• Vliegende Hollander by night

Ode aan Jan Lonink

De Terneuzense beeldend kunstenaar en dichter Jorien Brugmans schreef een ode aan Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen van 2003 tot 2021. Haar gedicht ‘oude sluis’ is te vinden aan het Brugpad, op de zijgevel van café De Vriendschap.

“Ik kreeg het verzoek van Frank Deij van de gemeente Terneuzen om een gedicht te schrijven voor Jan Lonink. Jan was een fijne man om mee te praten, hij is erg kunstminnend, zeer benaderbaar ook. Heel jammer dat hij weg is, het was een fijne, verbindende burgemeester”.

Wat de inspiratie voor het gedicht was? “Ik ben erg geïnteresseerd in de bouw van de nieuwe sluis. Ik lees er veel over en ga heel vaak kijken naar de ontwikkelingen binnen het nieuwe sluizencomplex. Het is een enorm belangrijk project, zeker niet alleen voor Terneuzen. In een van de versies van de conceptgedichten – allemaal geënt op het afscheid van Jan en zijn verdiensten voor de stad – gebruikte ik de oude sluis als metafoor voor Jan Lonink: uitgeschut zijn, een taak die erop zit. Dat was het beeld dat ik moest creëren! Als je eenmaal dat gegeven hebt, volgen de woorden vanzelf. Ook voor Lonink zat zijn taak erop: de verbinder, de echte burgervader, heeft zijn stad door een nauwe sluis naar breder vaarwater geloodst. De volgende burgemeester kan er zijn voordeel mee doen. De taal die Jan spreekt is de taal van het oosten ( Jan komt uit Twente ), maar zijn liefde voor zuidwest spreekt boekdelen!

Tijdens het uitzwaaimoment in het Scheldetheater mocht ik hem toespreken én het gedicht voordragen. Hij was zichtbaar ontroerd, hij vond het geweldig.” – Jorien Brugmans

www.jorienbrugmans.nl