• Vliegende Hollander by night

NEW in Town: Crea Lana

Garen, wol, breinaalden, borduursjablonen.. Crea Lana heeft een gigantisch assortiment voor handwerk. Je kan het zo gek niet bedenken of Crea Lana heeft het liggen!
De winkel is nog maar een paar weken geopend, maar je kan ze al kennen van de markt; afgelopen jaren stond Crea Lana met hun kraam op verschillende markten in Zeeuws-Vlaanderen Nu hebben ze er een winkel bij, dus van een thuis magazijn (letterlijk) naar een échte winkel. Wij spraken eigenaar Volker over de stap naar een winkel en over zijn creatieve vrouw Chantal:

Van hobby naar kraam

“We zijn eigenlijk begonnen, omdat mijn vrouw ontzettend graag haakt en breit en we konden nergens fatsoenlijk aan wol geraken. Echt wol, dan bedoel ik dus niet het goedkope acryl van plastic, maar écht wol. Uit armoe hebben we dan uiteindelijk wel de goedkope garen gekocht en daar heeft ze een kussensloop van gehaakt, fantastisch mooi met kabels en alles erin, maar twee keer wassen en je kon er twee kussens insteken. Zo is eigenlijk het idee ontstaan. Ik zei tegen mijn vrouw: ‘waarom beginnen we dan zelf niet, als jij graag haakt en breit?’ en zo zijn we begonnen met een kraampje te huren.
We hebben een begin assortimentje aangelegd van Katia, dat is eigenlijk het grootste merk. Zo is het eigenlijk begonnen met een paar bakjes op braderieën enzovoorts. Het assortiment heeft zichzelf laten groeien, dus je verkoopt iets en je koopt weer wat in en dat groeit. We zijn nu bijna vier jaar bezig en dan heb je dit.”

De zelf gemaakte creaties van Chantal op de achtergrond.

Van kraam naar winkel

“Het idee om een winkel te openen in ontstaan doordat we onmogelijk alles nog mee konden nemen naar de markt. Bijvoorbeeld de stoffen konden we niet meenemen, eigenlijk alles wat met naaien te maken heeft kon niet meegenomen worden. Ook was er geen voorraad aanwezig bij het kraam, dus als iemand een project wilde beginnen, moest het op bestelling, waardoor de klant pas de volgende week verder kon. Het assortiment van haak- en breigaren is nu ontzettend uitgebreid en klanten kunnen het gewoon uit de voorraad meenemen.

Eigenlijk bieden we nu alles aan wat met handwerk te maken heeft. Bijvoorbeeld voor breien, haken, borduren, fournituren, modestoffen, accessoires, noem het maar op. Het magazijn was thuis. Dat was eigenlijk een grote slaapkamer die was ingericht als magazijn, maar op ten duur stond echt alles vol. Daarnaast staan er nu nog steeds magazijn rekken in de keuken. Je moet klanten een keuze kunnen bieden. Niet iedereen maakt hetzelfde, gelukkig. Smaken verschillen.

Mijn vrouw kan alles, ze kan elke steek, ze kan kleuradvies geven, eigenlijk kan ze alles wat er in de winkel ligt. Ze heeft het al mee gekregen bij haar opvoeding en ze leerde breien toen ze negen jaar was. Een keer hadden we een rustige zondag en toen zei mijn vrouw dat ze een vest ging maken. Aan het einde van de dag was het vest helemaal af en soms doet ze het zelfs zonder te kijken. Als er een klant komt die vast loopt met een project dan pakt mijn vrouw een breiwerk en dan doet ze het voor. De klant is dan blij, want die kan weer verder met het project. We hebben frans-talige klanten uit het Brusselse die komen speciaal naar hier gereden, omdat ze weten ‘ik ga een project starten, die heeft dat’. Nou is dat voor mij een probleem want ik praat geen woord Frans. M’n vrouw die komt uit België en die praat vloeiend Frans en Nederlands. Ik ben dan de Duitse tak, ik praat vloeiend Duits en Engels.”

Het vest dat in 1 dag gemaakt is.

Locatie in Terneuzen

“We hebben verschillende mogelijkheden bekeken. Onder andere in Sas van Gent en in Axel, maar de Noordstraat is eigenlijk de drukstbezochte winkelstraat uit de regio hier. We hebben ook meerdere panden in de Noordstraat bekeken, maar dit pand was al bijna ingericht, dus vandaar onze keuze. Het is een toevoeging aan de stad, omdat het er nog niet is. We hebben een unieke winkel. We blijven daarnaast ook met kramen op de markten staan, maar het kraam op de markt in Terneuzen centrum verdwijnt en daar komt Oostburg voor in de plaats”

Workshops

Dus een winkel en een paar dagen in de week op de markt staan met een kraam. Je zou denken dat dit wel druk genoeg is, maar het tegendeel wordt bewezen als er wordt verteld dat er vanaf begin oktober ook workshops gegeven zullen worden. “Bij de eerste workshop in begin oktober maken we een kussen met een Zeeuwse knoop. Het patroon ligt al klaar, er moet alleen nog een exacte datum geprikt worden. Mensen moeten zich wel even van te voren aanmelden in de winkel of via de mail.”

Het Zeeuwse knopen kussen voor de eerste workshop.