• Vliegende Hollander by night

New in Town! Artstudio Andrea Janssens

Op de hoek van de Havenstraat vind je sinds kort de ateliers van twee kunstenaressen. Eén van deze kunstenaressen is Andrea Janssens. De naam klinkt wellicht bekend; Andrea is namelijk al sinds 2008 actief in Terneuzen en heeft nu een nieuwe locatie in Terneuzen. Wij gingen langs om haar werk te bekijken en te vragen hoe ze te werk gaat!

Andrea Janssens is sinds haar kindertijd al bezig met het ‘scheppen en creëren’ van kunst. Op jonge leeftijd was ze al druk bezig met tekenen en al snel werd duidelijk dat ze er oog voor had. Ze volgde tekenles en vrije grafiek aan de Academie van Wilrijk in België. Haar talent komt ten volle tot bloei wanneer ze gaat studeren aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. “Vroeger heb ik wel geleerd om dingen perfect na te tekenen, dit is een goede basis. Je leert hier écht door kijken; je ziet dingen die je anders niet zou zien. Hierdoor kijk je anders naar dingen. Zelfs als iets op het eerste gezicht voor jou ‘lelijk’ is, kun je altijd iets moois of interessants ontdekken.”

Andrea vertaalt in haar schilderijen haar levensverhaal. Inspiratie hiervoor haalt ze uit concrete zaken; dit kan iets zijn wat ze heeft meegemaakt of iets wat ze in de krant leest. 

“Ik zie in heel veel dingen een bron van inspiratie; iets waar ik door getriggerd word. Een onderwerp wat bijvoorbeeld vaak naar voren komt is het onrecht tegen vrouwen, een thema wat mij persoonlijk raakt.”

In de loop der jaren is haar werk steeds abstracter geworden: “Ik werk aan mijn schilderijen op de grond. Als het doek op de grond ligt heb ik een beter overzicht en daarom gebruik ik kwasten aan een stok. Bijkomend voordeel hiervan is dat je op deze manier minder controle hebt over de beweging van je kwast op het doek. Bij het maken van mijn werken ga ik intuïtief te werk; dat wil zeggen dat ik me laat leiden door mijn gevoel, niet zo controlerend. Ik laat me gaan en de wereld bestaat dan even niet meer. Als ik voel dat de ‘controle’ het over neemt stop ik. Daarnaast maak ik ook collages en objecten. Het is prettig om af en toe te wisselen, dat houdt mij scherp.”

Andrea Janssens zit al een lange tijd in het vak. “Ik heb ook buiten de landsgrenzen een aantal exposities gehad, waaronder een aantal in Toscane/Italië in het oude Palazzo. Het was een ervaring om mijn kunst in een oud gebouw te presenteren. Hier kwamen dagelijks veel bezoekers op af, kijkers, kopers en interessante gesprekken. Mijn kunst is hierdoor te vinden op verschillende plekken in de wereld. Zo weet ik dat er werken van mij zijn in bijvoorbeeld Amsterdam, Mexico City, New York, Rome, Monaco en Canada. Daarnaast heb ik geëxposeerd op verschillende plekken in Nederland en België. Momenteel exposeer ik ook bij “Verbeke Foundation” net over de grens bij Hulst, in Kemzeke, daar zijn mijn collages te zien. 

Tot slot vroegen we de kunstenares wat ze als inspiratiebron zou gebruiken als zij een kunstwerk zou maken over Terneuzen “Ik zou mijn inspiratie halen uit de Schelde; de containerschepen, het water en de wolken, daarin zie ik de prachtigste kleuren!”