• Vliegende Hollander by night

New in Town! Xclusive Sushi

Binnen de gemeente Terneuzen zijn natuurlijk veel verschillende keukens te vinden zoals de Italiaanse keuken, de Griekse keuken en nog veel meer. En goed nieuws: binnenkort kun je in Zaamslag ook genieten van de Japanse keuken bij Xclusive Sushi. Misschien kende je Xclusive Sushi al; sinds een aantal jaar bezorgen ze namelijk heerlijke verse sushi aan huis in Zeeuws-Vlaanderen. Door het grote succes en de groei van het bedrijf gaan ze nu hun eigen restaurant openen. Wij gingen langs bij eigenaar Joey om te vragen naar het succes van Xclusive Sushi en de plannen voor het restaurant.

Hoe is het begonnen?

“Xclusive Sushi is een aantal jaar geleden opgezet door een vriend van mij: Michael. Ik werkte destijds bij een fabriek in België. Toen het steeds drukker werd vroeg Michael mij om hulp bij de bezorging en inkoop. Het bedrijf bleef groeien en ik stond ook steeds vaker mee in de keuken. Gelukkig waren ze vrij makkelijk op mijn werk en kon ik het destijds goed combineren. Na een tijdje wilde Michael toch in het buitenland gaan wonen en vroeg hij of ik Xclusive Sushi wilde overnemen. Hij zou mij dan alle kneepjes van het vak leren. Het was voor mij altijd al een droom geweest om te ondernemen; dit was dus het perfecte moment.

De volgende dag ben ik naar mijn werk gegaan en heb ik mijn ontslag ingediend. Ik was 22, jong en vol energie om aan dit nieuwe avontuur te beginnen. “Ik ga dit gewoon doen!” dacht ik. Die maand ben ik druk bezig geweest om alles onder de knie te krijgen. Het leerproces ging vrij soepel en ik had alles snel door. Een maand later stond ik er alleen voor. Het aantal bestellingen bleef groeien en al snel kon ik het alleen niet meer rond krijgen. Daarom sloot mijn vriendin zich al snel bij mij aan. Ook daarna hebben we het team nog uitgebreid: zo hebben we 2 extra dames aangenomen voor de bezorging en voor hulp in de keuken. 

Ook nu zien we nog steeds ons klantenbestand groeien, wat natuurlijk super is! Daarnaast hebben we al meerdere samenwerkingen gehad met lokale horecaondernemers zoals Mia’s in Axel; een icoon voor de regio! We hebben een lange tijd op donderdag sushi mogen draaien in de lounge, wat veel klanten trok. Daarnaast heb ik ook gewerkt met Ed Herman van A Table en Foodjutters; een echter horecatijger waar je veel van kan leren. Dan hebben we ook nog samengewerkt met brasserie de Kraag. Zij hebben -net als wij- een vrij jong team, wat zorgde voor een leuke dynamiek en samenwerking. We hopen in de toekomst samenwerkingen als deze voort te kunnen zetten.”

Uniek in de regio

“Momenteel zitten we op vrijdag en zaterdag snel vol. We kunnen maar 35 bestellingen aannemen per avond om de versheid van de sushi te garanderen. Om die reden hebben we ook al meerdere malen bestellingen moeten afwijzen. Dit is natuurlijk iets wat je eigenlijk niet wilt doen, maar de versheid van de sushi is wat ons uniek maakt. In eerste instantie vinden mensen dat natuurlijk heel vervelend, maar we merken nu dat er steeds meer begrip voor komt. Dit maakt het écht exclusief.

Verder is de manier waarop wij onze sushi maken ook iets wat ons uniek maakt in de regio. Het maken van een rol is niet heel lastig; juist wat je erin doet is heel belangrijk en hierin onderscheiden wij ons. Wij gebruiken bijvoorbeeld niet enkel de standaard sushikruiden. De meeste kruiden die wij gebruiken zijn eigenlijk niet eens bestemd voor sushi, denk bijvoorbeeld aan Italiaanse kruiden. 

