• Vliegende Hollander by night

Internationale award voor North Sea Port

North Sea Port heeft in Rotterdam een fraaie award in de wacht gesleept. Het havenbedrijf, waar Terneuzen onderdeel van uitmaakt, won bij de uitreiking van de prestigieuze IBJ Awards in Rotterdam de prijs voor ‘Best Dry Bulk Port’ (beste drogebulkhaven). De trofee werd maandagavond in het World Port Center in Rotterdam uitgereikt door de ‘International Bulk Journal’ (IBJ). Op de shortlist stonden naast North Sea Port onder meer ook Hamburg en het Britse PD Ports.

Het is geen toeval dat North Sea Port deze prijs van ‘beste drogebulkhaven’ in de wacht sleept, laat het havenbedrijf weten. Voor droge bulk is North Sea Port – het havengebied van Vlissingen, Terneuzen en Gent – een toonaangevende haven in Europa. Iets meer dan de helft van de 70 miljoen ton goederen die binnen North Sea Port in en uit zeeschepen geladen worden, valt onder deze categorie.

Daarbij gaat het om een ruime waaier aan producten: van ertsen, steenkool, granen en zaden, meststoffen en mineralen tot schroot, hoogovenslakken, houtpellets, zout en bouwmaterialen zoals cement, zand en grint. Die goederen komen van over de hele wereld naar North Sea Port toe. Deze goederenstromen zijn heel sterk lokaal verankerd. Zij voeden de vele fabrieken die in het havengebied aanwezig zijn en zorgen mede daardoor voor veel werkgelegenheid en toegevoegde waarde. De industriële spelers en de vele gespecialiseerde havenbedrijven blijven, samen met North Sea Port, permanent investeren.

In het verleden ontving het veelzijdige North Sea Port al eerder onderscheidingen. In de prijzenkast prijken onder meer al twee internationale prijzen als beste tankopslaghaven, als draaischijf voor natte bulk. De centrale en landinwaartse ligging, de diepgang tot 17 meter, de uitgesproken multimodaliteit met een sterke rol voor binnenvaart en spoor en de aansluiting op filevrije achterlandverbindingen spelen mee in de kaart van North Sea Port. De Nieuwe Sluis in Terneuzen, die in aanbouw is, zal die troefkaarten nog versterken door de deur naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen open te zetten voor grotere bulkschepen.