• Vliegende Hollander by night

Ondernemen in… Westdorpe

We kennen Westdorpe als het warmste dorp van Nederland en van het mooie natuurgebied om te gaan wandelen. Maar in Westdorpe zijn er ook een aantal leuke lokale ondernemers te vinden, die je misschien nog helemaal niet kende. Eén van deze ondernemers is Tanja Platschorre-Taalman. Zij runt sinds 2013 BloemenAtelier de Astrantia. Wij spraken Tanja over ondernemen in Westdorpe en over de Astrantia. 

Tanja’s liefde voor bloemen is er al heel lang, zo is ze begonnen als docent bloemist; ze heeft 11 jaar voor de klas gestaan in Goes om andere toekomstige bloemisten op te leiden. Jarenlang heeft ze naast haar baan ook nog in een bloemenwinkel gewerkt, om zo toch met één been in het bedrijfsleven te blijven staan. Toen de winkel waar ze werkte ermee stopte besloot ze voor zichzelf te starten. “Ik had destijds een ondernemingsplan geschreven voor mijn opleiding als docent. Deze heb ik als basis gebruikt voor het starten van mijn eigen bloemenatelier. De insteek was toen om bloemen te bezorgen op bestelling, naast mijn baan als docent. Ik heb vervolgens in ons huis een atelier ingericht en zo ontstond de Astrantia. Het begon klein, met voornamelijk bestellingen van vrienden en familie.” 

In het begin combineerde Tanja het lesgeven nog met haar eigen atelier. Toen het aantal bestellingen begon te groeien was het echter niet meer mogelijk om haar baan als docent, haar 3 kinderen en haar eigen atelier te combineren. Daarom heeft ze 3 jaar geleden besloten om haar baan als docent op te zeggen, zodat ze zich fulltime kon richten op de Astrantia. “Ik geloof erin dat alles waar je liefde aan geeft en tijd in steekt groeit. Door mij nu fulltime te richten op de Astrantia kan ik meer tijd en liefde in mijn boeketten steken. Dat is voor mij het allerbelangrijkste; de passie voor het vak staat centraal in al mijn werk.”

“In principe doe ik hetzelfde wat een normale bloemenwinkel doet, het enige verschil is dat ik geen fysieke winkel heb. Je kunt bestellen via mijn website, telefonisch of via mijn Facebook of Instagram en wij leveren de bestelling vervolgens aan huis. Je kunt bij mij van alles bestellen; van een mooi boeket voor een verjaardag tot de gehele bloemenstyling van je bruiloft. Daarnaast zorg ik ook voor de planteninrichting in kantoorpanden en indien gewenst ook de verzorging hiervan. Ik doe hierbij alles zelf; van het uitzoeken van de bloemen tot het maken en leveren van de boeketten.”

Ondernemen in Westdorpe 

Ondanks dat er geen ondernemersvereniging is, helpen de ondernemers in Westdorpe elkaar graag waar mogelijk. Zo vind je in de supermarkt in Westdorpe verschillende schappen met producten van lokale ondernemers. Ook de bloemen van de Astrantia worden hier verkocht. Behalve de samenwerking met de supermarkt in Westdorpe heeft Tanja ook een samenwerking met een supermarkt in Zaamslag en Sint-Jansteen: “Ondanks dat ik geen fysieke winkel heb, heb ik wel een drietal supermarkten in de omgeving waar je mijn bloemen kunt kopen en bestellen. Ik rijd 2 keer per week langs deze supermarkten om mijn bloemen aan te vullen en te onderhouden. Hier vind je allerlei boeketten en planten. Van het tafelboeketje van een tientje tot de grotere boeketten.”

Als ondernemer in Westdorpe kwam Tanja haar klantenkring – zeker in het begin- voornamelijk uit het dorp zelf. “In het begin verkocht ik vooral boeketten aan mensen die ik kende uit het dorp en aan vrienden en familie. Tegenwoordig hebben we ook veel (vaste) klanten uit andere dorpen. Zo hebben we een vaste klantenkring in Sas van Gent en krijgen we regelmatig bestellingen van mensen buiten Westdorpe die hier nog vrienden of familie hebben wonen. Het feit dat ik de boeketten zelf bezorg speelt hier ook wel in mee denk ik. Met Kerst ging ik bijvoorbeeld een stuk bezorgen bij een oudere mevrouw die erg blij was om een praatje te kunnen maken met iemand. Dan blijf ik daar ook met liefde tien minuten staan om dat praatje te maken. Je gaat daarna bovendien met een dubbel tevreden gevoel weg, omdat je merkt dat het de mensen goed doet. Sowieso merk je wel dat mensen nu sneller een boeketje sturen voor een verjaardag of dat ze sneller een boeket voor zichzelf bestellen om de tafel op te fleuren. Je kunt mensen altijd blij maken met een bosje bloemen!”

Wat speelt er op het dorp

“We merken de laatste jaren dat kleine ondernemingen die al langer op het dorp zitten verdwijnen, zoals de bakker en de fietsenmaker. Maar gelukkig komen er ook veel nieuwe ondernemingen bij zoals bijvoorbeeld een makelaar, kapster en pedicure. Daarnaast hebben we ook nog steeds een leuke school op het dorp en is er de voetbal en de Scouting. We proberen het dorp wel levendig te houden. In normale omstandigheden worden er ook veel leuke activiteiten georganiseerd door het dorp, zoals de Kermis, de Dijkfeesten, Koningsdag, Carnaval, etc. Tijdens zulke dagen merk je echt dat er veel saamhorigheid is in het dorp, iedereen kent elkaar.“

Ook buiten deze activiteiten om is het de moeite waard om Westdorpe te bezoeken. Zo is er een mooi natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. “Als je hier gaat wandelen kun je altijd even koffiedrinken of iets eten bij de plaatselijke horeca en in het oude kerkgebouw vind je het museum Westdorpe, wat ook erg leuk is om te bezoeken voor een stukje geschiedenis van het dorp.”

Toekomstbeeld 

“Ik ben heel blij met hoe het nu loopt. Helemaal in het begin verkocht ik twee boeketjes per week. Dan kocht ik meer bloemen in dan ik nodig had. Nu ben ik meer dan 40 uur per week bezig met mijn eigen bedrijf. Ik had nooit gedacht dat dit zo zou gaan groeien! Mijn doel is om dit vast te houden. Groeien is natuurlijk altijd mooi meegenomen, maar dat vind ik niet het belangrijkste. Voor mij is het belangrijkste dat ik in elk bloemstuk of elk boeket evenveel liefde kan stoppen. Of het nu gaat om het tafelboeketje van een tientje of een bruidsboeket; als het maar met liefde en zorg wordt gemaakt!”