• Vliegende Hollander by night

New in Town! Chocolade Lekkers

Een heerlijk pindarotsje, orangettes met verse chocolade of toch liever een lekkere huisgemaakte bonbon bij de koffie? Chocolade Lekkers in Terneuzen heeft het allemaal. Sinds begin februari heeft IJssalon Bij Zegers zijn deuren geopend voor de pop-up store van Chocolade Lekkers. De perfecte samenwerking kan je wel zeggen. Momenteel ligt heel de ijsvitrine vol met lekkere paaseitjes in meer dan 20 verschillende smaken! Wij gingen langs bij Donna om te vragen naar de plannen van Chocolade Lekkers en om natuurlijk een paar paaseitjes te proeven. 😉

De eerste bonbon

Donna is de trotse eigenaresse van Chocolade Lekkers samen met haar vriendin Britt. Twee jaar geleden zijn ze begonnen met het maken van ambachtelijke bonbons voor vrienden, maar toen er een aanvraag kwam van een restaurant waren ze officieel in business. De passie voor chocolade was er bij Donna al vanaf jonge leeftijd. “Ik ben begonnen aan de bakkersopleiding. Vanuit mijn opleiding werden er bakwedstrijden georganiseerd waar ik aan meedeed. Ik heb toen mijn eerste bonbons ontwikkeld en heb daar hoge punten mee gescoord; een bonbon met sinaasappelvulling en een bonbon met caramel en hazelnoot vulling. Dit was voor mij absoluut een motivatie om daarmee door te gaan. Ik heb daarna nog meegedaan aan verschillende bakwedstrijden waar ik ook een aantal prijzen mee heb gewonnen. Vanaf dat moment ben ik steeds meer gaan groeien en ontwikkelen en nu zijn we hier in onze eigen pop-up zaak!”

De dag van Donna

“Een normale dag begint voor mij om half zes, dan gaat mijn wekker en sta ik op. Na het ontbijt ga ik naar mijn atelier, wat in de achtertuin bij mijn vader staat. Daar staat een schuur die we omgebouwd hebben tot atelier. Vervolgens ga ik rond kwart voor tien naar de pop-up store met de verse bonbons en zijn we open voor de klanten. Wij zijn van dinsdag tot zaterdag geopend van tien tot half zes. ’s Middags zijn we dus voornamelijk bezig met het helpen van klanten. Om half zes gaan bij ons de deuren dicht en heb ik tijd om bijvoorbeeld nog bestellingen te leveren; zo heb ik deze week een bestelling in Domburg. Zo vul ik dus mijn dagen!”

De unieke factor

“Wat ons uniek maakt is dat wij alles zelf maken; wij kopen bijvoorbeeld geen praline in, maar maken deze zelf van hazelnoot en suiker. Dit geeft een unieke smaak en hiermee kunnen we ook weer spelen. Zo mengen we deze graag met zelf gebrande hazelnootstukjes. We werken door tot de smaak perfect is en dat zal ook altijd zo blijven. De prijswinnende bonbons met sinaasappelvulling en met caramel en hazelnoot heb ik in de afgelopen jaren ook doorontwikkeld. Daarnaast vinden wij het heel belangrijk dat de bonbons vers zijn. Ik sta elke dag vroeg op zodat ik de bonbons vers kan maken. Gelukkig ben ik dit wel gewend, want ik heb jarenlang bij een bakker gewerkt.

Daarnaast proberen we aan iedereen te denken; zo hebben we ook lactosevrij chocolade voor de mensen met een allergie. Dit is natuurlijk niet iets wat je overal ziet, maar wij vinden het belangrijk dat die mensen ook kunnen genieten van iets lekkers. We krijgen hier dan ook veel positieve reacties op!” 

Ondernemen in Terneuzen

“Onze pop-up store is nu sinds begin februari open. In eerste instantie wilde we even kijken hoe het zou lopen en hoeveel animo ervoor was. We hadden niet verwacht dat het zó goed zou lopen. We hebben het met Valentijn veel drukker gehad dan dat we verwacht hadden, wat natuurlijk superfijn was! Ook merken we dat steeds meer mensen weten dat we hier te vinden zijn en ook daardoor krijgen we het drukker.” Dat de dames van Chocolade Lekkers nu een fysieke winkel hebben om de producten te verkopen, maakt het proces van bedenken, maken tot verkopen compleet: “Ik vind het hele proces, van het maken van de bonbons tot het verkopen, echt superleuk. Vooral het contact met de klanten, dat is natuurlijk belangrijk in deze tijd. We horen graag wat ze ervan vinden en zien ze graag nog een keer terug.

