• Vliegende Hollander by night
  • Yannick Verbiest, een jonge ondernemer uit Koewacht, is mede-eigenaar van Plus Verbiest. Wij vroegen hem naar het ondernemersleven.

Ondernemen in… Koewacht

Koewacht is een bijzonder dorp; niet alleen is het dorp verspreid over Nederland en België, maar het is ook nog eens verdeeld over maar liefst drie gemeentes. Niet gek hé, voor een dorp met maar 2500 inwoners? Het grootste gedeelte van het dorp maakt deel uit van de gemeente Terneuzen, dus daarom verdient ook Koewacht natuurlijk een plekje in onze rubriek: ‘Ondernemen in…’. We spraken hiervoor Yannick Verbiest, ondernemer in hart en nieren. Samen met zijn ouders is hij de eigenaar van Plus Verbiest. 

Plus Koewacht Yannick Verbiest

Yannick Verbiest is met zijn 30 jaar één van de jongere ondernemers uit het grensdorp Koewacht. Ondanks zijn jonge leeftijd is het ondernemerschap hem zeker niet vreemd! Je zou zelfs kunnen zeggen dat het hem met de paplepel is ingegoten. Yannick runt, nu nog samen met zijn ouders, Plus Verbiest op Koewacht. Over een paar jaar gaat hij de boel alleen runnen.  

De naam Verbiest is alom bekend in het grensdorp; de supermarkt Verbiest vindt namelijk zijn oorsprong bij de kruidenierswinkel van zijn overgrootvader en –moeder, meer dan honderd jaar geleden. Dit betekent dat Yannick de vierde generatie wordt aan wie de winkel wordt doorgegeven.  

Ondanks dat Yannick niet zelf meer in Koewacht woont, is hij er wel elke dag te vinden: “Het is een hele drukke job, veel werk, maar dat doe ik heel graag. Ik ben dan ook dagelijks in de winkel te vinden. Vroeg uit bed, veel werken: ik vind het allemaal niet zo erg. Bovendien vind ik het leuk om dagelijks een praatje met de klanten te maken.” 

Ondernemen in Koewacht 

“Er is een ondernemersvereniging in Koewacht waar wij bij zijn aangesloten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet vaak bij de bijeenkomsten ben, door mijn nu al drukke leven. Echter zetten we samen met de ondernemersvereniging wel verschillende lokale acties op. Denk daarbij aan dorpsevenementen als de Meimarkt en de kerstmarkt, maar ook kunnen de bewoners van het dorp bijvoorbeeld leuke prijzen winnen of ergens voor sparen. Ik zie dan ook zeker de voordelen van aangesloten zijn bij de ondernemersvereniging. Wanneer je meer samendoet, bereik je natuurlijk veel meer. Vooral nu in tijden van corona merk ik dat het enorm gewaardeerd wordt dat we elkaar proberen te helpen waar mogelijk en dat we klaarstaan voor elkaar als ondernemer. De klanten zien dit en ook zij waarderen dat.” 

Bij Plus Verbiest organiseren ze daarnaast op eigen houtje regelmatig acties om de lokale ondernemer te steunen. Zo kun je bijvoorbeeld een cadeaubon van een lokale kledingwinkel winnen wanneer je online bestelt bij de supermarkt en vind je in hun supermarkt verschillende lokale producten terug; van de groenten van de boer tot heerlijke garnalenkroketten en vol au vent van een lokaal restaurant.  

“Het voordeel is dat wij van Plus de vrijheid krijgen om onze eigen producten in te kopen en dus kunnen kiezen voor lokale producten. We creëren hiermee een win-win situatie voor zowel ons als de lokale ondernemer. De klanten zien de lokale producten graag in onze schappen en dat zien we ook terug in de verkoop van deze producten. Onze klanten zien in dat ze hiermee het verschil kunnen maken voor lokale ondernemers.” 

Wat speelt er op het dorp? 

De doelgroep klanten is erg divers in Koewacht. “Koewacht is in tweeën gedeeld qua landen en dit zie je ook duidelijk terug in de herkomst van onze klanten. Zo krijgen we klanten uit Koewacht zelf, maar ook uit Stekene, Moerbeke en Heikant. Qua Nederlanders en Belgen ligt de verhouding 50/50.” 

Het aanbod qua winkels is wel veranderd de afgelopen jaren geeft Yannick aan: “Omdat er verschillende bakkers en slagers de afgelopen jaren weg zijn gegaan, proberen wij dit aanbod op te vangen door ons lokale aanbod. Ons aanbod is de afgelopen jaren nóg ambachtelijker geworden.” 

Koewacht Supermarkt Plus Terneuzen

Een middagje in Koewacht 

Wil je graag eens het assortiment bekijken van Verbiest in Koewacht? Maak dan ook meteen een wandeling door de polders en het bos. Want voor wie het nog niet wist: Koewacht biedt prachtige wandelroutes voor de natuurliefhebber. 

Ondanks dat er niet veel ‘grote’ evenementen plaatsvinden in Koewacht, is het wel een hele hechte kern, waar juist de bewoners bijeenkomsten organiseren vertelt Yannick. Zo zie je dat er weleens buurtbarbecues worden georganiseerd of dat de bewoners in samenwerking met ondernemers andere leuke evenementen organiseren. “Dat is het voordeel van zo’n kleine plaats: iedereen kent elkaar, helpt elkaar en maakt een praatje. Daaruit ontstaan de leukste initiatieven.” 

Toekomstbeeld 

In 2017 was de laatste grote verbouwing bij Verbiest; toen werd ook de naam veranderd in Plus Verbiest, werd de winkel qua oppervlakte verdubbeld en opende er aansluitend een slijterij. Tegenwoordig hebben ze zelfs hun eigen bezorgservice! In de toekomst hoopt Yannick de winkel nog verder te laten groeien. “Of mijn kinderen de winkel later overnemen? Dat weet ik nog niet, ik ga ze niet dwingen, maar het zou wel leuk zijn! De tijd zal uitwijzen wat er verder op mijn pad komt. Ik ben in ieder geval erg blij om het stokje van mijn ouders over te nemen en ben benieuwd naar wat de toekomst ons brengt.”