• Vliegende Hollander by night

Kapsalon Zein bestaat 5 jaar

Kapper Zein Shreiki durft groot te dromen: ‘Als je in jezelf gelooft, kun je alles bereiken wat je wilt’.

In 2018 kreeg Zein Shreiki als medewerker van een kapsalon aan de Zuidlandstraat in Terneuzen de kans om de zaak over te nemen. De uit Syrië afkomstige ondernemer pakte die kans met beide handen aan en viert binnenkort, op 1 maart, het 5-jarig bestaan van zijn eigen kapsalon. Zein heeft in zijn leven al vele tegenslagen moeten overwinnen, maar die hebben hem wel sterker gemaakt. “Ik droom van een heel grote salon, waar je alles op het gebied van beauty onder één dak hebt.”

Hij durft echt groot te dromen, maar daarover later meer. We zijn op bezoek in zijn kapsalon, waar Zein vertelt hoe hij het de afgelopen jaren heeft aangepakt. Hij legt ook uit waar hij tijdens zijn werk écht van kan genieten. “Van oudere mannen bijvoorbeeld, die zich hier laten knippen en dan mooie verhalen vertellen”, lacht Zein. “Hoe ze ook vol trots vertellen over hun kinderen en kleinkinderen. Prachtig. De sfeer is hier ontspannen en je wordt strak geknipt. Het moet hier netjes zijn en er hangt een leuke sfeer. Hier wordt veel gelachen, kan ik je vertellen. Het is niet van: stilzitten, knippen of scheren en weer weg.”

Pas 24 is hij maar van zijn levensverhaal tot nu toe, zou je een dik boek kunnen schrijven. Als de Syrische bevolking in 2011 begint te protesteren tegen het strenge bewind van president Assad, is Zein Shreiki twaalf jaar oud. Drie jaar later ontvluchtte hij zijn vaderland en kwam na een barre tocht via Turkije, Italië en Frankrijk in Nederland aan. “Ik heb heftige dingen gezien”, vertelt hij. “In Frankrijk werd ik opgepakt door de politie, omdat ik niet de juiste documenten had. Daarna heb ik een week onder de Eiffeltoren geslapen, in de kou. Via via kwam ik met iemand in contact die me op kon halen en naar Nederland kon brengen.”

Dordrecht, Oisterwijk, Groningen, Maastricht; hij trok van stad naar stad. Tot hij asiel kon aanvragen en via een AZC voor minderjarigen op De Braakman terecht kwam. Zein Shreiki werd daar herenigd met zijn ouders en kon weer aan een toekomst denken. “In 2016, toen ik net 16 was, konden we naar een huis in Sas van Gent. Ik kon ook weer naar school. Eerst naar De Rede, daarna naar het Scalda. Tegelijkertijd werkte ik hier, bij de vorige eigenaar. Ik stond om 6 uur ’s ochtends op, pakte de bus naar school, werkte daarna tot ongeveer 18.00 uur hier en ging dan terug naar Sas van Gent. In de avonduren werkte ik dan ook nog, als afwasser bij Bottles. Dat heb ik een jaar zo gedaan.”

Een nieuw hoofdstuk dient zich aan, als de eigenaar van de kapperszaak besluit terug te keren naar Roosendaal. “Wil je het overnemen, vroeg hij aan mij. Dat wilde ik wel. Ik was pas 19 en ben echt wel bang geweest dat het me niet zou lukken. Een eigen zaak, daar komt veel bij kijken. Maar na alles wat ik in mijn leven al had gezien en meegemaakt, was een eigen zaak beginnen eigenlijk makkelijk. Ik doe het!, dacht ik. Ik kan het, want ik geloof in mezelf. Ik heb ook heel veel steun gekregen van klanten die hier al kwamen. Ik ben de mensen heel dankbaar. Ze hebben me gebracht tot waar ik nu ben. Ze geloofden in me.”

Hij excuseert zich even, als zijn telefoon gaat. Met een vriend bespreekt hij waar nog kleding opgehaald kan worden, dat voor de slachtoffers van de alles verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië bestemd is. “Het is verschrikkelijk wat daar gebeurd is. Ik probeer op allerlei manieren hulp te bieden. Dat doe ik normaal hier in Terneuzen ook. Als ik iemand kan helpen, zal ik dat doen. Ik kan het missen en het maakt me echt blij.”

De komende tijd viert hij zijn jubileum, onder meer met een speciale actie. Waar zou hij eigenlijk over vijf of tien jaar willen staan? “Over tien jaar hoop ik een heel grote salon te hebben, waar mannen én vrouwen terecht kunnen. Daar moet je alles op het gebied van beauty onder één dak hebben. Als me dat lukt, hoop ik daarna een franchise op te kunnen starten. Als je in jezelf gelooft, kun je alles bereiken wat je wilt. Natuurlijk heb je hulp van mensen nodig, maar mensen zijn er altijd. Je moet soms ook echt om hulp vragen. Succes komt niet vanzelf naar je toe.”

✂ Kapsalon Zein
Zuidlandstraat 16 in Terneuzen
T: 06-40242011