• Vliegende Hollander by night

Ondernemen in… Axel

Axel, een stad met zo’n achtduizend inwoners, die in de volksmond ook wel êêrpelkappers genoemd worden. Deze kern verrast met een gevarieerd aanbod kwaliteitszaken en heeft een hechte club ondernemers. We spraken Erika van Erika Bodyfashion over het ondernemerschap in Axel.

Ondernemen in Axel

“Ik ben aangesloten bij de ondernemersvereniging uit Axel, Axclusief. Bij de vereniging zitten 42 ondernemers uit Axel aangesloten. Het voordeel hiervan is dat je een collectief hebt, waarmee je samen naar buiten kunt treden, bijvoorbeeld over openingstijden tijdens covid19. Het contact tussen de gemeente en het bestuur is goed. Stel je wilt informatie over het aanvragen van subsidies of vergunningen, dan worden we goed geholpen.

Binnen de ondernemersvereniging bestaan er verschillende groepjes die evenementen organiseren, bijvoorbeeld de Kerstmarkt, de Sinterklaasintocht en nog veel meer andere evenementen. Ik zelf zit al jaren in een groep met hele leuke ervaren ondernemers: Marcia Tieleman (LIME Womans wear), Dick Oggel (Oggel Interim-Management & Advies), Ingeborg Spuesens (Spuesens Makelaars & Taxateurs), Sandra Schram (Kapsalon Knipsels) en Rudi Lafaille (kunstgalerie de Zwarte Kat). Zo hebben we bijvoorbeeld vorig jaar voor het eerst het “Voor Altied Jong festival” voor ouderen georganiseerd. Dit jaar hebben we op Valentijnsdag een Drive-In bioscoop opgezet, dat was echt een groot succes! We kregen al meteen veel aanvragen om de bioscoop van de zomer nog eens te organiseren. Dat zou in de 1,5 meter maatschappij prima kunnen. Helaas hebben ondernemers door covid19 andere prioriteiten, dus dat gaat lastig worden. We worden zelf niet per se beter van de evenementen, maar het zet Axel wel goed op de kaart.”

Ondernemerschap in uitdagende tijden

“Wat mij opvalt” is dat alle ondernemers in Axel enorm goed bezig zijn. De meesten hebben een afhaalpunt of bezorgen spullen. Er wordt ook makkelijk contact gezocht over bijvoorbeeld openingstijden en er heerst meer saamhorigheid. Tijdens Moederdag heeft Restaurant de Graanbeurs lunchpakketten verzorgd. Ze belden mij en kapsalon Kyrami verderop in de straat of ze er een bon van ons in mochten doen, super leuk! Het is hartstikke mooi hoe collega’s elkaar hier in Axel steunen. Er is lokaal wel echt het besef van ‘we moeten het samen doen!’.

Momenteel zijn we ook druk bezig met een gezamenlijk online platform op te stellen voor Axel. Ondernemers kunnen zich aansluiten om hun spullen online te etaleren en/of te verkopen. Je merkt al jaren dat het winkelende publiek zich meer online oriënteert en koopt. Ondanks die trend, blijft de koopkracht in Axel redelijk stabiel.”

Terug naar het begin…

“Ik ben ooit begonnen in de winkel van Marteijn de Boevere”. Ik kom zelf uit het kappersvak, maar er waren toen een aantal zieken dus ik ben ingesprongen om te helpen. Na een aantal jaar daar gewerkt te hebben, ben ik voor mezelf begonnen. Ik begon 20 jaar geleden in een huurpandje verderop in de straat.

