Mega-operatie met eerste sluisdeur verloopt volgens plan
Eén van de hoogtepunten van de invaaroperatie van de sluisdeuren bij de Nieuwe Sluis, is het kantelen van die deuren. Maandag 6 februari begon de operatie van de eerste deur, die uiteindelijk pas de volgende dag voltooid kon worden. “Het is vooraf allemaal check en dubbelcheck geweest.”
Het werk begon maandagochtend al om 7.00 uur. Het liefst wordt er namelijk bij daglicht gewerkt. In het donker opereren zal alleen gebeuren als het écht niet anders kan, vertelt het communicatieteam. Wat op het kanaal van Gent naar Terneuzen meteen in het oog springt is de enorme hijsbok, de Hebo Lift 7, die op het water ligt. De eerste sluisdeur – is ie nou lichtblauw of mintgroen? – ligt aan z’n voeten. Aan deur 1 zitten twee grote ogen, waardoor de enorm zware sluisdeur met de hijsbok is verbonden.
Vanaf de Goessekade kijken veel belangstellenden naar het werk, dat midden op het kanaal wordt uitgevoerd. Wie meteen in de ochtenduren op actie heeft gerekend, moet over geduld beschikken. Op het eerste oog, vooral vanwege de afstand van de kade tot de nieuwe sluisdeur, gebeurt er weinig. Wie met een boot van Rijkswaterstaat dichterbij wordt gebracht voor een rondje om de ‘bouwplaats’, ziet dat er hard wordt gewerkt om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Er mag niets aan het toeval worden overgelaten. Op de kade fietsen mensen voorbij, terwijl liefhebbers staan te kijken. Ze hebben het werk thuis via de webcam gevolgd en willen het nu ‘live’ meemaken.
Eric Marteijn, de ervaren projectdirecteur, kijkt ook toe. Hij doet dat op de kade vanaf een soort dakterras, bovenop een luxe hospitality trailer die speciaal voor de gelegenheid is neergezet. Marteijn, die al bijna tien jaar aan het project ‘Nieuwe Sluis Terneuzen’ werkt, bekent het best spannend te vinden. “Ja, dat is het zeker. Het punt is: ik kan me zenuwachtig maken, alleen kan ik er niets meer aan doen. Het ontwerp is er gekomen, we hebben de plannen goedgekeurd, we weten wat we aan de aannemers hebben; we hebben alles voorbereid.”
Alleen wanneer er iets fout mocht gaan, dan moeten Marteijn en zijn collega’s écht in actie komen. “Maar het is vooraf allemaal check en dubbelcheck geweest. Het klinkt misschien raar, maar ik moet nu echt genieten van dit moment. Hoe eerder de brug erin hangt, hoe beter dat is. En de volgende, en de volgende. In de goede zin van het woord, ben ik al een beetje klaar met de Nieuwe Sluis. Want we zijn er al héél lang mee bezig. We hebben nog genoeg te doen, maar de officiële opening komt steeds dichterbij.”
De voorbereidingen op het kantelen van de eerste deur, dat blijkt een langzaam proces. Eric Marteijn (foto hieronder): “Wij gaan niet zeggen: ‘jongens, we staan hier met z’n allen te wachten, kan het ietsje sneller?’ Deze mannen hoef je niets te vertellen, die gaan er echt geen minuut langer over doen dan strikt noodzakelijk is. Ze moeten hierna nog drie deuren doen. Alles is precies gepland. Maar als er één niet gekanteld kan worden, dan betekent dat niet dat het hele schema niet meer klopt. Daar is rekening mee gehouden.”
.
De projectdirecteur werpt nog eens een keer een blik op de deur – 26 meter hoog, 62 meter breed en 9 meter diep –, die nog steeds op pontons op het water ligt. “Tweeduizend ton, twee miljoen kilo… Dat is toch niet te geloven? Soms zie je vanaf hier net een paar mannetjes lopen, die alles aan het voorbereiden zijn. Het wordt bijzonder als-ie straks gaat drijven en daarna het kantelmoment komt. Daarna wordt de deur erin gevaren. Het is allemaal precisiewerk. Ik vind het heel speciaal.”
De uren tikken weg. Even na 13.30 uur zegt Debby van ’t Westende, communicatieadviseur Nieuwe Sluis Terneuzen: “Het ziet ernaar uit dat het een latertje wordt vandaag.” Nog geen uur later begint het afzinken van de deur alsnog. Weer een half uurtje later ligt de nieuwe sluisdeur al een behoorlijk stuk in het water. Ja, een beetje scheef, maar geen paniek: dat is zo voorzien. Op de kade wordt het ondertussen steeds drukker en zien de toeschouwers hoe de deur nog dieper in het water komt te liggen.
Rond etenstijd haken veel belangstellenden toch af. De warme maaltijd wacht. Iets na 18.00 uur is er weer beweging te zien en begint het kantelen van de sluisdeur. De lampen rondom de deur zijn ingeschakeld, want inmiddels is het donker geworden. Beetje bij beetje wordt de deur omhoog getakeld. Het is een bijzonder schouwspel, vinden ook de aanwezige medewerkers van het gigantische project ‘Nieuwe Sluis Terneuzen’. Het werk gaat in de avonduren gewoon nog even door, want nadat de deur is gekanteld wordt deze de sluiskolk in gevaren.
.
Dinsdagochtend ging het werk vanaf 7.30 uur weer verder. Het is een mooi beeld; de nieuwe deur die vlak voor de vorige week geïnstalleerde eerste brug klaar ligt. De deur wordt in de deurkas aan het buitenhoofd in gevaren. Alles verloopt zoals het vooraf is uitgedokterd, maar het blijft niet bij deze ene keer. Het ponton is al onderweg naar de Autrichehaven bij Westdorpe, waar deur nummer twee zal worden geladen. De komende dagen volgen namelijk nog drie van zulke operaties, voor de resterende drie nieuwe sluisdeuren. So far, so good; projectdirecteur Eric Marteijn kan zich tevreden in de handen wrijven.