• Vliegende Hollander by night

Ondernemen in… Philippine

Philippine; een dorp met slechts 2000 inwoners. Als je denkt aan Philippine, denk je natuurlijk gelijk aan mosselen. Philippine heeft niet voor niets de bijnaam Mosselstad. Van heinde en ver bezoekt men Philippine om te genieten van deze heerlijkheid. Een traditie die Philippine overhoudt aan zijn vroegere verbinding met de Westerschelde. Maar Philippine heeft nog veel meer te bieden… 

We spraken Nancy Verplanke, eigenaresse van dameskledingzaak Prêt à Porter, over haar bedrijf en het ondernemerschap in Philippine. 

Prêt à Porter

Jarenlang werkte Nancy met plezier in de modebranche in een kledingwinkel in Terneuzen, maar helaas kwam daar na 17 jaar een einde aan. Ze besloot voor haarzelf te beginnen; op haar 50ste opende ze haar eigen damesmode winkel. Prêt à Porter was geboren. “Als klein meisje droomde ik er al van om een eigen zaak te openen. Dit is altijd blijven kriebelen. Toen besloot ik het gewoon te doen. Het pand waar ik nu in zit stond te koop en was perfect; mijn winkel zit direct aan mijn huis.” 

Zo gezegd, zo gedaan en op 11 augustus 2018 opende Nancy haar eigen damesmode kledingzaak. Zo vertelt Nancy: “In Terneuzen wist ik wel welke klanten ik had, maar in Philippine was dit voor mij nog onbekend. Dit maakte het wel spannend. Ik wilde mij graag ook richten op de ouderen in Philippine. Tegenwoordig is mijn klantenkring erg breed, van jong tot oud. De naam Prêt à Porter past daarom erg goed bij mijn winkel; de winkel is voor iedereen toegankelijk.  

Nu met de sluiting van de detailhandel verkoop ik ook online mijn kleding en probeer ik meer zichtbaar te zijn op social media. Ik merk dat ik de jongeren beter bereik via deze kanalen. Het online verkopen, gaat eigenlijk beter dan verwacht! Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn (vaste) klanten die mij blijven steunen en blijven kopen bij mijn winkel.” 

Ondernemen in Philippine

“Philippine heeft geen ondernemersvereniging. Wel is onze dorpsraad erg actief en betrokken, hierin worden ook de ondernemers in meegenomen.  Zo heb ik recent een online vergadering bijgewoond over de plannen voor de markt in Philippine. Daarnaast sponsor ik diverse verenigingen. Bij de ronde van de Braakman sponsor ik bijvoorbeeld mijn jurkjes voor de rondemissen.  

De slager heeft zich getransformeerd tot traiteur: La Couronne. Zij pakken het erg leuk aan moet ik zeggen! In de tuin hebben ze een pop-up restaurant en op elke tafel staat een mini BBQ. Als je hier zit krijg je het gevoel dat je in Frankrijk bent; une bonne ambiance! De eigenaren verzinnen steeds weer wat nieuws; zo hebben ze ook een foodtruck voor de winkel staan.  

In Philippine is Café Restaurant De Zwaan geen onbekend begrip; hier komt men graag voor een hapje of een drankje. Daarnaast is Philippine een nieuwe hotspot rijker; waar vroeger De Fijnproever zat, zit nu Bij Camiel. Dit is een geweldige plek om te borrelen en je kunt hier ook heerlijk eten, maar dat geldt natuurlijk voor alle restaurants in Philippine 😉! Daarnaast hebben we er een nieuwe Cafetaria bij: De Ambacht.”

Nancy hoopt dat er nog meer nieuwe zaken zich zullen vestigen in Philippine: “we kunnen elkaar alleen maar versterken.” 

Kortom; Philippine is een leuk dorp dat naast mosselen en natuurlijk de kledingwinkel van Nancy, nog veel meer te bieden heeft. Nancy gaf ons de tip om een wandeling te maken onder begeleiding in het dorp. “Dat is erg leuk om te doen en zo kom je gelijk meer te weten over de geschiedenis van Philippine.” 

Dromen voor de toekomst 

Als ondernemer moet je nooit stoppen met dromen en doelen stellen; dat is de pracht van het vak. De toekomstvisie van Nancy is duidelijk: “ik wil graag nog meer naamsbekendheid in de omgeving krijgen. Ik vind het belangrijk dat mensen het leuk en gezellig vinden om naar mijn winkel te komen; een genietmoment.  

Prêt à Porter is een winkel voor iedereen. Moeder en dochter zijn hier welkom om samen kleren te shoppen onder het genot van een kopje koffie en een gezellige babbel. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat mensen het naar hun zin hebben en met een blij gevoel mijn winkel uitlopen.”