• Vliegende Hollander by night

Nieuw: Echopunt Zeeuws-Vlaanderen

Afgelopen september opende Echopunt Zeeuws-Vlaanderen aan de Haarmanweg haar deuren. Je kan bij deze moderne Echopraktijk door de week, in de avonduren én in het weekend terecht voor medische echo’s, pretecho’s, prenatale screening, de nieuwe 13 weken echo én sinds kort ook voor de begeleiding van zwangerschap en bevalling. De huiselijke setting zorgt ervoor dat je in alle rust kennis kun maken met je kindje. Echopunt ZVL is opgezet door drie enthousiaste verloskundigen. Wij spraken Manon over hun vooruitstrevende praktijk:

Echopunt Zeeuws-Vlaanderen

“We werken alle drie al jaren in de verloskundige zorg, maar vinden dat die zorg op een andere manier kan worden ingericht. Wij bieden deze zorg persoonlijk, laagdrempelig en professioneel aan.  Een zwangerschap en bevalling zijn iets moois en bijzonders, dus dat gevoel willen wij ook meegeven. Vrouwen in Zeeuws-Vlaanderen moeten weer de keuze krijgen waar ze terecht willen. En naast de zwangere weer centraal zetten, is het ondernemen ook een drijfveer voor ons. Dat wilden wij graag ontdekken en ervaren.

Toen we dit avontuur begonnen, kwamen we er al gauw achter dat we alle drie op éen lijn zaten. Marloes had de droom, Manon had de ballen om er ook daadwerkelijk iets mee te doen. We hebben Nathalie erbij betrokken, en toen ging het balletje snel rollen. Gaan we springen? Ja! We zijn gesprongen. De eerste stap was natuurlijk een locatie zoeken. Uiteraard in Terneuzen, omdat dat de meest centrale plek is, en dichtbij het ziekenhuis. Deze ruimtes in het Business Park gebouw spraken on meteen aan; gelijkvloers, gratis parking voor de deur en grote ruimtes om iets moois van te maken.

Natuurlijk werken wij nauw samen met het ziekenhuis. Stel dat er iets medisch is, verwijzen wij meteen door. Binnen een bepaalde straal van het ziekenhuis mag je thuis bevallen, bij de overige bevallingen gaat er altijd iemand van ons mee naar het ziekenhuis. Bij weeën of gebroken vliezen komen we altijd eerst thuis kijken, om te checken of de bevalling is begonnen. Als dat het geval is, gaan we samen naar het ziekenhuis voor een poliklinische bevalling die onder onze begeleiding plaats vindt.

Onze kracht

“Wat ons onderscheidt is denk ik de huiselijke sfeer en het persoonlijke aspect. We zijn een kleinschalige praktijk, met korte lijntjes. We komen alle drie uit de streek, en zijn alle drie verloskundigen en echoscopisten.

Wij werken bijvoorbeeld niet met assistenten, je krijgt altijd éen van ons drieën aan de lijn. Wij vinden persoonlijk contact gewoon erg belangrijk. Je kan ons direct alles vragen, dat vinden de meeste vrouwen erg fijn. Appen mag trouwens ook, dat is nog laagdrempeliger! Er is dag en nacht iemand die dienst heeft.

Alle vrouwen die woonachtig zijn in Zeeuws-Vlaanderen kunnen na een positieve zwangerschapstest gewoon contact met ons opnemen  voor de begeleiding van de zwangerschap en/of voor de uitvoering van de echo’s. Daarna volgt een intake gesprek en een eerste echo. We kunnen bij Echopunt Zeeuws-Vlaanderen de gehele zorg leveren; van positieve test tot kraambed. Zowel de medische echo’s en de pret-echo’s zijn voor iedereen toegankelijk, ook als wij ze niet begeleiden. . Ben je in België onder controle, maar wens je wel deelname aan de studie naar de 13 weken echo, de NIPT-test of de 20 weken echo? Ook dit kunnen wij voor jou faciliteren. Kortom; iedereen is hier welkom!”

Meet the team

Het team bestaat uit drie jonge enthousiaste dames waarbij kwaliteit en meeleven hoog in het vaandel staat. Manon, Marloes en Nathalie zijn alle drie verloskundigen én echoscopoisten met een flink pak ervaring.

