• Vliegende Hollander by night

“Voor mij is Porgy & Bess thuiskomen, ook als er geen optreden is”

Porgy & Bess is voor haar een plaats waar ze kind aan huis is en zich erg mee vertrouwd voelt. “Voor mij is het thuiskomen, ook als er geen optreden is”, vertelt Katja Koulen, dochter van grondlegger van dit cultuurfenomeen Frank Koulen. “Vanaf mijn vroegste jeugd kwam ik als kind op zaterdagmiddag graag in de wolwinkel tegenover Porgy & Bess en dan huppelde ik heen en weer tussen de winkel en Porgy & Bess.”

Echt spannend vond Katja de roadmanagers van bijvoorbeeld de Twinkle Stars die ‘s middags alles kwamen opbouwen. “Ik mocht van mijn ouders dan wel nog niet ‘s avonds blijven, maar die roadies had ik dan toch maar mooi gezien én de soundcheck van hen gehoord. Later, in m’n vroege tienerjaren, mocht ik al iets langer blijven en toen ik vanaf m’n 16e, 17e op zaterdagavond echt ‘uit’ ging, was de achterzaal van Porgy & Bess het domein van de jongeren. Daar trof ik ook veel vrienden van school en m’n eerste echte liefde.”

Gastvrij

Katja werkte ook mee in Porgy & Bess. “In het weekend ‘s morgens met schoonmaken en op drukke avonden, zoals met het Jazzfestival of een bijzonder orkest, de kermis en oud en nieuw, hielp ik achter de bar. Dat laatste vond ik altijd geweldig en ik deed dat ook nog toen ik allang op kamers woonde. Ik ben dat blijven doen tot mijn vader in 1985 overleed. De liefde voor de gastvrije horeca zat er al vroeg in en tijdens mijn studietijd had ik ook altijd bijbaantjes in de horeca.”

Begin jaren ’90 -toen ze weer een paar jaar in Terneuzen woonde- is Katja betrokken geweest bij het Scheldejazzfestival. “Ik had de edele taak om sponsorgelden binnen te halen. Dat was een mooie tijd met veel inspirerende mensen die actief bij de jazz en bij Porgy & Bess betrokken waren. Eenmaal terug in Amsterdam had ik geen actieve rol meer, maar ik draag Porgy & Bess uiteraard een heel warm hart toe en kom regelmatig een weekendje over als er iets bijzonders te doen is.”

De drijvende kracht achter Porgy & Bess is volgens Katja “de actieve en brede programmering van uiteenlopende muziekstijlen en literaire avonden in een mooi café met een authentieke sfeer die altijd bewaard is gebleven. De sfeer is ontspannen, ongedwongen en gastvrij, zowel voor het publiek als voor de orkesten. Het is een plek waar van oudsher, afhankelijk van de programmering, muziek- en caféliefhebbers met zeer verschillende achtergronden kwamen. Vooral de combinatie van jazzavonden, klassieke concerten en de bluesavonden destijds met zeer uiteenlopend publiek, vond ik ongekend. Uniek. Dat vind je nergens.”    

 

Toekomst

Wat er voor Katja absoluut uitspringt, is de viering van het 50-jarig bestaan van Porgy & Bess. “Dat hebben we een maand lang uitbundig gevierd met een uitgebreid feestprogramma variërend van een keurige avond in het Scheldetheater tot ruige blues in een vol Porgy & Bess waar het dak van af ging. Dat was de ultieme illustratie van het feit dat Porgy & Bess een podium bood en hopelijk ook nu nog biedt voor een breed publiek.”

Een verdrietige en moeilijke tijd brak aan in de periode 1980-1985. “Toen ging het slecht met Porgy & Boss en was mijn vader ziek. Naast verdriet was het ook mooi dat een kleine groep mensen Porgy & Bess trouw bleef en zich nog tijdens het leven van mijn vader ingezet heeft om Porgy & Bess te behouden en voort te zetten. Hulde aan alle vrijwilligers, in het bijzonder Hans en Hanna, en hulde aan Maja en Pascal.  Mijn wens is dat een nieuwe generatie met jong publiek Porgy & Bess met net zoveel enthousiasme voort zal zetten. Dat zal niet vanzelf gaan en ik sta er nu te ver vanaf om te weten wat daarvoor nodig is, maar zo’n toekomst verdient Porgy & Bess wel.”