De mensen hier zijn ook vrij direct; ze kunnen gerust zelf met een voorstel komen als ze willen. Dit maakt het werk ook altijd interessant. Zo loopt ons zeebanket het beste en kregen we geregeld de vraag of we die ook in de vorm van een paaseitje hadden. Zelf hadden we daar nog niet bij stil gestaan. Momenteel zit het zeebanketpaaseitje in het assortiment en deze is favoriet bij velen. De mensen hier in de regio vragen zulke dingen gewoon. Zelf vind ik dat heel fijn, omdat het voor ons belangrijk is en nieuwe opties geeft. In andere steden is dat vaak niet zo, wat ondernemen in Terneuzen fijn maakt.

Behalve dat we nu onze pop-up locatie hebben bij IJssalon Bij Zegers, werken we ook samen met verschillende restaurant uit de regio. We vinden deze lokale samenwerkingen erg leuk! Zo hebben we afgelopen kerst samengewerkt met Zeeuwse Kerstpakketten in Terneuzen. Wij hebben voor hun kerstpakketten chocolaatjes gemaakt. Dit was een leuke samenwerking waar wederom veel leuke reacties op kwamen, we hopen dat we dit soort dingen nog veel vaker kunnen doen!”

Een assortiment vol zoetigheid

Chocolade Lekkers richt zich vooral op het maken van verschillende lekkere chocoladerepen met toppings, bonbons met heerlijke vullingen en chocolade voor de geboorte. Daarnaast maken ze ook orangettes en lemonettes gedipt in chocolade. Loopt het water je al in de mond? 

Maar behalve de smaak van de chocolade, wordt er ook aandacht besteed aan de afwerking door middel van de verpakkingen. It’s all in the details; want de verpakkingen van de bonbons zijn speciaal vormgegeven door een lokale ontwerpster, met illustraties van hun eigen bonbons op de verpakking. Ook de houder van de heerlijke chocoladelolly’s voor de allerkleinsten is om op te eten: deze is namelijk gemaakt van echte chocolade! Voor welke lekkernij je ook kiest; ze pakken het met liefde in, ook wanneer het een cadeautje is, en zeg nou zelf: wie is daar nu niet blij mee? 

We hebben Donna natuurlijk ook gevraagd hoe een bonbon voor Terneuzen eruit zou zien: “Ik denk dat ik zou kijken naar wat er haalbaar is in de streek. Momenteel hebben we contact met iemand die zelf likeuren maakt. Dit zou natuurlijk wel uniek zijn voor in de bonbons. Misschien is het ook leuk om iets te doen in de vorm van Terneuzen, zoals straks de Neuzen. Vaak kijken we ook wat andere chocolatiers doen, om daar inspiratie uit te halen. Chocolatier M in Knokke is daarvoor één van mijn grootste inspiratiebronnen. Zij maken altijd heel veel mooie chocolade op hoog niveau!”

Zoete toekomstplannen 

“Het chocoladeseizoen loopt eigenlijk van oktober tot april, in de zomermaanden loopt het eigenlijk stukken minder. Deze combinatie met de ijssalon is daarom ideaal. We zijn Hans Zegers en Sandra van Rietschote enorm dankbaar voor deze kans. Ik kende Hans en Sandra zelf niet, maar besloot toch een berichtje te sturen. Ze waren super enthousiast en een week later was het geregeld! Binnenkort gaat de ijssalon natuurlijk wel weer open, dus we houden onze oren en ogen wel open voor het vinden van een eigen pand. Uit deze tot nu toe korte periode is al gebleken dat er zeker animo voor is, dus we zouden die stijgende lijn graag doorzetten!”  

Heb jij al genoten van de bonbons en andere producten van Chocolade Lekkers? Zo niet; de winkel is tot en met Pasen geopend bij IJssalon Bij Zegers. Maar treur niet! Ook na deze periode zal hun assortiment aan heerlijke bonbons vermoedelijk te vinden zijn bij de ijssalon in een kleine vitrine. Ga je heerlijke paaseitjes kopen? Vergeet dan niet om deze goed te verstoppen. 😉