• Vliegende Hollander by night

Internationale vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, de dag waarop vrouwen centraal staan. Dit wordt elk jaar op 8 maart gevierd, omdat dit de dag is waarop vrouwen opkwamen voor hun rechten.

In 1912 werd internationale vrouwen dag voor het eerst gevierd in Nederland. Dat betekent dat we dus al meer dan 100 jaar Internationale Vrouwendag vieren! Francien de Zeeuw uit Terneuzen is zo’n iconische powervrouw van vroeger. Vandaag is de perfecte dag om haar verhaal te vertellen!

Francien de Zeeuw is geboren in 1922 en groeide op in Terneuzen in een gezin van drie kinderen. Na het volgen van het lager onderwijs ging ze al snel aan de slag bij een plaatselijke telefooncentrale. Tijdens de Duitse bezetting kwam Francien in aanraking met het verzet. Samen met haar familie deed ze er alles aan om de jongens te helpen die werden opgeroepen door het leger.

Haar baan als telefoniste bij de telefooncentrale kwam goed van pas; zij kon nu de bezetters afluisteren. Daarnaast regelde ze onderdak voor de jongens, voedselbonnen voor de onderduikers, smokkelde vervalste identiteitsbewijzen en smokkelde wapens naar Amsterdam.

Na de bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen werd Francien door de Britse pers als held van Zeeland gezien. Ze werd gevraagd om mee te werken aan de oprichting van de vrouwenafdeling bij de marine; de Marine Vrouwen Afdeling (MARVA). Op 31 oktober 1944 was de officiële oprichting van de MARVA een feit, met Francien de Zeeuw als eerste lid. Hiermee was zij meteen de eerste vrouwelijke militair in Nederland. Door de oprichting van de MARVA werd het mogelijk voor andere vrouwen om zich ook aan te melden bij de marine.

Na haar tijd bij de MARVA keerde ze terug naar Terneuzen, waar ze Wim de Regt leerde kennen. Op haar 34ste trouwde het stel in Terneuzen. Toen haar man een baan kreeg in Amsterdam zijn ze verhuisd naar Purmerend waar zij hun familie stichtte. Op 8 september 2015 overleed Francien op 93-jarige leeftijd aan ouderdom.  

Francien haar heldendaden bleven niet onopgemerkt. Ze ontving in totaal 3 onderscheidingen: het Ereteken voor de Orde en Vrede, het Oorlogherinneringskruis en het Verzetsherdenkingskruis.

Francien is benoemd tot ‘een zeer bevlogen en moedige vrouw, die met humor en een militaire precisie de verhalen uit het verleden tot leven bracht’. In 2017 heeft Natasz Tardio een boek geschreven, namelijk ‘Francien de Zeeuw: van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair’. Een biografie over Francien, waarin ze haar inspirerende verhaar vertelt.  

Francien was dus echt een powervrouw en een icoon voor Terneuzen! In Terneuzen is zelf een straat naar haar vernoemd! Wie zie jij als echte powervrouw?