Vijf jaar geleden besloot ik om met mijn winkel te verhuizen naar het oude postkantoor, omdat ik uit mijn jasje gegroeid was. Dat komt omdat ik naast de verkoop van lingerie, badkleding en nachtkleding ook gespecialiseerd ben in het aanmeten van borstprotheses en de daarbij behorende lingerie en zwemkleding. Momenteel ben ik de enige in Zeeuws-Vlaanderen die dat doet. Het is eigenlijk begonnen toen er een dame in de winkel kwam die ik niet goed kon helpen omdat ik geen Bh’s voor borstprotheses verkocht. Dat vond ik zo erg, dus ben ik meteen mijzelf gaan verdiepen in deze branche. Toen de privatisering van de zorg in Nederland is gekomen (2010) heeft men voor het aanmeten van mammaprothesen een overkoepelend orgaan in het leven geroepen (SEMH). Deze verplicht mij een certificaat te halen en hiervoor ook iedere twee jaar een nascholing te volgen. Ook volgt er jaarlijks een audit om het certificaat jaarlijks te kunnen vernieuwen omdat er zulke strenge eisen vanuit de zorgverzekeraars gesteld worden. Maar ik doe het aanmeten zó graag, want het is enorm dankbaar werk. Als mijn moeder zoiets overkomt, zou ik het heel erg vinden als ze helemaal naar Roosendaal of Bergen op Zoom moet voor het aanmeten van zo’n prothese .”

Klantenkring

“Net voor de coronacrisis heb ik op 4 maart mijn 20-jarige bestaan feestelijke gevierd. Zo gek dat nu alles zo anders is. Het zijn moeilijke tijden,maar ik heb nog redelijk mijn werk omdat mensen vanuit het ziekenhuis naar mij gestuurd worden voor het aanmeten van een prothese of aangepaste bh. Hierdoor zitten er in mijn klantenbestand mensen van Sluis tot Nieuw-Namen. Ik heb zelfs veel klanten die verhuisd zijn die nog altijd bij mij komen. Ze zijn dus heel trouw. Dat heb ik ook gemerkt tijdens de covid19 uitbraak. Heel de handel zakte in, en ik maakte mij echt zorgen over de toekomst van mijn zaak. Ik heb toen een berichtje geplaatst op Facebook over de huidige situatie, en dat heeft veel mensen wakker geschud. Ik kreeg van klanten bloemen, kaartjes en ze kochten massaal cadeaubonnen bij mij. Er waren zelfs klanten uit Amsterdam die spullen bestelden. Dat was zo mooi! Het gaf mij echt weer een boost.”

Een dagje Axel…

“Wat je absoluut niet mag overslaan als je een dagje naar Axel komt? Ik vind het nieuwe museum ‘Het Warenhuis’ echt een aanwinst. Dat is echt leuk om eens te bezoeken met of zonder kinderen. Wij hebben het eens met een gids gedaan. Die wist echt super veel interessante dingen te vertellen. Een dikke aanrader! Als je zo’n bezoek kan combineren met eens een kijkje in de oude molen, een bezoek aan een kunstgalerie, een oud radiomuseum en een stevige klim in de Watertoren dan kun je jezelf een prima dagje vermaken. Op zaterdag staat er nog altijd de markt, die misschien niet meer de allure heeft van vroeger, maar nog altijd prachtige ambachtelijke producten heeft zoals, vis, kaas, kip, noten, enz.

De Watertoren door fotograaf Gianni Agosti

Als je naar Axel komt, neem dan vooral je fiets mee! Fiets een rondje door het buitengebied en /of loop eens over de vlakte De Woeste Kop of het Axelse bos. Dit heb ik laatst ook nog met mijn moeder gedaan en op de vlakte kwamen we een vosje en hertjes tegen. Ook de Fortenroute vind ik een aanrader.

Qua horeca is er voor ieder wat wils. Van wat exclusiever tot betaalbaar. Je kan er terecht voor een ontbijtje, lunch én diner. Ook om te winkelen ben je in Axel aan het juiste adres. Er zijn hier veel speciaalzaken, we hebben geen ketens. Dat maakt het denk ik uniek. Belgische klanten zeggen vaak dat ze het hier zo gemoedelijk vinden. Iedereen is bereid om je te helpen en ze trekken alles uit de kast om het je naar je zin te maken! En daar sluit ik me volledig bij aan.

Wij zeggen altijd dat Axel eigenlijk alles heeft. Als je niet buiten Axel komt, heb je eigenlijk alles in de buurt. Er is een zweefvliegclub, een golfclub, een motor(cross)club, prachtige natuur, bossen, horeca, gezellige terrassen en veel parkeergelegenheden. Voor ieder budget kun je in Axel terecht, en wij verwelkomen je graag!”