• Vliegende Hollander by night

Jong Talent: Joris Oostinga

Wie ben je en wat doe je?

“Hoi allemaal! Mijn naam is Joris Oostinga en ik ben 23 jaar oud. Ik ben in 2019 vader geworden van mijn lieve dochter Inaya. In augustus heb ik een MBO diploma mediavormgeving behaald en ben ik gestart met mijn eigen bedrijf ‘Graffitivision’. In de eerste klas van de middelbare school (10 jaar geleden) is mijn liefde voor graffiti ontstaan. Door de jaren heen ben ik er dan ook elke dag mee bezig geweest en blijf ik mijzelf uitdagen om nog mooiere resultaten neer te kunnen zetten.

Ik heb de keuze gemaakt om te beginnen met Graffitivision, omdat ik altijd op zoek ben geweest naar een stukje vrijheid. Ik zou er nooit voor kiezen om van 9 tot 5 voor een baas te werken. Daarom heb ik er voor gekozen om van mijn hobby mijn werk te maken.

Ik heb al een aantal opdrachten en muren mogen doen maar ik ben nu vooral bezig om Graffitivision wat bekender te maken in de regio. En hopelijk haal ik er nog meer opdrachten uit komende tijd.”

Waarvoor kun je bij Graffitivision terecht?

“Voor nu is Graffitivision vooral gefocust op het maken van graffiti muurschilderingen bij bijv. bedrijven, scholen, gemeentes maar ook bij particulieren thuis (Bijv. namen op kinderkamers of een muur in de tuin). Een graffiti muur ontwerp ik van te voren op een ipad en dan teken ik over een foto van de desbetreffende muur. Zo is het gelijk duidelijk hoe de muur er in het echt uit komt te zien. Elk idee en elk formaat is welkom en niks is te gek!

Verder bied ik graffiti workshops aan om mijn kennis met andere mensen te delen. Dit doe ik op bijv. op scholen, bij bedrijven, kinderfeestjes etc. In zo een workshop vertel ik eerst wat over graffiti en geef ik de deelnemers de kans om hun eigen ontwerp te maken. Hierna gaan alle deelnemers aan de slag op hun eigen plaatje waarop ze met verschillende kleuren spuitbussen hun ontwerp kunnen makens. Ik help mee met de schets en de details van de ‘’piece’’ die ze maken. Het eind product kunnen ze dan ook mee naar huis nemen.”

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

“Op mijn voormalige school in Vlissingen heb ik in 2016 een muur mogen spuiten in een lokaal. Ik was gestopt met de opleiding, maar heb ik doordat mijn vrouw in verwachting was, toch de opleiding afgemaakt. Nu had ik als examen opdracht om die exacte muur opnieuw te spuiten met de kennis die ik in de jaren heb opgedaan. Het ontwerp is het woord ‘’Create’’ geworden en heeft dezelfde kleuren als de meubels die in het lokaal staan. Het ontwerp vliegt als het ware door portalen heen en na elk portaal worden de letters duidelijker. Dit symboliseert de voortgang van de studenten die de opleiding mediavormgever volgen. Voor het woord ‘’create’’ hebben we gekozen omdat de studenten op die opleiding heel de dag bezig zijn met het maken van media-uitingen. Op dit werk ben ik tot nu toe het meest trots. Dit komt denk ik door het feit dat het dezelfde muur is en je duidelijke progressie ziet in vergelijking met de muurschildering uit 2016. Dit geeft een super goed gevoel!”

Wat zou je in de toekomst graag nog willen bereiken?

“Natuurlijk hoop ik dat ik in de komende jaren een vol geplande agenda heb. Mijn droom was altijd al om van mijn hobby mijn werk te maken, dus dat heb ik al aardig bereikt. Verder zou het mij tof lijken om qua opdrachten samen te werken met de gemeente om wat meer muren en fietstunnels op te vrolijken in Terneuzen en omstreken. Dit zijn natuurlijk plekken waar altijd veel mensen langs komen. Ik wil gewoon veel mensen vrolijk maken met net wat meer kleur om zich heen.”