• Vliegende Hollander by night

NEW NEW NEW: Tieleman Bikes

Tring tringgg! Allemaal opgelet, want er is een nieuwe fietswinkel in de Noordstraat te vinden… En niet zomaar één, maar een met speciale fietsen, zoals speed pedelecs en 25 km/u per uur fietsen. We namen een kijkje bij de nieuwe aanwinst Tieleman Bikes, waar we eigenaar Jayvano Tieleman spraken. Hij is nog maar 17 jaar en hij houdt de winkel (bijna) alleen draaiende.

Jongensdroom

“Mijn oom is ooit begonnen met een fietsenwinkel in Hulst. Toen is hij naar België gegaan en toen wou hij er mee stoppen, of ja hij is er eigenlijk mee gestopt toen en ik wou altijd graag een eigen winkel, dus ik heb in principe gewoon de voorraad over genomen en de monteur (Miki) en ik ben hier verder gegaan. En hij heeft me daarin een beetje geholpen. Nu ben ik nog 17 jaar. Ik word volgende maand 18 jaar. Het is altijd al mijn droom geweest. Als kind heb je daar toch geen interesse in, maar daarna vond ik dat wel leuk om in verder te gaan. Ik hielp wel altijd met kleine dingetjes enz., dus in principe doe ik het nu helemaal regelen en als ik 18 ben, kan ik officieel dingen doen en dan doen we het gewoon samen. Vanaf m’n elfde ging ik altijd mee en dan ging ik het magazijn opruimen en dat soort dingen. Een soort familie bedrijf. Hij helpt mij als ik zeg van ik weet niet hoe dit werkt of ik weet niet hoe dat werkt, dan helpt hij mij, dan legt hij het uit.”

Ruim Fiets-assortiment

“Wij verkopen alleen elektrische fietsen en vooral speed pedelecs en 25 km/u per uur fietsen. Kleding bestellen mensen vaak online, maar fietsen, of ja zeker fietsen van deze prijzen, dat bestellen ze niet online, dus dat maakt niet uit waar je zit als het maar, als ze het weten dan is het goed. Speed pedelecs zijn met kenteken en een helm is hierbij verplicht. Dat wordt gezien als brommer. Je hebt er ook een rijbewijs voor nodig. Dat is vaak voor mensen met woon- werkverkeer. Die vinden dat wel makkelijk. De prijzen van de fietsen zijn tussen de €2.000 en de €10.000. Een speed pedelec hebben ze altijd al van te voren opgezocht als ze die komen kopen in jouw winkel, want er is niemand die nu binnenloopt die bedenkt dat die een fiets van 7000 euro gaan kopen, dus die mensen hebben het vaak al opgezocht. Het kan wel eens zo zijn dat mensen toevallig binnenlopen en dat er dan een fiets (e-bike) tussen de 2000 en 3000 euro wordt verkocht. Ze waren dan wel al op zoek naar een fiets en dat ze dan toevallig er hier een zagen staan in de winkel.

We zitten dicht bij de grens, dus we hebben veel Belgische mensen hier. In Nederland zelf komt het steeds meer op en vanaf volgend kunnen mensen heel voordelig fietsen leasen via het werk. Dan krijgen ze waarschijnlijk fietsvergoeding, dus dan kan je bijna met je fietsvergoeding je fiets terug betalen of je houdt zelfs geld over, dus dan wordt het wel aantrekkelijk en dan denk ik dat er evenveel als in België gefietst gaat worden op zulke fietsen. Dit gaat vooral om grote bedrijven.”

Toevoeging aan de stad

“Waarom ik denk dat het een toevoeging is.. ja ik denk dat een fietsenwinkel meestal wel veel mensen trekt. Daar is vaak wel volk en er zijn altijd wel mensen geïnteresseerd in. Mensen vinden het leuk en ze kunnen weer testrondjes rijden en dat zijn hele andere fietsenmerken dan de rest in Terneuzen heeft. Ik denk dus dat dit wel een toegevoegde waarde kan zijn voor Terneuzen en voor de Noordstraat.”

Een blik op de toekomst

Tieleman Bikes biedt drie diensten aan: verkoop, leasen en reparatie. Leasen gaat vaak via bedrijven, maar een particulier kan ook leasen. Er is ook een werkplaats aanwezig, waar mensen terecht kunnen voor reparaties aan alle fietsen, dus niet alleen elektrische fietsen.

In de toekomst wilt Jayvano nog wel verder leren, maar voor nu wilt hij eerst de winkel goed opstarten. Hij wilt voornamelijk nu de focus leggen op het lease plan en kijken wat dat gaat brengen.