• Vliegende Hollander by night

Jonge ondernemers – Elroy de Ruyter

Hoe is het om een zaak op te zetten in Terneuzen? Jonge ondernemer Elroy de Ruyter is bijna per toeval in het horecavak terechtgekomen, maar heeft een hele duidelijke visie op wat hij wil bereiken met zijn nieuwe zaken (Danscafé Lady Luck en de Bomvrije) in Terneuzen en kan goed (en heel enthousiast!) vertellen over de keuzes die hij daarin heeft gemaakt. En passant weet hij je ook nog te inspireren om zelf je plannen te realiseren. Maar eerst vroegen we hem hoe je nou toch zomaar het horecavak in kunt rollen. Dat is wel een beetje apart toch?

De winter overbruggen
“Ik werkte als ZZP-er in het grondwerk en waterbouw. ’s Zomers draai je idioot veel uren en daar teer je dan ’s winters op. Maar ik had toch het idee dat dat anders moest kunnen en het zou ook leuk zijn  om in de wintermaanden een beetje inkomen te hebben. Ik zocht iets dat ik ’s winters kon doen en ’s zomers makkelijk tijdelijk kon overdragen aan een ander. Zo kwam ik op het idee van een café. Gaandeweg is dat café – het Amstelhoekje in Axel – hoofdzaak geworden. De twee zaken zijn qua werktijden ook bijna niet allebei te draaien. De horeca beviel goed en ik besefte dat ik de focus op één van mijn activiteiten moest leggen. Dat werd dus de horeca. Toen ik die keuze had gemaakt, kwam er een mooie kans op mijn pad in Terneuzen. Ik ben nu dus eigenlijk een echte horeca-ondernemer met meerdere zaken, maar het heeft zich allemaal stapje voor stapje heel logisch ontwikkeld.”

Bredere doelgroep
“Het was even onderhandelen toen de locatie vrijkwam en toen konden we van start met verbouwen. Ik was gelijk enthousiast en wist ook wat ik wilde. Het Amstelhoekje is echt een jongerencafé, maar hier wil ik me op een bredere doelgroep richten. Als eerste hebben we lady Luck geopend. Het Amstelhoekje is tijdelijk dicht gegaan zodat we hier op konden focussen en zodat jongeren hier naartoe zouden gaan. Lady Luck loopt nu heel goed. We zitten de meeste zaterdagen en ook heel wat vrijdagen vol.”  

Danscafé
“Er zijn in Terneuzen veel kansen voor ondernemers en dit is er eentje die ik gegrepen heb. Ik denk, eerlijk gezegd, dat iedereen die een dergelijke zaak zou hebben geopend er ook een succes van zou hebben gemaakt. Er was gewoon echt vraag naar een zaak voor jongeren en ze zijn er – een uitzondering daargelaten – ook echt positief over. Ik wilde trouwens niet 100% voor een jongerencafé gaan – al komen er natuurlijk wel veel jongeren en daarom is het een Danscafé geworden. Daarmee trekken we net iets meer mensen en een net iets bredere doelgroep. Zo krijg je ook geen kliekjesvorming. En waarom ik het geen club heb genoemd? Dat klinkt me net iets té. En in een danscafé ga je ook ’s middags borrelen; in een club niet. Zo simpel was die keuze.”  

De Bomvrije
De volgende stap was De Bomvrije. We zijn nu een tijdje open en hebben er bewust niet een gigantisch media-offensief tegenaan gegooid. Een restaurant is echt een nieuwe stap en ik wilde eerst de kleine oneffenheden eruit hebben. Volgens mij zijn we nu wel zover. Het loopt goed. Ik ben er best trots op. Uiteindelijk wil ik ook nog een lounge-gedeelte openen voor een iets ouder publiek. Dan hebben we eigenlijk alles in huis. Je kunt een hapje eten, de jongeren kunnen daarna gaan dansen en mensen die iets ouder zijn, kunnen lekker nagenieten in het loungegedeelte. Dan is het plaatje dus compleet.

Bruisen
“Er gebeurt momenteel veel in ‘ons’ stukje Terneuzen. Als we er met zijn allen aan werken, kunnen we Terneuzen echt weer een beetje laten bruisen. Er waait momenteel een frisse wind door de stad en daar kunnen we met zijn allen van profiteren.”

Goede loop
“Nog iets wat me verraste, is hoe leuk en levendig het centrum van Terneuzen is. Er lopen behoorlijk wat mensen. Het lijkt wel of de media niet anders dan negatieve berichten brengen over de binnenstad van Terneuzen. Als je alleen maar leest dat er zaken dicht gaan, dan vorm je op den duur toch vanzelf een beetje een beeld van een spookstad in je hoofd. Nu ik hier zelf actief onderneem, ben ik ook vaker in de stad. Het valt me op hoeveel mooie zaken hier zitten. En er is een goede loop in het centrum. Daarom ben ik ook blij met een initiatief als Stad Terneuzen. Daar doen ze er heel veel aan om dat trotse gevoel van de Terneuzenaars boven te halen. Terneuzen is een stad die volop kansen biedt. Wat als die universiteit hier ooit zou komen? Dat zou heel veel mogelijkheden en nieuwe banen opleveren!”

Grote stap
“Nu ik meerdere zaken heb, is mijn rol veranderd. In Axel werkte ik fysiek mee achter de bar. Nu heb ik een meer sturende rol. Het is een intensief traject geweest met het verbouwen en opzetten van de nieuwe zaken. Ik heb hiermee een grote stap gezet en wil nu eerst dit helemaal in de vingers krijgen. Daarna kan ik pas weer een volgende stap zetten. Ik weet nog niet hoe ik me zou willen door ontwikkelen. Ik ben nu even gefocust op mijn zaken in Terneuzen.”

Netwerk
“Of ik tips heb voor jonge ondernemers die ook willen beginnen in Terneuzen? Doe het gewoon. Dat is het belangrijkste. Blijf niet hangen in een saaie baan omdat het veilig is. Je netwerk is hier heel belangrijk en als je daar gebruik van kunt maken, ben je al een heel eind op weg. Toen ik het Amstelhoekje opzette, heb ik iedereen die ik ken aangespoord te komen. Het zat gelijk goed vol. En een zaak die vol zit, trekt vanzelf publiek. Tegen de tijd dat mijn vrienden dachten: ‘nou heb ik het wel even gezien met dat Amstelhoekje’ , liep de zaak al hartstikke goed en was het niet meer per se nodig dat ze langskwamen – al was het wel gezellig natuurlijk. Dat heeft me enorm veel geld gescheeld qua marketing. Ik snap dat het directe effect van je netwerk in de horeca natuurlijk veel groter is, maar dat neemt niet weg, dat je netwerk als je hier wilt ondernemen gewoon belangrijk is. Het is in Terneuzen ons kent ons, op een positieve manier.”

Veel kansen
“Verder is het belangrijk dat je een goed en reëel plan hebt. Werk goed uit wat je wilt. Wat ik nu heb opgezet in Terneuzen is best ambitieus. Ik heb er dus van tevoren goed over nagedacht hoe ik dit wilde doen en waarom ik het wilde doen zoals het nu is. Ik hoor altijd van mensen dat het heel moeilijk is om financiering te krijgen voor projecten. Ik heb dat helemaal niet zo ervaren en dat zou best eens te maken kunnen hebben met het feit dat mijn plannen helder en realistisch waren opgezet. En verder: niet te veel nadenken: ondernemen moet je gewoon doen. Er liggen heel veel kansen in Terneuzen!”