• Vliegende Hollander by night

Nieuw in Terneuzen: de Buurderij

Bij De Buurderij krijgen de boeren de juiste prijs

We doen het allemaal wel eens: snel even een winkel binnenlopen, de benodigde boodschappen in de kar of het mandje, afrekenen en weer weg. Bij de Buurderij in Terneuzen hoef je geen haast te hebben. Daar kun je iedere vrijdagmiddag kiezen voor een gezellig samenzijn, om daarna je bestelde producten mee naar huis te nemen.

De Buurderij komt voort uit Boeren & Buren, het korte-keten-initiatief dat de consument dichter bij de lokale boeren én hun verse producten brengt. De producenten – overigens niet alleen boeren – brengen de vooraf bestelde producten iedere vrijdag naar de kantine aan de Industrieweg 6 in Terneuzen. Daar kan alles tussen 17.00 en 18.00 uur opgehaald worden. “Alles is dan al betaald”, vertelt Gerda Leys. “Je kunt online bestellen en meteen betalen. Wij werken niet met overschotten.”

Gerda is Buurderij-verantwoordelijke in Terneuzen, woont in Graauw en heeft ook een Buurderij in Sint Jansteen opgezet. “Ik maak zelf confiture”, legt de Vlaamse uit. “Ja, jullie noemen dat jam. We werken samen met boeren en producenten uit de regio. Het belangrijkste is dat de boeren een juiste prijs krijgen. Die prijs bepaalt hij zelf.” Van de verkoopprijs is 80 procent voor de boer, de resterende 20 procent wordt verdeeld onder de Buurderij-verantwoordelijke en Boeren & Buren.

Afbeelding de Buurderij

Gerda Leys: “In België zijn er al ruim 200 Buurderijen, in Frankrijk zelfs meer dan 400. In België krijg je door de gemeente vaak een locatie aangewezen van waaruit je de mensen van producten kunt voorzien. In Nederland is dat toch iets anders. We mogen nu gelukkig gebruik maken van het pand naast de voedselbank. Zoals je ziet is dit een soort kantine. Veel mensen komen hier op vrijdag eerst gezellig samen, om iets te drinken en bij te praten. Ze kunnen de producenten ontmoeten en een nieuwe manier ontdekken van eten, die de natuur én de lokale landbouw ten goede komt. Aan het eind van de middag nemen ze hun bestelde producten mee naar huis. Mensen die op vrijdagmiddag verhinderd zijn, kunnen het op zaterdagochtend bij mij in Graauw ophalen.”

Verse producten van de Buurderij

Groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, honing en nog veel meer; bij de Buurderij wordt het allemaal verkocht. “We hebben meerdere vrijwilligers, waarmee we de boel draaiende kunnen houden. In Sint Jansteen zie ik wekelijks zo’n 50 buren en werken we samen met 17 producenten. In Terneuzen zijn we eind september gestart en zijn het nu zo’n 20 tot 25 buren en stijgt het aantal producenten waarmee we samenwerken. We zitten nu op 8. Weet je wat we trouwens nog zoeken? Een goede kaasboer. Wie weet leest hij dit en meldt hij zich bij ons.”

Meer informatie is te vinden op www.boerenenburen.nl

Buurderij Terneuzen
Industrieweg 6 in Terneuzen
Op vrijdagmiddag geopend vanaf +/- 15.30 uur