Tot slot besteden we veel aandacht aan de afwerking. Soms zijn de dames een kwartier bezig met het opmaken van één schotel waar dan de meest luxe gerechten op liggen. Er gaan hier soms hele kunstwerken naar buiten!”

Het team

“Momenteel zijn we met 8 man, waarvan de oudste 26 is. We hebben dus een vrij jong team, maar wel een heel sterk team! Je zou kunnen zeggen dat we één grote familie zijn. Iedereen geeft om het bedrijf en wil er alles aan doen om te groeien. Als er bijvoorbeeld iets fout gaat, zet iedereen zich in om het op te lossen. Omdat we een jong team zijn heeft niet iedereen evenveel werkervaring, maar dat maakt niet uit. In het begin wisten de dames bijvoorbeeld niet hoe ze een schotel moesten opmaken. Ik heb toen gezegd: “Begin er maar aan en zie hoe ver je komt”. Even later stonden ze met een prachtige schotel voor zich te glunderen van trots.” 

Van Axel naar Zaamslag

“We hebben heel lang de bestellingen vanuit huis gemaakt. Als je binnenkwam had je voorin een normale woonkamer, maar zodra je achter in het huis kwam stonden er alleen RVS-banken, vriezers, koelingen en nog veel meer materiaal; het was geen gewoon huis meer. Daarnaast bleven de bestellingen toenemen en hadden we niet genoeg ruimte meer, dus hebben we besloten om te verhuizen. Ik wilde zelf heel graag in Axel blijven, ik ben namelijk een Axelaar in hart en ziel. Ik ben dan ook begonnen met het zoeken van een pand in Axel, maar ik kon in Axel geen pand vinden waar de keuken groot genoeg was.

Na een tijdje kregen we een tip van onze boekhouder; de oude bistro in Zaamslag zou leeg staan. In eerste instantie was ik geen fan omdat het in Zaamslag lag, maar toch heb ik René Hamelink eens gebeld voor een afspraak. Een uur later stond ik in de bistro. De keuken was geweldig én was groot genoeg. Ik was gelijk verliefd en eigenlijk was het enige minpunt dat het pand niet in Axel stond. René gaf me de sleutels en zei: ‘Probeer het, als het pand je bevalt teken je aan het einde van het jaar.’ Deze kans kon ik natuurlijk niet laten schieten, thuis blijven werken was namelijk geen optie. Na een week was ik het al zo gewend in het pand, dat we aan het einde van het jaar de papieren hebben getekend.

Momenteel zijn we druk bezig om de bistro om te bouwen tot een exclusief restaurant met luxe uitstraling. Een restaurant met een inrichting zoals je die normaal alleen in de grote steden vindt. Dit doen we met de hulp van Nathalie Walraven. Zij gaat het interieur vanbinnen helemaal omtoveren tot een sfeervolle en luxe omgeving met loungegedeelte. Het restaurant zal plaats bieden voor ongeveer 30 personen en daarbij hebben we dus ook een loungegedeelte waar je heerlijk kunt genieten van een drankje met een sushiboot erbij. Ons doel is dat wanneer je binnenkomt je helemaal verbluft bent en denkt: zit dit verstopt in Zaamslag?

Voorlopig kunnen we nog niet open vanwege de maatregelen. We hopen natuurlijk wel snel open te kunnen wanneer dat is toegestaan. Momenteel zijn we ook nog volop bezig met verbouwingen. Gelukkig kunnen de mensen wel gewoon bestellingen plaatsen voor bezorging en afhaal. Achter het pand hebben we een pick-up point voor bestellingen waar je  langs kunt rijden met je auto en je bestelling ophalen. Op deze manier kunnen straks onze restaurantbezoekers ook in alle rust genieten van hun eten, zonder de aanloop van onze klanten voor afhaal. We hopen dat de Terneuzenaren zodra we open mogen snel eens een kijkje komen nemen!” 

Heb jij ook zin gekregen in sushi? Bestellen kan door te bellen naar 0612431391!