• Vliegende Hollander by night

Ode aan de Nieuwstraat

Veel plekken in Terneuzen wekken een hoop goede herinneringen op. De Nieuwstraat is hier zeker één van. Een ode aan de Nieuwstraat doen we vanuit liefde voor de stad. Tijden veranderen, gebouwen vergaan (letterlijk 😉), maar maar de goede herinneringen blijven bestaan!

Disclaimer: Er zijn veel reacties op de transformatie van de Nieuwstraat. We kunnen het verleden niet terug halen. Maar kijken met liefde terug en optimistisch vooruit!

Onlangs zijn ze dan toch echt begonnen aan de sloop van zes oude horeca panden ter zuiden van de Nieuwstraat, nummer 6 tot en met 18 om precies te zijn. De jongere generatie zegt deze straat misschien niet zoveel, maar vroeger was deze straat één van de bekendste uitgaansgebieden van de hele omgeving! We spraken Terneuzenaren over de nostalgie van deze straat en blikten terug op de jaren 80 en 90.

Blijkbaar hebben er heel veel verschillende horeca gelegenheden in de zes panden gezeten, maar daar blijft het niet bij. Er hebben namelijk ook nog andere zaken gezeten… Terneuzen was een hele populaire plek om uit te gaan. Veel mensen uit de scheepvaart kwamen langs Terneuzen, waardoor het nog drukker was. Naast het huidige schoolmuseum, waar vroeger een bank zat, was café de Uientuin. Daarnaast zat club 2000, wat daarna veranderde in de Clash en vervolgens ook nog veranderde in 4U, een discotheek. Hiernaast kon je tijdens het uitgaan even een broodje met shoarma halen bij Marmara. Hiernaast is de volgorde niet meer precies terug te halen, maar schuin tegenover de Graanbeurs zat ook nog bar Al Capone.

Ooit is er een kroegenboek uitgebracht, waarvan de editie van 1992 en 1999 nog terug te vinden zijn online! Hier staan alle kroegen en eetgelegenheden van Terneuzen in uit deze jaren. In deze boeken staan bijvoorbeeld ook City Bar, The Avenue, Grillhuis en The News. Na veel mensen gesproken te hebben en veel online onderzoek bleek er zelfs nog een zeilmakerij in één van deze panden te hebben gezeten. Ook was er in de tijd van Club 2000 een slager in één van de andere panden en vroeger was er zelfs een dokter te vinden in het rijtje.

Tjeerd Hooisma

Na alle verhalen over de Nieuwstraat van vroeger, waren we benieuwd naar de verhalen van de discotheken en kroegen die later in de panden kwamen. Om hier meer over te weten te komen spraken we Angelina. Zij woont al haar hele leven in Terneuzen en heeft dus vast nog wat leuke verhalen te vertellen over vroeger.

“Ik ging vroeger altijd uit in Terneuzen met vrienden. Een vriendin van mij werkte toen bij discotheek 4U en ik hielp vaak mee bij de garderobe. De sfeer was altijd super gezellig. Sowieso was uitgaan in Terneuzen altijd leuk. Het was druk en er hing een gezellige sfeer. Het is jammer dat de panden nu gesloopt worden, maar het stond al jaren leeg. Nu wordt er tenminste iets gebouwd dat goed is voor de stad. Er zijn weer andere plekken bijgekomen in Terneuzen voor jong en oud.”

Café de Schelde en café de Groote Slock kan je nog steeds in de Nieuwstraat vinden. De Bomvrije was vroeger een café en daar is dit jaar een fondue restaurant geopend met dezelfde naam. De nieuwe club LadyLuck is een welkome aanvulling voor de jeugd. Op de kop is het succesvolle tapas restaurant t’ Zusje dit jaar geopend en de Wijnbar stroomt in het weekend vol met (internationale) gasten.

In de plaats van de horeca panden komt er op de begane grond ruimte voor kantoren en dagbestedingsvoorzieningen van Zeeuwse Gronden. Op de verdiepingen hierboven komt ruimte voor appartementen van Clavis.

Plan voor de Nieuwstraat