Manon Ritico komt uit Breskens, heeft Verloskunde gestudeerd in Maastricht en een opleiding Echoscopie afgerond. “Ik heb zelf al twee keer mogen ervaren hoe het is om zwanger te zijn, en ik kan niet wachten om deel uit te mogen maken van deze bijzondere periode in jullie leven”

Marloes Provoost komt uit Groede, heeft ook haar Verloskunde studie in Maastricht gevolgd en heeft veel ervaring opgedaan als verloskundige. Tijdens haar studie en in het werkveld werd haar interesse in echoscopie gewerkt. “Ik vind het zo bijzonder dat ik getuige mag zich bij de eerste kennismaking met jullie kindje”.

Nathalie Verschraegen woont over de grens in België en heeft haar opleiding verloskunde afgerond in Gent. Daarna is ze jarenlang werkzaam geweest als verloskundige en echoscopist in de streek. Ook zij heeft al tweemaal mogen ervaren hoe het is om zwanger te zijn. “Ik vind het een voorrecht om de ontwikkeling van jullie baby te mogen volgen door middel van echoscopie”.

De echo’s

Je kan bij Echopunt Zeeuws-Vlaanderen terecht voor medische echo’s, pretecho’s en prenatale screening. Ook bieden zij de 13 weken echo aan volgens de allernieuwste ontwikkelingen in Nederland. 

Medische Echo’s

Vitaliteitsecho (7-8 weken): Er wordt bekeken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt, hoe ver je bent en of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat.
Termijnecho (10-12 weken): De uitgerekende datum wordt vastgelegd door de lengte van de baby te meten.
13 weken echo: Deze echo is nieuw en maakt onderdeel uit van een wetenschappelijke studie. Het doel hiervan is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. ​
20 weken echo: Er wordt onderzocht of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft.
Groei-echo (Tussen 24- 40 weken): Er wordt gekeken naar de groei van de baby en de hoeveelheid vruchtwater.
Placentalokalisatie: er wordt gecontroleerd of de placenta voldoende verwijderd is van de baarmoederhals.
Liggingsecho (36 weken): Deze echo wordt gepland als de verloskundige uitwendig niet goed kan bepalen hoe het kindje ligt.

Pret echo’s

Als je graag vaker naar je kindje wilt kijken, is een pretecho een leuk alternatief! Zo kun kiezen tussen verschillende pretecho’s: een geslachtsbepaling, 2D of een 3D/4D echo (dit doe je het beste tussen de 25 en 28 weken). Door middel van moderne apparatuur brengen ze jullie baby mooi in beeld en kun je meegenieten op een groot scherm. Na afloop krijg je een aantal foto’s uitgeprint en digitaal mee. Je kan ook een pretpakket of een cadeaubon hiervoor aanschaffen!

Prenatale Screening

Mocht je jullie kindje willen laten onderzoeken op een aantal afwijkingen en aandoeningen, zijn er verschillende prenatale screening opties: Er kan gekozen worden voor de NIPT test (prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom) en het structureel echoscopisch onderzoek. Hiermee kun je tijdig de aanwezigheid van één of meerdere aandoeningen opsporen. Deze onderzoeken geven geen 100% garantie op een gezond kindje.

Bevallingen

Sinds kort doen ze ook de begeleiding van de zwangerschap en de bevalling bij Echopunt Zeeuws-Vlaanderen. Binnen een bepaalde straal rondom het ziekenhuis, mag je thuis bevallen. Daarbuiten zul je in het ziekenhuis moeten bevallen, maar er gaat dan altijd iemand van Echopunt mee. Vanaf het moment dat je weeën hebt, of je vliezen zijn gebroken, zal de dienstdoende verloskundige bij je thuis komen, om te kijken of de bevalling is begonnen. Als dat goed verloopt, mag je thuis bevallen, of ga je samen naar het ziekenhuis. Na de bevalling, doen ze uiteraard ook nog de kraambed controles in samenwerking met de huisarts.

“We zijn ook actief op social media dus volg ons op facebook en instagram voor de laatste nieuwtjes!”

Adres: Mr. F.J. Haarmanweg 25, Ingang 3, 4538 AN Terneuzen 

Website: www.echopuntzeeuwsvlaanderen.nl

Tel: 06-19259028