• Vliegende Hollander by night

Ondernemen in.. Hoek

Op oude kaarten van het land van Axel en Neuzen is nog goed te zien waar Hoek zijn naam aan te danken heeft. Op de plek waar drie zeedijken samenkwamen vonden de 16e eeuwse polderwerkers een veilige woonplek. Dat is tot op de dag van vandaag gebleven.
We spraken Eric Ruben, eigenaar van de Coop Supermarkt over het ondernemerschap in deze kern.

Ondernemen in Hoek

“De ondernemersvereniging van Hoek is al een tijdje niet of nauwelijks actief geweest. Het werd ooit opgericht door iemand die geen ondernemer is, maar die wel veel met het dorp had. Daarna is het helaas een beetje naar de achtergrond geëbd. Dit vond ik niet kloppen, omdat er in Hoek genoeg ondernemers zijn die hier volgens mij veel baat bij kunnen hebben. Vorig jaar heb ik gekeken wie er in het bestuur zaten en die heb ik benaderd. Ik heb ze gevraagd wat de planning was, en dat was helaas onduidelijk. Ik heb toen aangegeven om er een rol in te willen spelen. Voor corona hebben we een vergadering gehad en een nieuw bestuur gekozen. Het is momenteel lastiger om samen te komen of dingen samen te organiseren, omdat de meeste ondernemers nu andere zaken hebben om zich druk om te maken.

Ik denk dat het voordeel van een ondernemersvereniging enorm groot kan zijn. Je vormt een collectief tegenover andere partijen zoals bijvoorbeeld de gemeente. Je bent dan één aanspreekpunt. Je zou bijvoorbeeld samen campagnes kunnen bedenken om mensen naar Hoek te trekken en enthousiast te maken voor de winkels hier. Zo hebben we tijdens corona een leuke actie uitgezet. Er is door vier ondernemers, die het door corona extra druk hebben, een bedrag beschikbaar gesteld voor een spaaractie. Klanten konden een volle spaarkaart inruilen bij één van deze ondernemers, en kregen dan €10 korting om te besteden bij ondernemers die de omzet terug zagen lopen. We gaan uiteraard, zodra het weer mogelijk is, kijken hoe we nog meer voor elkaar en het dorp kunnen betekenen.

Vroeger organiseerden de ondernemers uit het dorp wel vaker leuke activiteiten in het dorp. Zoals het prijzenfestival aan het einde van het jaar en de winter BBQ voor het hele dorp. Dat waren echt leuke acties die weer leven in het dorp bliezen. Het is wel belangrijk om het dorp leefbaar te houden, daarom steunen veel ondernemers ook verenigingen in de vorm van sponsoring. Omdat ook wij het belangrijk vinden dat de faciliteiten in het dorp behouden blijven, sponsoren wij bijvoorbeeld de avondvierdaagse, tennisclub, speelweek etc.”

Wat speelt er in het dorp?

“Ik merk dat Hoek echt een ons-kent-ons dorp is. Dat is positief, maar dat kan ook wel eens lastig zijn voor een buitenstaander. Wat ik ook vaak hoor is dat er dringende behoefte is aan senioren huisvesting. De ouderen willen niet weg, maar ze kunnen door gebrek aan ouderenwoningen hier niet blijven. Dat is treurig om te zien. De huizen die daarna leeg komen te staan, worden gelukkig wel weer snel gekocht door jonge stellen en gezinnen. Dat is dan weer een positieve ontwikkeling.

Wat er verder nog speelt in het dorp zijn natuurlijk de basisscholen, die zijn samengevoegd en wachten nu op nieuwbouw. Hoek is nog steeds een compleet dorp met veel faciliteiten; we hebben een bakker, slager, fietsenwinkel, horeca, supermarkt, bank, een aantal kappers, een bouwmarkt en dan vergeet ik er vast nog een paar. Je hoeft het dorp dus niet uit, alles wat je nodig hebt is hier te vinden. Dus kom zeker een keer naar Hoek! We zijn een gemoedelijk dorpje met een mooie molen en een herbouwde kerk. Je hebt hier ook prachtige natuur, een mooie kreek en een bos. En niet te vergeten onze actieve voetbalclub die overal in Nederland wel bekend is, HSV Hoek”

Terug naar het begin

“In 2007 ben ik hier begonnen in de vulploeg toen het nog een C1000 was. Ik ben toen doorgegroeid naar bedrijfsleider. In 2015 veranderde de C1000 in een Emté supermarkt, waar ik ook bedrijfsleider was. Op 1 januari 2018 heb ik de supermarkt overgenomen van mijn toenmalige werkgever. In 2019 hebben we de winkel compleet gerenoveerd en zijn we geopend als een Coop. Emté werd toen namelijk overgekocht door Coop en Jumbo.

Het leek mij ook leuk omdat wij nu de enige Coop in Zeeuws-Vlaanderen zijn. Er komen tegenwoordig zelfs mensen uit Hulst en Breskens kijken. Verder bestaat onze klantenkring voornamelijk uit de lokale bevolking, en de bewoners van de omliggende dorpen zoals Biervliet, Phillipine en Sluiskil.”