• Vliegende Hollander by night

Omgebouwde kerken: Family Axel

Je ziet het steeds vaker; kerken krijgen anno 2019 een ander bestemmingsplan dan waar ze in eerste instantie voor gebouwd zijn. Van woonhuis tot restaurant, van discotheek tot kledingzaak, alles is mogelijk! Geweldige oplossing toch, om leegstand of slopen te voorkomen?

Ook in onze regio hebben een aantal kerken een nieuwe invulling gekregen. Grote ruimtes, glas-in-lood, veel lichtinval, prachtige entree.. eindeloze voordelen. Wij nemen in de reeks Omgebouwde kerken een kijkje in een aantal kerken in de gemeente Terneuzen die ‘hergebruikt’ worden. We hebben de eigenaren gevraagd hoe ze tot deze beslissing zijn gekomen. Dat een kerk niet alleen koud, donker en geen sfeer heeft, bewijzen deze voorbeelden absoluut!

Afgelopen weken namen we een kijkje bij Burny’s Axel en Markt 4 in Sas van Gent.
Deze week staat Family Axel in de spotlight!

Family Axel
De kerk in de Walstraat in Axel wordt momenteel omgetoverd tot een gezellige én betaalbare cafetaria en speelhuis. 18 juni wil eigenaar Luitjens Retail de deuren van Family Axel openen. Family is een franchise-concept met al veertig bestaande vestigingen in Nederland.

Luitjens Retail bezit in de omgeving van de kerk veel retailzaken. Dit wordt hun eerste horeca-avontuur. Vijf jaar geleden hadden zij hun ogen oorspronkelijk gericht op de pastorie naast de kerk en de 5000m2 grote tuin die erbij zat. Deze hadden zij nodig om een extra grote parking te maken voor het winkelcentrum in Axel. Toen de kerk op ook hun radar kwam, besloten ze deze ook te kopen. Door de kerk te kopen hebben zij minder beperkingen meer tijdens het verbouwen van de kerk, dus uiteindelijk ook meer mogelijkheden voor het bestemmingsplan van de kerk. We spraken Mirjam Sariman-Luitjens van Luitjens Retail over de aankoop en verbouwing van de kerk.

Zoektocht bestemmingsplan

“Vijf jaar lang hebben we gekeken wat we met de kerk gingen doen. Het was natuurlijk van belang dat wat er ook in de kerk zou komen, een meerwaarde is voor het centrum van Axel.  In die vijf jaar heeft de kerk natuurlijk niet alleen leeg gestaan, want af en toe werd er een openbaar evenement georganiseerd dat voor iedereen toegankelijk was.
Vanaf het begin hadden we meteen al het idee dat er iets van een horecagelegenheid in moest komen. Het was een hele zoektocht. We hebben ons afgevraagd ‘wat missen wij in Axel, wat is een mooie toevoeging voor Axel? En wat zou een meerwaarde kunnen bieden aan het centrum van Axel?’. Een ontmoetingsplek kwam steeds naar boven, maar in wat voor conceptvorm was nog niet duidelijk.
Uiteindelijk zijn we een onderzoek gestart, en uit de resultaten van de enquête kwam naar boven dat er in Axel eigenlijk behoefte was aan twee dingen: een goede frituur én een terras in de zon. Hierop hebben wij ingespeeld, en zijn we uitgekomen bij het Family concept”.

De verbouwing

De kerk waarin Family Axel zich zal vestiging staat al sinds 2013 leeg. De familie Luitjens heeft besloten om in zee te gaan met veel verschillende bedrijven om de verbouwing te realiseren. Deze is vier maanden geleden gestart.

“We hebben eerst op lokaal gebied gekeken welke bedrijven we konden inhuren. Voor meer specialistische werk, hebben we andere bedrijven uit het land ingeschakeld. Het is namelijk enorm belangrijk dat het klimaat, de geur en akoestiek allemaal goed is, en dat vraagt nogal wat inspanning omdat het een groot en oud gebouw is.
Alle betrokkenen zijn dag en nacht in de weer om de deadline te halen. Omdat het een uniek pand is, heeft ook iedereen zin om aan dit project te werken. We proberen ondanks de ingrijpende verbouwing, zoveel het karakter van de kerk te behouden. Onze architect zorgt ervoor dat zoveel mogelijk details van de kerk in stand gehouden worden. Onder andere het glas in lood blijft in tact en de bogen van het plafond laten we ook zitten.
De afgelopen jaren is gebleken dat de inwoners van Axel zoveel herinneringen in deze kerk hebben. Veel Axelaars zijn hier getrouwd, hebben hier hun communie gedaan of zijn er gedoopt. We zijn benieuwd of deze herinneringen met het nieuwe uiterlijk nog steeds naar boven zullen blijven komen!”

Concept

“Het wordt een laagdrempelig concept dat voor iedereen toegankelijk is. Je kunt hier de hele dag vertoeven als je wilt. Van koffie met gebak tot een borrel met iets lekkers. Ook voor avond eten kun je natuurlijk bij ons terecht; een lekkere saté of een heerlijke salade. Dit kun je trouwens ook allemaal afhalen of opeten op ons grote terras. Hier kunnen we wel 120 man kwijt! We zijn straks 7 dagen per week geopend van 9:30 – 21:30 uur, en onze openingstijdens zijn aangepast aan het winkelcentrum.
Hier in de buurt kennen we het begrip ‘cafetaria’ op deze manier nog niet echt, dus ik ben benieuwd naar alle reacties!
Je komt in een unieke prachtige omgeving waar serviceniveau en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Voor de kinderen is er binnen een grote speelplek, maar ook buiten is er een klein speeltuintje. Iedereen is welkom bij deze ontmoetingsplek!”

In de categorie bijzondere restaurants mag Family Axel zeker worden opgenomen. Je kunt dus binnenkort 7 dagen per week naar de kerk in Axel, niet om te biechten, maar voor een hemels frietje!