• Vliegende Hollander by night

Nog even geduld en dan kan Luca (11) zich uitleven

Het eerste idee ontstond drie jaar geleden, bij de toen 8-jarige Luca Verschuren. Nu is hij 11 en zette de jonge Axelaar woensdagochtend de volgende grote stap naar de aanleg van een pumptrackbaan én een inclusieve speeltuin, pal naast sporthal ’t Sportuus. Samen met onder andere wethouder Sonja Suij verrichte hij bij het bouwbord een symbolische eerste handeling voor de aanleg. Nog een week of zes en hij kan zich samen met zijn broer, vriendjes en vriendinnetjes helemaal uitleven!
 
Of hij zenuwachtig was voor deze dag? “Een klein beetje”, bekende Luca. “Want heel de klas mocht mee en het is best wel druk hier.” Hij zit in groep 7 van de Prinses Marijkeschool in Axel en werkte de afgelopen samen met een groep fanatiekelingen, onder wie zijn vader en moeder, aan het verwezenlijken van één van zijn dromen. De afgelopen jaren werden met een handtekeningenactie, crowdfunding, het organiseren van evenementen, het werven van sponsoren en het binnenhalen van subsidies de benodigde stappen gezet.
 
Woensdag startten de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de pumptrackbaan en inclusieve speeltuin. Naast de wethouder waren daar onder anderen ook de klankbordgroep, de bouwer, alle klasgenoten van Luca en zijn ouders bij aanwezig. Nadat het bouwbord was onthuld, bliezen alle klasgenoten van Luca op een fluitje dat ze hadden gekregen. “Het is prachtig dat er een geschikte plek is gevonden om dit te realiseren”, zei wethouder Suij. “Iedereen heeft er hard aan moeten trekken, maar straks ligt hier de eerste inclusieve speeltuin in de gemeente Terneuzen. Allemaal dankzij de inzet van Luca. Dit is een waardevolle aanvulling op de bestaande sport- en speelvoorzieningen in onze gemeente.”
 
Het initiatief van de jonge Axelaar is ook omarmd door de Mentelity Foundation, de stichting van de in maart 2021 overleden Bibian Mentel, meervoudig paralympisch kampioene. De snowboardster en voorvechtster van de gehandicaptensport probeerde altijd om mensen te motiveren en in beweging te krijgen. In Axel wordt nu de tweede Bibian Mentel Playground in Nederland aangelegd. De baan moet voor iedereen toegankelijk zijn, vertelde Luca al eerder. “Van klein tot groot, en voor mensen met of zonder een lichamelijke uitdaging. Dit was nooit gelukt zonder al onze sponsoren en al die lieve mensen die ons gesteund hebben op wat voor manier ook.”
 
De Bibian Mentel Playground bestaat uit twee pumptrackbanen (ook één voor de kleintjes) en een inclusieve speeltuin, die worden gerealiseerd met Velosolutions en Yalp, partners van de Mentelity Foundation. Debbie Aarts van Velosolutions schepte samen met Luca en Sonja Suij ook wat grond weg. Ze kreeg meteen de vraag wanneer de pumptrackbaan klaar kan zijn. Over zes weken, lukt dat? “We gaan ons best doen”, zei Debbie Aarts.
 
Luca kijkt al uit naar de officiële opening. “Ik ga straks met mijn BMX of mijn step de pumptrackbaan op”, vertelde hij, terwijl hij even in één van de graafmachines zat. “Ik doe altijd een helm op en een lange broek. Want ik heb mijn knieën al best vaak open gehaald.” Niet voor de eerste keer kreeg Luca woensdagochtend veel complimenten. Maar hij deelde er zelf ook uit. “Zonder mijn vader en moeder was dit niet gelukt. Mijn moeder heeft echt veel gedaan om sponsors binnen te halen.” Mede daardoor is de jeugd van Axel en iedereen die er maar gebruik van wil maken, een prachtige speelplek rijker.