• Vliegende Hollander by night

Jacob de Waal: Van afwasser tot bevlogen ondernemer

Jacob de Waal (22) is de trotse eigenaar van de nieuwe eetwinkel aan de Axelsestraat in Terneuzen: Kwiezien. Je kunt er terecht voor maaltijden, vleeswaren, salades, vers vlees en nog veel meer.

Jacob was tot afgelopen december bedrijfsleider van Keurslagerij Tom de Boeye. Hij kijkt met opgeheven hoofd terug op zijn tijd bij de slager. “Ik begon daar in 2019 als afwasser toen ik 18 was, mijn moeder was namelijk mede-eigenaresse. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik de zaak in 2020 al over zou nemen en de nieuwe eigenaar zou worden. Dit schoof steeds verder op en op een gegeven moment raakten we onderbezet waardoor we dicht moesten.”

Hij studeerde een aantal maanden biochemie. “Dat was iets totaal anders dan wat ik nu doe”, vertelt hij. “Ik sta veel liever hier in de winkel dan dat ik met mijn neus tussen de boeken zit.’’ Toen de slagerij de deuren sloot, kreeg Jacob nog de kans om ergens als kok aan de slag te gaan. Die kans liet hij echter aan zich voorbij gaan. Hij was vastberaden om een eigen zaak te beginnen. ,,Toen ik bij mijn moeder in het bedrijf kwam, zag ik het hoe het was om een eigen zaak te runnen. Dat wilde ik ook.’’ De op dat moment 21 jaar jonge Jacob legde het idee van een eetwinkel voor aan een bank. ,,Het was erg lastig om de bank te overtuigen, maar ik was zo vastberaden en heb zoveel passie dat ze mij deze mooie kans lieten pakken.’’

“Toen ik bij mijn moeder in het bedrijf kwam, zag ik het hoe het was om een eigen zaak te runnen. Dat wilde ik ook”

Na de sluiting van de zaak begon Jacob met sporten voor zichzelf. Toen hij het idee kreeg om een eigen zaak te beginnen, wilde hij dit verwerken in de producten die hij aanbiedt. “In Terneuzen zijn er heel veel mensen die zich bezighouden met sporten en gezond eten, er zijn immers ook heel veel sportscholen. Ik dacht dat er een markt was voor kant- en klare sportmaaltijden. De voedingswaarden die in de maaltijd zitten zijn te zien op de verpakking, enorm handig dus als je geen tijd of zin hebt om te koken.”

“Voor de opening van Kwiezien ben ik rond de tafel gaan zitten met slachterij Huiskes, de leverancier waar wij met de slagerij ook onze runderen haalden. In samenwerking met de slachterij kan ik nu weer 100 procent Zeeuws-Vlaams rundvlees en varkensvlees aanbieden, zoals ze dat in Terneuzen gewend waren. Zij snijden het voor mij en leveren het dagelijks vers aan. De vleeswaren en salades zijn ook weer als vanouds en huisgemaakt.”

Meerdere sportmaaltijden per week

Welke toekomstplannen heeft Jacob de Waal nog? “Die heb ik eigenlijk niet. Ik wil eerst dat de zaak hier goed loopt en zal dit blijven finetunen tot het perfect is. Verder ben ik ook bezig met het uitbreiden van de sportmaaltijden. Op dit moment is dat er één per week, dit wil ik naar meerdere sportmaaltijden per week brengen.’’ Ook wil Jacob dat zijn zaak meer naamsbekendheid krijgt in de buurt. ,,Sommige mensen weten niet eens dat ik ook vleeswaren en vlees aanbied of op welke dagen ik open ben. Natuurlijk komt dat omdat ik nog geen maand open ben.’’

Eetwinkel Kwiezien
📌 Axelsestraat 26
4537 AK Terneuzen
📞 0115-823879
💻 www.eetwinkelkwiezien.nl