• Vliegende Hollander by night

Ondernemen in.. Westdorpe

Je moet het maar durven. Een dijk aanleggen van Duinkerke in Frankrijk tot aan Terneuzen in Nederland om het land tegen het hoge water te beschermen. En in de Middeleeuwen moest dat nog met een kruiwagen en een spade. Zwaar werk dus. Graaf Jan durfde alles. Hij werd dan ook niet voor niets ‘Jan zonder Vrees’ genoemd. Waarschijnlijk deed hij niet alles zelf, maar dit terzijde. De Graafjansdijk vind je tegenwoordig nog steeds terug in Brugge, in Blankenberge, in Knokke en dus ook in Westdorpe. Een schitterende, zowat eindeloze, kronkelende dijk waar tot op de dag van vandaag mensen wonen en werken. En Graaf Jan? Zijn standbeeld vind je in de Bernardstraat. We spraken Judith Baecke, eigenaresse van de Baeckermat over het ondernemerschap in Westdorpe.

Ondernemen in Westdorpe

“Er is momenteel geen ondernemersvereniging in Westdorpe, maar een actieve Facebook pagina ´Westdorpe, ´t warmste dorp van Nederland´. Zij verbinden op een hele positieve wijze , alle gebeurtenissen en activiteiten in onze streek en natuurlijk Westdorpe. Het initiatief om een om ondernemersvereniging te starten is wel een paar keer op gang gebracht, maar dan loopt het weer vast. Het is ook niet dat we vaak bij elkaar zitten met alle ondernemers uit het dorp, maar ik denk wel dat je samen het gebied aantrekkelijker kan maken. We hebben bijvoorbeeld wel met het museum in de kerk een arrangement samengesteld en we organiseren fietsroutes en huifkar tochten langs bepaalde punten. Dus we doen zelf ook echt veel dingen om mensen naar de streek te trekken. Wat ook mooi is om te zien, is dat de buurtsuper in het dorp een spaaractie heeft opgezet, waarmee ze lokale ondernemers steunen in deze zware coronatijden. De gespaarde zegeltjes kun je weer uitgeven bij ons!

Daarnaast kopen we onze producten voor ons restaurant en onze landwinkel in bij lokale leveranciers zoals de biefstukken van Van Driessche, kip van Boer de Ronde, lamsvlees van Verschuren, kaas uit Biervliet en varkensvlees uit Zaamslag. Dat vinden we enorm belangrijk om te doen, omdat wij dan ook ons steentje bijdragen aan de lokale economie.
Zo sponsoren wij ook de hockey in Terneuzen en vroeger ook de voetbal, verschillende wielerclubjes en de tennis in Sas van Gent. Vaak zitten de sponsordeals in lijn met waar onze kinderen sporten, dan doe je al snel wat extra. Wat wij trouwens ook belangrijk vinden voor de leefbaarheid in de kern, zijn de lokale evenementen. Zo steunen wij de Dijkfeesten, de voedselbank, de carnavalsvereniging, IJsclub de Rietbos en organiseren wij al jaren Koningsdag bij de Baeckermat. Dit evenement is toegankelijk voor iedereen. ’s Ochtends komen de kinderen van de lagere school om leuke activiteiten en spelletjes te doen en ’s middags vindt er standaard een zeskamp plaats die afgesloten wordt met een gezellige barbecue.”

Wat speelt er in het dorp?

