• Vliegende Hollander by night

Joep Peeters haalt herinneringen op aan Porgy & Bess

Joep Peeters. Muzikant, vriend van de familie Koulen, vriend en bewonderaar van de ploeg rond ‘De Neger’ en de mensen die helemaal in de geest van oprichter Frank Koulen Porgy & Bess hebben voortgezet, zelfs uitgebouwd tot officieel cultuurpodium. Door de streetparades leerde Joep Peeters het bruisende hart van Terneuzen op z’n duimpje kennen. Het leverde volgens eigen zeggen fantastische contacten op met de Terneuzenaren.

Porgy & Bess noemt hij zijn ‘asielzoekerscentrum’ in Terneuzen. “Ik ben statushouder. Het waren mijn eerste echte optredens buiten Breda (hij heeft het over het jaar ’68, red.). Ik was net lid geworden van de Original Dixieland Heebie Jeebie Jassband en die kampeerden altijd met zijn allen in Groede. ‘s Avonds gingen ze naar Porgy& Bess.” De belangrijkste pleisterplaatsen voor Joep in Terneuzen destijds waren Lange Frans/De Graanbeurs en Tollenique.

Porgy & Bess’ grootste verdienste is dat Terneuzen jazzminded is gemaakt, aldus de musicus. Anno 2017 is de programmering verbreed met allerlei andere muziekstromingen en er is ook ruimte voor theater en literaire lezingen. Zeeuws-Vlaamse muzikanten hebben een streepje voor. En dat alles in een no-nonsense sfeer alsof al dat prachtige en kwalitatief hoogstaande de gewoonste zaak van de wereld is, constateert de Brabantse jazzmuzikant.
Jazz behoort volgens Joep mede dankzij Porgy & Bess tot het Nederlands cultureel erfgoed. “Het is een voorbeeld van een jazzpodium zoals het behoort te zijn: hoog genoeg voor kwaliteit, laag genoeg voor een groot publiek.”

 

Mooiste moment

Joep’s mooiste momenten bij Porgy & Bess waren de slotmiddagen van het jazzfestival. Porgy & Bess- oprichter Frank Koulen pakte af te toe zijn trompet. ,,Hij speelde de eerste tonen van ‘Just A Closer Walk of Summertime’ om dan snel het podium te verlaten. Wij maakten het nummer af.’’ Met veel genoegen denkt hij terug aan de lange streetparades en de maaltijden in Koulens tuin, vol muzikanten en Frank’s kwetterende kinderschaar.
Joep Peeters hoopt dat Porgy & Bess trouw blijft aan zijn roots. Maar hij is ook realistisch. Alles is in beweging. “De nieuwe generaties zijn onze toekomst.’’ En dan lachend: “Hoe dan ook, Vorky en Mes moet blijven!”