• Vliegende Hollander by night

Ondernemen in… Axel

Het begon allemaal met een passie voor relaxen en nu, 30 jaar later, is Aquavia nog steeds erg succesvol. Niet alleen als wellnesscentrum, maar ook als zwemschool. Dertig jaar geleden begon Anita met Aquavia in Axel en sindsdien loopt het als een trein. Het werken met enthousiaste kinderen en ouders is wat het werk zo leuk maakt, na al deze jaren doet ze dit nog steeds met enorm veel plezier. Wij gingen langs bij Anita om te vragen naar het ondernemen in Axel en het succes van de afgelopen 30 jaar!

Hoe is Aquavia tot stand gekomen?

Ik ben van jongs af aan opgegroeid met zwemmen, dit zat namelijk in de familie; iedereen zat op de zwemclub en ook thuis ging het hier vaak over. Ironisch genoeg moest ik er niet zo veel van hebben: mijn interesse lag daar niet en het was ook geen sector waar ik later in wilde gaan werken. Op een gegeven moment ging ik regelmatig naar de sauna die destijds op in Axel zat; ik houd van een heerlijk relaxmoment op zijn tijd!

Ik werd toen betrokken bij de zwemlessen die ze daar gaven en na één sprong in het water besefte ik dat ik het eigenlijk toch best wel leuk vond. Zo is het balletje gaan rollen en ging ik zwemles geven. Een aantal jaar later wilden de toenmalige eigenaren ermee stoppen; het pand werd gesloten en afgebroken. Ik vond dit zo jammer, dat ik besloot dit zelf voort te zetten.

Ik besloot samen met mijn toenmalige partner een pand te kopen op de Polenstraat in Axel. We hebben toen het pand verbouwd met de hulp van vrienden en familie. Binnen vier maanden was de nieuwe zwemschool klaar en konden de zwemlessen beginnen!

Naast zwemles volgen is er bij Aquavia nog meer te beleven; we proberen het aanbod zo divers mogelijk te maken. Zo kan je bij ons terecht voor peuterzwemmen, aquasport, snorkellessen en kunstzwemmen. Zo is er altijd voor ieder wat wils!

Tegelijkertijd zijn we begonnen met de sauna. Dat liep echt als een trein! Je hebt niet veel opties hier in de regio als het om wellness gaat, dus we groeiden enorm snel. Met de groei van de zwemschool en de sauna, was ook een groei binnen ons team nodig. Daarnaast verbouwen we elk jaar wel iets; zo hebben we een rustruimte toegevoegd, een buitensauna en een afkoelbad.

We zijn begonnen met één sauna, maar als snel moest ook dat uitgebreid worden. We hebben op dit moment twee sauna’s, een stoombad en een buitensauna waar we in totaal 25 man in kwijt kunnen.

De unieke factor

Ik ben nu al 30 jaar lang bezig met mijn zwemschool en sauna en nog steeds loopt het goed. De reden hiervoor is volgens mij dat je die combinatie hier in de regio maar weinig ziet. Ik vind zelf de combinatie van sauna en zwemschool top: je bent bezig met het inplannen van zwemlessen, hebt contact met ouders en tegelijkertijd heb je contact met verschillende klanten voor de sauna. Deze diversiteit maakt het werk leuk en variërend.

Ik wil altijd blijven leren en mijzelf ontwikkelen. Zo heb ik bijvoorbeeld een opleiding gedaan tot psychotherapeut; deze vaardigheden zijn heel erg belangrijk als je werkt met kinderen; het helpt je om ze beter te begrijpen. Ook heb ik een opleiding hydrotherapie gevolgd; dit kun je nu ook boeken bij Aquavia. Dit heeft op veel mensen een ontspannende werking, maar kan ook emotioneel was losmaken.

Ondernemen in Axel

Vanaf het moment dat Aquavia open ging hadden we een wachtrij van anderhalf jaar. Druk is het eigenlijk altijd wel gebleven. We zijn nu een tijdje dicht geweest door corona. Aan het begin voelde dit een beetje als een vakantie, maar ik ben wel heel erg blij dat we nu weer lekker aan de slag kunnen! Het is zo fijn om de enthousiaste kinderen weer te kunnen ontvangen.

Aquavia bevindt zich net buiten het centrum van Axel, maar ik probeer wel altijd deel te nemen aan de lokale evenementen. Zo leren, ondanks dat we al 30 jaar bestaan, steeds meer mensen ons kennen. Er is de afgelopen jaren ook veel bijgekomen in Axel; zo hebben de eigenaren van Bij Luitjes een prachtig nieuw restaurant geopend in de oude kerk en daarbij het hele parkje vernieuwd.

Ondernemersverenigingen

Ik zat vroeger altijd in de Kamer van Koophandel ondernemersvereniging en tot voor kort bij Fun and Business. Ik merkte echter dat ik daar steeds minder tijd voor had en steeds minder uit kon halen voor mijzelf. Daarom ben ik daar onlangs uitgestapt. Ik heb vroeger ook bij de Nationale Sauna Vereniging gezeten. Zij boden verschillende opleidingen aan en elke keer als we samenkwamen gingen we ook naar de sauna en crosste ik het hele land door. Dat was altijd super leuk. Die vereniging bestaat helaas niet meer, maar ik kan bij mijn landelijke collega’s nog altijd terecht voor advies gelukkig!

Toekomstplannen

Aquavia bestaat al bijna 30 jaar en ik ben zelf al 64; mijn toekomstdroom is dat er iemand het over een paar jaar wil overnemen en dat diegene met dezelfde passie Aquavia zal runnen.