Kaatje. Een ode aan de schippersvrouw
We hebben misschien geen monumentale binnenstad maar wel monumentale verhalen. Tot nu toe verhalen van mannen zoals Kapitein Willem van der Decken, Frank Koulen en Kapitein Rooibos. Het verhaal van Kaatje is een ode aan de vrouw achter de man. Symbool voor alle schippersvrouwen die hun man hebben uitgezwaaid om nooit meer terug te zien.
Kaatje bleef achter met haar zoon toen haar Willem met ruzie van huis vertrok op weg naar Oost Indië. Hij was gedoemd om nooit meer terug te keren. Vervloekt om eeuwig rond Kaap de goede hoop te varen… Kaatje had niets meer en moest uit haar woning in de Havenstraat vertrekken naar de rand van de vesting.
De beste ideeën ontstaan in de kroeg.
Zo ook het idee voor een standbeeld van ‘Kaatje’, de vrouw van kapitein Willem van der Decken.
Kaatje werd bij Museum café de Vliegende Hollander gevierd met een act. Het idee van Kaatje werd steeds groter en groter en zo werd het idee van een standbeeld geboren. Ina Marcus uit Axel zat toevallig in het café en bood aan het beeld van Kaatje te maken. De actrice die Kaatje speelde, Marlieke de Steur, zat model voor het beeld. Het beeld is ‘figuratief abstract’ en in brons gegoten.
Een nieuwe mythe is hiermee geboren! Willem van der Decken vertrok met ruzie van Kaatje en was gedoemd om nooit meer terug te keren. Het schijnt dat als je Kaatje even gedag zegt voordat je op vakantie vertrekt, je altijd weer veilig terug zal keren!
Bezoekers moeten ook beslist even langs Kaatje voordat ze vertrekken om een veilige thuiskomst te garanderen. 😉