“Helaas hebben we Westdorpe ook zien veranderen afgelopen jaren. Je ziet steeds meer verpaupering in het dorp, oude huisjes die steeds meer komen te vervallen en waar niks aan gedaan wordt, dat vinden we enorm zonde. En er wonen steeds meer Belgen, wat heel goed is, maar die kinderen gaan ook vaak naar school in België, waardoor het behouden van onze basisschool steeds lastiger wordt. Ook zien we dat de voetbalclub het steeds moeilijker krijgt doordat spelers vaak richting Terneuzen, België of andere grote steden gaan. Zo ook de kermis. Mensen zijn gewoon een stuk mobieler en bereid om langer te reizen voor hun plezier.
Een voordeel daarvan is dat wij ook merken dat mensen bereid zijn om flink wat kilometers af te leggen om naar ons te komen en dat ons klantenbestand zich continu verruimd. Mensen recreëren tegenwoordig niet alleen maar aan de kust, maar vinden de natuur ook geweldig. We zien dat er in de regio steeds meer campings ontstaan, en dat mensen die ook steeds vaker bezoeken. Wij zijn toch een groene long tussen alle industrie. Je kan hier prachtig fietsen, wandelen en genieten van het natuurgebied van Staatsbosbeheer (de Canisvliet). Wij verzorgen graag jouw picknick!”

Een dagje Westdorpe

“Natuurlijk mag een bezoek aan de Baeckermat niet overgeslagen worden. Maak een tocht met de fiets, solex of huifkar door onze prachtige regio. In het centrum van Westdorpe kun je terecht bij gezellige cafeetjes en andere ondernemers zoals Mode Smulders. Mocht je op de culturele tour zijn sla dan vooral het museum in de kerk, het standbeeld van Graaf Jan en de Zwartenhoekse Zeesluis niet over.

Westdorpe is niet alleen het middelpunt van Zeeuws-Vlaanderen maar ook van Europa, dus het is de ideale uitvalsbasis om bijvoorbeeld een dagje naar de Zeeuws-Vlaamse kust te gaan of de grens over te gaan.. denk hierbij aan Antwerpen, Brugge of zelfs Parijs. Het is een bijzonder dijkdorp waarvan er maar twee in heel Nederland te vinden zijn. Die dijk zie je trouwens ook terug op onze vlag. Ohja, en wisten jullie dat wij ook letterlijk het warmste dorp zijn? Landelijk wordt hier vaak de hoogste temperatuur gemeten. Ik vind dat mensen Westdorpe moeten bezoeken omdat het een apart stukje landschap is, die absoluut zijn charmes heeft. De rust en de ruimte zijn hier heerlijk, waardoor je helemaal tot rust komt!”

Terug naar het begin..

“In december 1999 is mijn zus Esther begonnen met de Backermat. Het was oorspronkelijk een samenwerking met Staatsbosbeheer. Zij huurden een ruimte waar mijn zus het horeca gedeelte op zich had genomen. Het was een unieke samenwerking, een natuurorganisatie met horeca op een bestaand akkerbouwbedrijf. Wel was het risicovol om zo iets in de polder neer te zetten, maar blijkbaar was er behoefte aan laagdrempelig recreëren. Ze begon met simpele streekgerechten zoals Zeeuwse Vlegel pannenkoeken op de kaart en werkte uitsluitend samen met lokale leveranciers of collega boeren.

Door de jaren heen zijn we erom gegroeid, en hebben we geprobeerd om niemand teleur te stellen. We merken dat alles tegenwoordig beter en mooier moet, en ook wij zijn meegegaan in die trend. Steeds meet personeel en het werd steeds drukker. Alles werd hierdoor minder overzichtelijk. Daarom hebben wij besloten om terug naar de basis te gaan, en om onze formule weer bij te stellen. Terug naar wat ons zo uniek maakte. Daardoor hebben we destijds ook zoveel vaste klanten gekregen. Dit zijn de jonge families, 50+ers en Belgen. Zij vinden onze gestructureerdheid en openheid zo fijn. Ook zien wij veel families terugkregen die lekker een dagje willen vertoeven in de natuur, onze kindvriendelijke speeltuin en de dag afsluiten met een gezellig diner. We proberen ons ook iets meer om de jeugd te focussen door bijvoorbeeld hippe cocktails op de kaart te zetten, de mogelijkheid om afhaalgerechten te bestellen en je drankjes via een QR code op het terras te bestellen. Bij de Baeckermat is iedereen meer dan welkom!”.