• Vliegende Hollander by night

Omgebouwde kerken: Burny’s Axel

Je ziet het steeds vaker; kerken krijgen anno 2019 een ander bestemmingsplan dan waar ze in eerste instantie voor gebouwd zijn. Van woonhuis tot restaurant, van discotheek tot kledingzaak, alles is mogelijk! Geweldige oplossing toch, om leegstand of slopen te voorkomen?

Ook in onze regio hebben een aantal kerken een nieuwe invulling gekregen. Grote ruimtes, glas-in-lood, veel lichtinval, prachtige entree.. eindeloze voordelen. Wij nemen in de reeks Omgebouwde kerken een kijkje in een aantal kerken in de gemeente Terneuzen die ‘hergebruikt’ worden. We hebben de eigenaren gevraagd hoe ze tot deze beslissing zijn gekomen. Dat een kerk niet alleen koud, donker en geen sfeer heeft, bewijzen deze voorbeelden absoluut!

Deze week in de spotlight: Burny’s in Axel

Burny’s Axel
Sinds 1994 runnen Danny Griffioen en Berni Ottjes haarsalon Burny’s. In 2007 openden zij in Axel een prachtige salon in een kerkje in de Weststraat.

“Vrienden van ons hadden het kerkje in Axel al een tijdje op het oog. Zij wilden er graag een restaurant starten, maar kregen vanuit de gemeente en de kerkgemeenschap helaas geen toestemming hiervoor. Wij keken destijds eigenlijk naar een ander pand in dezelfde straat. Toen ik op een dag naar mijn auto liep, liep ik langs de kerk. Ik ben toch maar even binnen gaan kijken. Tot mijn verbazing lag de vraagprijs zelfs lager dan het andere pand dat wij op het oog hadden. De keuze was snel gemaakt, hier gaan wij een salon openen!”, vertelt mede-eigenaar Danny ons.

In mei 2007 gingen de heren met een bedrijf, dat gespecialiseerd is in verbouwingen in de kappersbranche, in zee. De kerk verkeerde toen nog in originele staat: de preekstoel stond er nog en er was zelfs een balustrade waar het zangkoor kon zitten aanwezig. Er moest dus nog genoeg gebeuren. Om kosten voor het leeghalen te drukken, kregen ze hulp van Café Teut. Zij hadden geopperd om de kerk leeg te halen. Als tegenprestatie mochten zij het interieur verkopen tijdens een veiling.

De verbouwing verliep vlot, ondanks dat er natuurlijk veel bij zo’n verbouwing kwam kijken; zoals de verschillende vergunningen, het vernieuwen van de leidingen en een nieuwe fundering. De enige eis waar ze zich aan moesten houden was, dat de kerk aan de buitenkant onveranderd zou blijven, qua interieur mochten zij zich helemaal uitleven. Na 4 maanden was de verbouwing klaar, en werd de prachtige locatie in september 2007 geopend.

“Ik ben zelf enorm tevreden met het resultaat. Toen ik begon in de kappersbranche, stond klantbeleving echt nog in de kinderschoenen, maar wij hebben ons altijd al ingezet voor net dat beetje extra voor onze klanten. Dit unieke pand speelt zeker een enorme rol in het versterken van de beleving van de klant. Je merkt het vooral aan klanten die hier voor het eerst komen, die kijken hun ogen uit!”, vertelt Danny.

Het interieur krijgt binnenkort naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van Burny’s een opfrisbeurt. “De basis van het gebouw is goed. De vloeren zijn authentiek en de mooie bogen van het dak zijn nog zichtbaar. We hebben laatste het hoekpand dat grenst aan de salon gekocht en bij de salon betrokken. We willen de twee gebouwen nog meer in elkaar laten overlopen, en de routering aanpassen. Hierbij hoort natuurlijk ook een nieuw fris interieur!”.

Voor meer informatie over Burny’s kun je HIER vinden.