• Vliegende Hollander by night

Maatjes Terneuzen

Eenzaamheid neemt een steeds groter aandeel in in onze maatschappij, óók onder jongeren. Ook op weg naar zelfstandigheid komen jongeren heel wat dingen op hun pad tegen die vragen oproepen of onzekerheden met zich meebrengen. Niet gek dat je als jongere wel eens vastloopt. Gelukkig bestaan er geweldige projecten zoals het maatjesproject ‘Maatjes Terneuzen’ van aan-z. Dit project valt onder JIP Terneuzen (Jongeren Informatie Punt) van aan-z.

We spraken Manouk van JIP Terneuzen:

Bij Maatjes Terneuzen worden jongeren en jongvolwassenen aan een maatje gekoppeld. Een maatje is geen hulpverlener, maar juist iemand om leuke dingen mee te doen. Iemand die je kan helpen bij school, werk of dingen waar hij/zij tegenaan loopt. Het is iemand waar je een prettige band mee kunt opbouwen.
We zoeken bijvoorbeeld een maatje die een 11-jarig meisje kan leren fietsen, en iemand die af en toe met een vrouw van 35 in een rolstoel een spelletje wilt spelen of over de zeedijk wilt lopen.

Zowel jongeren die een maatje nodig hebben, als de maatjes zelf, kunnen zich aanmelden. Vaak komen de jongeren die behoefte hebben aan gezelschap via jongereninstanties binnen, maar je kan ook zelf contact opnemen met aan-z of JIP Terneuzen. We proberen voor de jongeren een zo goed mogelijke match te vinden, maatjes in dezelfde leeftijdscategorie en/of met dezelfde interesses.
Als wij een match zien, stellen we het maatje voor. Daarna leggen we de casus voor bij het maatje. Als ze het allebei zien zitten, volgt er een kennismaking. We zeggen altijd ‘geef het een kans, daarna kun je altijd nog kijken of het wel of niet klikt’. De frequentie van het afspreken bepalen zij samen, dit wordt in een contract vastgelegd. Reiskosten worden vergoed, en elk koppel krijgt €10 p.p.p.m. budget om iets leuks van te doen.

Het project was in eerste instantie voor twee jaar, en we zijn nu al ruim een jaar bezig. Het is een succesvolle pilot, want we hebben inmiddels al 8 matches! Wel hebben we nog 5 jongeren die een maatje zoeken. Dus mocht je denken ‘hey dit lijkt mij wat!’ neem dan vooral contact met ons op!”

VERHAAL SORAYA
Zo kwamen de 26-jarige Soraya en haar maatje Ellen (60 jaar) in contact met elkaar via dit initiatief. Sindsdien ondernemen ze veel samen. Vorig weekend zijn ze zelfs samen naar Vogelrock geweest! Soraya kijkt dankzij haar maatje Ellen weer met een positieve blik naar de toekomst.

Het volledige interview met Soraya lees je HIER.

Wil jij maatje worden? Of wil jij ook de eenzaamheid doorbreken maar weet je niet hoe? Je hoeft het niet alleen te doen! Neem dan contact op met ‘Maatjes Terneuzen‘ of App naar 0636308289.