• Vliegende Hollander by night

OMGEBOUWDE KERKEN: MARKT 4 SAS VAN GENT

Je ziet het steeds vaker; kerken krijgen anno 2019 een ander bestemmingsplan dan waar ze in eerste instantie voor gebouwd zijn. Van woonhuis tot restaurant, van discotheek tot kledingzaak, alles is mogelijk! Geweldige oplossing toch, om leegstand of slopen te voorkomen?

Ook in onze regio hebben een aantal kerken een nieuwe invulling gekregen. Grote ruimtes, glas-in-lood, veel lichtinval, prachtige entree.. eindeloze voordelen. Wij nemen in de reeks Omgebouwde kerken een kijkje in een aantal kerken in de gemeente Terneuzen die ‘hergebruikt’ worden. We hebben de eigenaren gevraagd hoe ze tot deze beslissing zijn gekomen. Dat een kerk niet alleen koud, donker en geen sfeer heeft, bewijzen deze voorbeelden absoluut!

Vorige week namen we een kijkje bij Burny’s in Axel. Deze week staat Markt 4 in Sas van Gent in de spotlight!

Markt 4
De Sasse Cuyperskerk is een volledige restauratie en transformatie ondergaan. We spraken Jacques Sol van de ‘Stichting Behoud Cuyperskerk’ over de verbouwing en de nieuwe bestemming van Markt 4, zoals de voormalige kerk nu heet.

“Wat veel mensen niet weten, is dat de Sasse Cuyperskerk ontworpen is door Pierre Cuypers.. dezelfde architect die ook het Rijksmuseum en Amsterdam Centraal heeft ontworpen. Dit is toch wel erg speciaal! En omdat veel Sassenaren mooie herinneringen hebben aan deze kerk, bijvoorbeeld een communie, een trouw of een doop, heeft Stichting Behoud Cuyperskerk zicht hard gemaakt voor het behoud van de kerk!”, vertelt Jacques enthousiast.

Verbouwing
Een volledige restauratie was dringend nodig om de kerk te herstellen. Na 8 jaar leeg te hebben gestaan, vertoonde de kerk toch redelijk wat tekenen van verval. Aannemingsbedrijf Leenhouts werd aangewezen om de restauratie uit te voeren, doordat zij als enige Zeeuwse bedrijf het certificaat ‘Erkend Restauratie Bedrijf’ bezitten. In maart 2018 ging de restauratie van start.

“In grote lijnen is de kerk aan de binnenkant hetzelfde gebleven; het prachtige glas-in-lood en het unieke metselwerk dat kenmerkend was van Cuypers. De zuilen en pilaren zijn gezandstraald. We hebben zelfs van de oude houten vloer een bar laten maken!”, vertelt Jacques.

 

Invulling
Om ervoor te zorgen dat de kerk in de toekomst kan blijven bestaan, zal Markt 4 op de volgende 4 pijlers gaan draaien:

 1. Een sociaal-maatschappelijk restaurant dat gerund wordt door cliënten van Zeeuwse Gronden. Het ‘eten wat de pot schaft’-concept is een groot succes. “We hebben hiervoor gekozen om vereenzaming te voorkomen, wat toch een groot probleem is bij o.a. ouderen. Tegen een laag bedrag van €3,50 kan iedereen hier genieten van een heerlijke verse maaltijd!” Het restaurant is dinsdag t/m zondag van 8:00 – 15:30 uur geopend.
 2. Een heuse versmarkt die zes dagen per week geopend is. Jacques Sol somt op:
  • Barista Kathy van Deliciis maakt de meeste verrukkelijke creaties. Geniet bij je koffie of thee ook van een stukje heerlijke taart!
  • Patrick’s Beenhouwer en kaas: eerlijk en lekker vlees en lekkere kaas.
  • Bierbrouwerij La Fontaine & Le Bon Vin van Koen Feyen uit Sas: huisgemaakte bijzondere biertjes en wijn van kleinschalige Franse boeren
  • groente- en fruitkramen van ‘Het Boertje’ uit Terneuzen : kraakverse groenten en sappig fruit!
  • Bloem de Meulenkar: allerlei brood- en bakmixen van een molenaarsdochter Tina uit Spui.
  • Bakkerij de Bruijne: Goed brood, gemaakt van hoogwaardige ingrediënten. Het is zo simpel.
  • Binnenkort wordt er ook een Sushi-kraam verwacht!
 3. Op de verdiepingsvloer zijn acht kantoorruimtes gerealiseerd voor acht start-up ondernemers uit de regio. Je kunt er een kantoorruimte huren voor €150 incl, voor maximaal twee jaar. Momenteel zijn al zes van de acht ruimtes verhuurd aan o.a. een afscheidsfotografe en een internetbedrijfje.
 4. In het mooiste gedeelte van Markt 4 kun je de evenementenruimte afhuren voor evenementen, meet & greets en feestjes. De zaal is volledig inrichten naar eigen wens in te richten.

Uniek concept

“Het is een ambitieus plan voor een dorp, je verwacht dit eerder in een grote stad, maar de belangstelling van de Sassenaren en mensen uit de omgeving is overweldigend. Het is absoluut uniek voor de regio. De indoor-markt heeft echt iets persoonlijks. Vooral als het zonnig is schijnt er een bijzonder licht naar binnen door het glas-in-lood. Ondanks dat alle onderdelen een eigen karakter hebben, is alles toch één geheel! Dat is heel mooi om te zien.”