat heeft bijvoorbeeld altijd op Marijn zijn kamer gestaan vroeger. Zo heeft het echt betekenis gekregen. Bij de wc’s hebben we ook alles zelf ingericht en er hangt een kunstwerk die een kunstenaar heeft gemaakt voor ons. De naam Yakiniku betekent in het Japans gegrild vlees. De Kamado komt uit Japan, dus vandaar de naam Yakiniku.“

NEW NEW NEW

Er is ook nog een leuk nieuwtje… In januari komt er namelijk een nieuw product: een tafel barbecue! Zo kan je gourmetten in de zomer. De officiële naam voor de barbecue is shichirin, voor als je ook nieuwsgierig bent geworden… Bekijk hieronder alvast hoe het er ongeveer uit komt te zien!

Ben je ook zo benieuwd naar deze Yakiniku barbecue of ben je nieuwsgierig geworden naar wat deze mannen allemaal doen? Kijk dan hier op hun website. Daar lees je ook nog véél meer specificaties over de barbecue en wat de Kamado allemaal kan.