• Vliegende Hollander by night

Ondernemen in… Zaamslag

In gemeente Terneuzen zijn veel ondernemingen te vinden. Sommige groot en sommige klein. Sommigen zijn nieuw en sommigen bestaan al jaren, zoals Van Westen mannen in Zaamslag. Deze winkel bestaat namelijk al bijna 100 jaar! Momenteel wordt het familiebedrijf gerund door Johan van Westen en zijn broer Peter. Het bedrijf is opgericht door de opa van Johan en Peter. Hij begon als kleermaker in Zaamslag. Sindsdien heeft het bedrijf grote stappen gemaakt. Met automatisering als speerpunt is het bedrijf uitgebreid tot één van de grootste kledingzaken in de regio. Wij gingen langs bij Johan van Westen en vroeger naar de groei en het ondernemen in Zaamslag.

Uniek in de regio

Zo’n groot bedrijf zoals Van Westen mannen zie je natuurlijk niet overal in Zeeuws-Vlaanderen. Dit zorgt voor een unieke factor in de regio. “Zaamslag ligt natuurlijk vrij centraal. Hierdoor kunnen we ons richten op heel Zeeuws-Vlaanderen. Tegenwoordig doen we ook steeds meer online, dit zorgt ervoor dat we onze doelgroep kunnen uitbreiden. In deze lastige tijden is online ondernemen natuurlijk ideaal.

Onze winkel bestaat al bijna 100 jaar, dat doe je niet zomaar! Het is belangrijk dat je steeds vooruitgaat, ons speerpunt is automatisering en dat heeft ons ver gebracht. In 1987 hebben we het pand van de buren erbij gekocht, waardoor we nu op ruim 800 vierkante meter shopgelegenheid zitten en in 2015 hebben we een horeca-afdeling toegevoegd waar klanten een lekker bakje koffie kunnen drinken. Momenteel is deze helaas gesloten, maar het is wel een goede toevoeging en echt van deze tijd!

In onze winkel zijn veel retro-elementen terug te vinden, op deze manier willen we de historie van de afgelopen 100 jaar terugbrengen in de winkel. De nadruk ligt op het ambacht en hoe mijn opa is begonnen als kleermaker. We hebben bijvoorbeeld boven nog een atelier. Wat voor ons belangrijk is, is om het verhaal te vertellen. Het is natuurlijk een familiebedrijf en voor ons is het waardevol om die traditie in stand te houden!”

Ondernemen in Zaamslag

Van Westen is lid van de oudste ondernemersvereniging van Zeeland, Zavo, ofwel Zaamslag Vooruit. “Wij zijn naast dat we al heel lang bestaan, ook al heel lang lid van Zavo. Deze is opgericht in 1948 omdat er na de oorlog veel ondernemingen waren die wel wat steun konden gebruiken. Het samenwerken was essentieel in deze tijd, daarom hebben ze de vereniging opgericht. Het begon als een klassieke winkeliersvereniging, waar acties werden gepromoot, maar uiteindelijk veranderde het al snel naar een belangengroep richting de overheid. Samen probeerden ze knel- en aandachtspunten te verkleinen. Tegenwoordig is Zavo een ondernemersplatform om elkaar te motiveren en te netwerken met andere ondernemers. Ik ben al ruim twintig jaar lang voorzitter en doe dat met plezier!

Vanuit de vereniging organiseren we veel activiteiten, zoals het dorpsfeest, de Sinterklaasintocht en kerstacties. Helaas hebben we al deze activiteiten dit jaar moeten schrappen. Hierdoor moet je je grenzen verleggen en kijken naar alternatieve oplossingen. Zo organiseerden we enkele jaren geleden een kennisseminar over retail en onlangs een online modeshow met alle lokale kledingwinkels. Dit was een groot succes! 

In deze tijden is het belangrijk we dat elkaar steunen. We hebben een appgroep met alle ondernemers waarin we elkaar up-to-date houden over ontwikkelingen. Zo kunnen we elkaar ondersteunen op afstand. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen, we hebben namelijk sinds kort weer een restaurant in Zaamslag, Xclusive Sushi. Dit is natuurlijk superleuk en goed voor het dorp.”

Veranderingen in de kern

Voor veel plaatsen is leegstand een probleem, maar voor Zaamslag gelukkig niet. Alle winkels zijn gevuld en dat is een goed teken. “Uit onderzoek is gebleken dat er veel goede ondernemers in Zaamslag zijn en veel potentiële ondernemers in de familie. Dit is natuurlijk super omdat het ondernemen voortgezet moet worden, die continuïteit is belangrijk. 

Daarnaast zijn we ook veel bezig met de omgeving van Zaamslag. Dit is voor ons een belangrijke taak en zeker iets waar we in kunnen groeien als dorp. We hebben veel contact met de gemeente over hoe we ons dorp veiliger en toegankelijker kunnen maken voor omwonenden!”

Een dagje Zaamslag

Ondanks dat Zaamslag misschien niet heel groot is, is er toch genoeg te doen volgens Johan. “We hebben twee unieke musea in het dorp, het Schelpenmuseum, waar je prachtige schelpen kan bekijken, en het Minox museum waar je oude camera’s van vroeger kan bewonderen. Dit is echt uniek voor de regio. Daarnaast kan je bij de Stoof Brocante prachtige stukken antiek bekijken en kopen. 

Het dorp ligt natuurlijk heel centraal, dit is ideaal voor fietsers en wandelaars. Velen komen door Zaamslag en merken op dat er toch meer te doen was dan ze dachten. Vaak komen ze na een lange wandeling of lange fietstocht bij ons een bakje koffie drinken of een lekkere bolus halen van Bakker Dees. Ook is de oude kerk omgebouwd tot cultuur podium, genaamd het Podium van Zaamslag. Voor de coronaperiode werden er concerten en voorstellingen opgevoerd en zat het helemaal vol. Dit is voor een dorpje als Zaamslag natuurlijk echt een aanwinst. Zo zie je dat er genoeg te doen is!”