• Vliegende Hollander by night

‘Het leek soms of mijn bed naast het orkest stond’

Hij woont al zijn hele leven ‘onder de rook’ van Porgy & Bess. “Dat Frank een creatieve geest had, blijkt wel uit het feit dat hij het idee had om alle winkels van binnenuit met elkaar te verbinden door een gat te hakken in de scheidingsmuren van de belendende winkels. Mijn vader deed direct mee. Daar bleef het echter bij, daar de andere buren niet mee konden doen omdat ze dan geen winkel meer overhielden”, zegt Toine Fassaert, buurman van cultuurhuis Porgy & Bess, winkelier en sponsor van Open Haard Concerten met wijn voor de muzikanten.

“In de jaren ‘50 had mijn vader een kruidenierszaak naast de wolwinkel van Albert van den Bruele -Frank’s schoonvader- recht tegenover het huidige Porgy & Bess. Frank Koulen had de wolwinkel na de oorlog van zijn schoonfamilie overgenomen. Het pand van Porgy & Bess, voorheen een bloemenwinkel, stond jaren leeg tot Frank er zijn lunchroom in begon. Al gauw zat elke middag het halve lyceum er koffie te drinken. Ook zeelui zag je daar de hele dag zitten drinken. Deze kwamen dan in enig beschonken staat bij ons in de winkel, kochten snoepgoed en gaven dikke fooien aan de winkelmeisjes.”

Zodoende heeft Frank zich later sterk gemaakt voor de oprichting van de Seaman’s Club. “Ik herinner me nog goed dat er voor het eerst een band speelde in Porgy. Het was met de kermis. Volgens mij iets van Caraïbische muziek”, herinnert Toine zich. “Die band werd in een tent geplaatst achter in de tuin van Porgy & Bess. Er waren gekleurde lampen opgehangen en vanaf de straat kon je ze zien zitten spelen. De straat stond dan ook vol met naar binnen kijkende kermisgangers, zoiets hadden ze nog nooit gezien in Terneuzen.”


Everybody happy?

Er volgden nog vele bands met even zoveel muzieksoorten. “Als Porgy & Bess dan weer eens bomvol zat, nam Frank de microfoon en riep: ‘Everybody happy?’ en dat Terneuzen het middelpunt van de wereld was. Porgy & Bess was toen nog niet geïsoleerd en het leek soms alsof mijn bed naast het orkest stond. De Heebie Jeebie jassband speelde het nummer Onions van Sidney Bechet. Dat vond ik prachtig, Daarna kon ik de slaap vatten.”
Nu heeft Porgy & Bess de functie als uitgaanscentum voor de jeugd allang verloren, meent Toine. “Maar wat gebleven is, zijn de vele muzieksoorten. En ook andere culturele uitingen zoals literatuur, Alliance Française, toneel, lezingen en poëzie. De kracht van Porgy & Bess zit hierin dat hiervoor een kwaliteitspodium geboden wordt waar Terneuzen trots en erg zuinig op moet zijn. Cultuur is net zoiets als de top van de voedselketen, dus erg kwetsbaar. Er is voor elk wat wils en voor ieder een gelegenheid om zijn panorama te verbreden. Porgy & Bess is niet voor niets een geliefd theater voor artiesten van allerlei slag.