Ondernemen in.. Sas van Gent
Sas van Gent, een gemoedelijke vestingstad in de kanaalzone, waar industrie en natuur nauw langs elkaar leven. Een landschap dat door de aanleg van het Gent-Terneuzen kanaal sterk gewijzigd werd, waardoor oude kanaalarmen omgetoverd werden tot een jachthaven en een prachtig schiereiland. De kop van het Kanaaleiland is razend populair als camperplaats. De nostalgische haven met de gerestaureerde bruine vloot trekt veel bekijks.
We spraken Bart Hoogstad over het ondernemerschap in deze plaats. Bart en zijn broer Jens zijn eigenaren van Bottles, Bottles Next Door, Dockside en het Royal hotel in Sas van Gent.

Ondernemen in Sas van Gent
“In Sas is stichting O.K.Z. actief bezig om ondernemers samen te brengen. Daar zijn wij zelf ook lid van. We organiseren o.a. samen lokale evenementen zoals de 1 mei markt en de kermissen. Ik ben blij dat het bestaat, anders gebeurt er niks. Vroeger hadden we wel een grotere ondernemersvereniging, die goed van pas kwam in tijden dat we echt overspoeld werden onze Zuiderburen. Helaas zijn we de Belgen tegenwoordig een beetje kwijtgeraakt, die bezoeken nu toch eerder Sluis bijvoorbeeld. Wel ontvangen we een grote diversiteit aan klanten, mede doordat wij natuurlijk verschillende ondernemingen in verschillende segmenten hebben. In onze hotels ontvangen wij internationale gasten die voor werk gerelateerde zaken bij ons verblijven. Terwijl we in onze restaurants juist voornamelijk Zuiderburen en lokale klanten verwelkomen.
Wel zijn we momenteel bezig met het opstellen van een online platform, waarbij alle Sasse ondernemers kunnen aansluiten. Een soort webshop van Sas van Gent moet het worden. Voor ons als Horeca is het lastiger om aan te sluiten, maar winkeliers kunnen hier bijvoorbeeld makkelijk bij aansluiten. Uiteraard sluiten wij zelf ook gewoon aan, want we willen wel dat het een succes gaat worden en onze regio levendig te houden.
Dat proberen wij ook te doen door zoveel mogelijk lokale sportclubs, carnavalsverenigingen en evenementen te sponsoren. Vaak zijn de mensen achter deze initiatieven of clubs ook klanten van ons, dus wij proberen dan ook vaak ons steentje bij te dragen. Carnavalsverenigingen die wij sponsoren, komen bijvoorbeeld ook altijd een avondje bij ons eten. Sponsoren doen wij veel en met plezier want zonder sponsoring kan onze gemeenschap niet bestaan, maar het moet geen eenrichtingsverkeer zijn.”

Wat speelt er in het dorp?
“Wij vragen ons altijd af: wat zouden we zelf graag in Sas zien? Alles kan in Sas. Dingen die ik zelf kan behappen, wil ik zelf realiseren. Zolang je het voor de mensen de moeite maakt om te komen, dan komen ze vanzelf. Toen wij ons afvroegen wat er nog ontbrak in Sas, dacht wij zelf: een wijnbar! Maar we weten zelf dat een op zichzelf staande wijnbar het niet zou redden in Sas, maar in combinatie met onze restaurants moet dat lukken. Zo kunnen mensen genieten van een avondvullende programma. Eerst een hapje eten en daarna gezellig borrelen in de wijnbar. Vanuit deze optiek breiden wij onszelf altijd uit. We proberen de markt zo op te zetten, zodat mensen graag naar Sas komen.
Wij zijn een kleine maar hechte gemeenschap. Je merkt dat zodra er iets gebeurt in het dorp, we allemaal betrokken zijn en voor elkaar klaar staan. Er is onder de Sassenaren ook wel echt het besef dat we met te weinig zijn om onze ondernemingen overeind te houden, en dat we het dus ook echt van buitenaf moeten hebben. Samen komen we er wel!”.
Een dagje Sas van Gent
“Ik vind dat een bezoekje aan Sas door het gemoedelijke en persoonlijke karakter van het dorp echt de moeite waar is. Als je hier bent, bezoek dan zéker het Industrieel museum! Dat is echt fanatisch. Ik vind dat (op Carnaval na 😉) een van de beste initiatieven is die is ontstaan. Daarna kun je natuurlijk een lekker hapje eten bij Dockside naast het museum.
Uiteraard kun je in Sas ook genieten van de prachtige natuur. Ik vind zelf de omweg bij de brug en het eiland een prachtige route om te wandelen. En het haventje natuurlijk. Sas is natuurlijk vastgeplakt aan het Belgische achterland, waar je met gemak de groene polders kun verkennen op de fiets. We hebben hier ook een paar mooie speciaalzaken zoals de Tabakspeciaalzaak van Ben Everse, wat toevallig een van de beste van Nederland is. En natuurlijk Bankgeheim, een exclusieve dames kledingzaak van mijn vrouw, Marie-Kristien.

Terug naar het begin..
“Mijn ouders hadden altijd al Hotel Royal, dus mijn broer en ik zijn opgegroeid in een Horeca omgeving. Vanzelfsprekend zijn wij daar later zelf ook ingerold. In 1994 openende wij Restaurant De Parel in Watervliet (BE). Na 20 jaar waren wij toe aan een nieuwe uitdaging, verkochten de Parel en besloten om een grill restaurant te starten op een andere plaats. Frans van den Hemel, toenmalig voorzitter van het Industrieel Museum, wees ons op het pand dat te koop stond naast het museum. Dit verkeerde in enorm slechte staat, maar toch besloten we om het te kopen en op te knappen.
Naast Dockside zijn wij ook eigenaren van de Royal hotels in Sas van Gent en Zelzate, Restaurant Bottles en Bottles next door. De wijnbar Bottles Next Door runnen we met onze derde compagnon Aswin Polman. We hebben denk ik zo’n 40 mensen in vaste dienst en een flexibele schil die bestaat uit ongeveer 30 man.
Het is wel een uitdaging om te ondernemen tijdens deze crisis. Momenteel mogen we slechts 30 man ontvangen. Dus we zijn druk bezig met het verbouwen van de ruimtes en het verschuiven van tafels, zodat we onze gasten kunnen ontvangen volgens de regels van het RIVM. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen!”